Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mai mulţi locuitori cer respingerea proiectului CL care interzice animalele de curte în zona urbană la Alba Iulia

Publicat

Mai mulţi locuitori din Alba Iulia s-au mobilizat în urma mediatizării proiectului ce intră la aprobare vineri în şedinţa Consiliului Local, prin care se interzice creşterea animalelor şi păsărilor de curte în oraş, şi cer reanalizarea documentaţiei. Au semnat o petiţie în acest sens cetăţeni din 36 de zone din municipiu.

Este vorba despre locuitori de pe străzile Nufărului, Regina Maria, Morii, Gheorghe Doja, Tudor Vladimirescu, Lucian Blaga, Petru Dobra, Libertăţii, Aurel Vlaicu, Octavian Goga, Bd. Republicii, Bd. 1 Decembrie, Primăverii, Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, M.Kogălniceanu, Bd. Ferdinand, Regiment Vânători, Andrei Mureşanu, Arnsberg, Brânduşei, Barbu Lăutaru, Plevnei, Simion Bărnuţiu, Bucureşti, Iaşilor, Siretului, Lipoveni, Fântânele, Dimitrie Cantemir, Piaţa Iuliu Maniu, Anghel Saligny, Teilor, Moldovei, Orizont 24.

“În urma studierii proiectului de HCL supus consultării populaţiei, având în vedere propunerea modificării şi completării HCL nr. 368/2005 privind stabilirea sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia, modificată şi completată prin HCL 109/2006, HCL 299/2006 şi HCL 138/2007, referitor la respectarea normelor de convieţuire socială, prin care se interzice creşterea animalelor şi păsărilor, cu excepţia animalelor de companie şi a păsărilor exotice, pe raza municipiului Alba Iulia, cu excepţia localităţilor componente Bărăbanţ, Miceşti, Oarda, Pâclişa, Partoş, prin prezenta vă solicităm a reanaliza acest proiect de HCL”, se arată în petiţia adusă în atenţia primarului şi consilierilor locali.

Semnatarii spun că “locuitorii din zonele C şi D, străzi cu locuinţe vechi – cartierul Lipoveni, cartierul Maieri etc -, care deţin curte şi grădină, unde s-au crescut dintotdeauna găini, unde vecinii au trăit în bună înţelegere, doresc ca pe viitor să poată creşte păsări”.

Ei precizează că nu sunt de acord cu modificarea regulilor privind sacţiunile menţionate.

Până acum, era considerată contravenţie „creşterea animalelor şi păsărilor în zonele centrale (A şi B) ale municipiului, cu excepţia animalelor de companie” şi fapta se sancţiona cu amendă între 300 de lei şi 500 de lei.

Prin proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei CL Alba Iulia din 27 iulie, fapta devine “creșterea animalelor și păsărilor (cu excepția animalelor de companie și a păsărilor exotice) pe raza municipiului Alba Iulia, exceptând localitățile componente Bărăbanț, Micești, Oarda, Pâclișa și Partoș”, iar amenda rămâne neschimbată.

Proiectul se referă la modificarea HCL 368/2015, privind stabilirea sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia. Aceasta stabileşte sancţiunile pentru faptele săvârşite de instituţiile publice, agenţii economici, a altor persoane juridice, precum şi de către cetăţeni, care constituie contravenţii în domeniul bunei bunei gospodăriri a municipiului Alba Iulia.

Proiectul a fost supus consultării publice în perioada 4 mai – 4 iunie 2018. În perioada de consultare nu au fost înregistrate propuneri conform reglementărilor legale, însă, s-a ținut cont de propunerea verbală privind excluderea porumbeilor deținuți de proprietarii înscriși în asociații de profil și care dețin atestat din partea acestora (pe lângă animalele de companie și păsările exotice).

Citeşte şi Proiect în CL: Cetățenii care cresc animale de curte în zona urbană din Alba Iulia vor fi sancționați. Excepții

Reamintim că la Alba Iulia au fost sesizate, în ultima perioadă, mai multe situaţii în care cai sau porci se plimbau nestingheriţi pe spaţiul public, inclusiv pe străzi şi trotuare, cel mai probabil în căutare de hrană, după ce proprietarii i-au lăsat de izbelişte. Deocamdată, dacă nu se produc alte incidente, poliţiştii locali pot doar să-i amendeze pe proprietari, dacă-i identifică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax