Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Miercuri: Dezbatere publică la Alba Iulia, pentru aprobarea elaborării PUZ – construire centură ocolitoare pe latura de nord


Publicat

Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 3 octombrie, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe aflată pe Calea Moților, nr. 5A, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: „Elaborare PUZ – Construire centură ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia”.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro/index.php/primaria/consultare, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor:

 • în scris, conform anunțului nr. 108275/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură
 • în format electronic, pe adresa de e-mail: office@apulum.ro, până la data de 05.10.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 5 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește și Construirea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia: Consultare publică privind elaborarea PUZ

PUZ-ul va crea premisele dezvoltării centurii ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, care va face legătura între giratoriul centurii actuale (ieșirea spre Cluj-Napoca, zona R.A.R.) și DN 74 (între Micești și Șard).

Centura va avea o lungime de 6 kilometri, dintre care 4.256 ml pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1.753,95 ml pe teritoriul comunei Ighiu.

Zona în care urmează să fie dezvoltată centura ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, este compusă dintr-o serie de suprafețe de teren cu specificitate diferită, și anume:

 • Zona cea mai apropiată de giratoriul centurii existente a fost cândva ocupată de plantații de viță de vie, terasările specifice încă fiind vizibile. (cca 1.250 m lungime măsurat din giratoriu existent)
 • Următoarea zonă este ocupată de terenuri agricole orientate NORD VEST – SUD EST, până în zona de Nord Vest a platformei SATURN S.A.. ( cca 1.300 – 1.350 m);
 • Cel de-a treia zonă parcursă de viitoarea centură vizează tranzitarea declivității naturale (viroaga) și a liniei de cale ferată ce face legătura Alba Iulia – Zlatna;

Din considerente tehnice, se propune realizarea unui viaduct curb în pantă ce va realiza conectarea zonei de nord vest a platformei SATURN S.A. cu terenurile situate după linia de cale ferată; (cca 650 – 700 m)

 • Ultima porțiune situată pe teritoriul administrative al municipiului Alba Iulia este compusă din terenuri arabile orientate nord-sud, dispuse pe marginea zonei inundabile a râului Ampoi, și care au avut în permanență folosința de teren agricol.

Dezvoltarea culoarului va începe în sensul giratoriu de nord a centurii ocolitoare existente și se va finaliza în DN 74, între Micești și Șard, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu.

Prin modificarea regulamentului local de urbansim aferent zonei studiate, arealul își va ameliora aspectul atât din punct de vedere estetic cât și volumetric. Este imperativă deblocarea din punct de vedere al traficului pentru zona rezidențiala Alba Iulia – Micești, astfel încât, întreg traficul venit din zona Munților Apuseni, și care dorește relație cu nord-ul vor folosi centura.

De asemenea va face legătura între Autostrada A10 Sebeș – Turda și zona turistică a Munților Apuseni.

Din punct de vedere al dezvoltării arealului deservit de această centură nou propusă, va cunoaște o creștere a gradului de interes pentru terenurile dispuse pe întreg dealul tranzitat de centură. Terenurile limitrofe centurii vor fi dezvoltate cu o serie de funcțiuni, ce vor dezvolta zona urbană a municipiului Alba Iulia în zona de nord, în prezent destul de izolată de restul orașului.

Se propune realizarea unei centuri ocolitoare care să fie formată din:

 • două benzi de ciruculație rutieră : 2 x 3,50 m = 7,00 m
 • două benzi de încadrare : 2 x 0,75 m = 1,50 m
 • două acostamente : 2 x 0,75 m = 1,50 m
 • două taluzuri variabile dar care nu vor depăși în plan : 2 x 4,50 m = 9,00 m
 • două șanțuri de preluare a apelor pluviale ( inclusiv protecția acestora ) : 2 x 1,50 m = 3,00 m + 2 x 1,00 = 2,00 = > total 5,00
 • două drumuri de exploatare agricolă : 2 x 3,00 m = 6,00 m

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna. Începând din giratoriul de acces al centurii din zona de ieșire a municipiului Alba Iulia, la km 2 + 845 m, centura ocolitoare va supratraversa linia CFR 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran, în dreptul KM CFR 4+786 m.

Lungimea totală estimată a pasjului suprateran este de aproximativ 170 m. Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

PSD vrea să adune companiile energetice de stat într-una singură. MEGA-MIX energetic cu gaze, cărbune, energie verde și nucleară

Publicat

sursa foto: pixabay.com

Liderul PSD Marcel Ciolacu a emis duminică ideea unei companii energetice naționale, care să producă energie dintr-un mix de surse și care să poată asigura într-un interval de 3 – 5 ani independența energetică a României.

Ciolacu spune că traversăm o criză mondială a energiei, care a fost gestionată mai prost în România. „Cred că e momentul, cu o asemenea forță politică, să creăm o companie serioasă, care să producă și verde și nuclear și pe cărbuni și gaze, o companie națională astfel încât în trei, maxim cinci ani România să fie independentă energetic”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

Liderul PSD a precizat că la ședința de luni a coaliției sunt doi invitați, ministrul Energiei, care să lămurească situația stocurilor, precum și ministrul Finanțelor.

Ciolacu spune că mixul de energie verde și producție pe cărbune este o abordarea corectă, sugerată de specialiști.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Astăzi se deschide patinoarul din Aiud. Acces fără certificat verde, însă cu masca obligatorie. PROGRAM și TARIFE

Publicat

Patinoarul din municipiul Aiud se deschide luni, 6 decembrie. Potrivit reprezentanților Primăriei, funcționarea patinoarului amplasat în Piața Dr. Constantin Hagea se va face în condițiile impuse de situația epidemiologică.

Astfel, este permis accesul a maximum 75 de persoane deodată, iar purtarea măștii este obligatorie. Pentru accesul pe patinoar nu este necesară prezentarea certificatului verde.

Patinoarul va funcționa în perioada 6 decembrie 2021 – 29 ianuarie 2022 și va fi disponibil zilnic, între orele 12:00 – 22:00, cu excepția zilelor de 25 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022 când patinoarul este închis.

De asemenea, în zilele de 24 și 31 decembrie 2021 patinoarul este disponibil doar între orele 12:00 – 16:00.

Accesul se face pe bază de bilet de intrare.

 • Taxă intrare – 5 lei / persoană
 • Taxă închiriere patine – 5 lei / pereche / intrare

foto: Arhivă, Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un şofer i-a cerut lui Moş Nicolae permisul suspendat: ”Să știți că mi-am făcut și ghetele”. Ce răspuns a primit de la polițiști

Publicat

Un șofer i-a cerut lui Moș Nicolae să îi aducă în dar permisul luat de polițiști pentru 90 de zile. Răspunsul Ministerului Afacerilor Interne a devenit viral: „Cu un amendament: permisul dumneavoastră îl va aduce Iepurașul de Paște”.

MAI publlică o întrebare primită pe Facebook: „- Eu am permisul suspendat 3 luni. Că tot vine Moș Nicolae, dorința mea este să mi-l aducă. Îmi puteți confirma dacă mi-l aduce? Să știți că mi-am făcut și ghetele!”.

Citește și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

Răspunsul MAI publicat duminică seara a devenit viral: „Confirmăm că astă seară vine Moș Nicolae. Confirmăm că dorința dumneavoastră a fost auzită. Confirmăm că ea va fi și îndeplinită… cu un amendament: permisul dumneavoastră îl va aduce Iepurașul de Paște! Mulțumim pe această cale Moșului, care a înțeles că trebuie să vă dea un timp de 90 de zile să conștientizați că puteți pune în pericol atât viața dumneavoastră, cât și a celorlalți participanți la trafic”.

Polițiștii au și un sfat pentru cei care mai au astfel de dorințe: „Cei care au astfel de dorințe de la Moș Nicolae și și-au făcut și ghetele, sunt rugați să doarmă încălțați. Cu siguranță Moșul nu va putea onora așa ceva”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Pensiile cresc cu 10% de la 1 ianuarie. Companiile mari vor fi taxate cu 1% din cifra de afaceri. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Publicat

Pensiile urmează să crească cu 10% de la 1 ianuarie, creșteri salariale fiind posibile și în sectorul sanitar și în învățământ, a anunțat duminică liderul PSD Marcel Ciolacu. Acesta a vorbit și de introducerea unei taxe de solidaritate, pentru companiile cu cifră mare de afaceri.

Ciolacu a dat asigurări că sumele necesare majorărilor vor fi găsite. „Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa. Noi nu ne gândim să fim mai eficienți la colectare, noi ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să moară de foame. Pensia minimă crește la 1.000 de lei, nu este o extravaganță”, a spus politicianul.

Ciolacu a spus că 80% din români trăiesc cu o pensie de până în 2.000 de lei. „Categoric”, a răspuns Ciolacu, întrebat dacă în ianuarie oamenii vor primi pensii mai mari. „Este un lucru convenit, bugetat, deja ministrul Finanțelor își face datoria”.

Companiile cu cifră de afaceri mai mare de 100 milioane lei vor fi taxate

În context, Marcel Ciolacu a avansat ideea unei taxe de solidaritate pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de lei. „O taxă de 1% din cifra de afaceri, o taxă de solidaritate. Am discutat cu prim-ministrul că trebuie găsită o destinație clară, numai pentru sănătate și învățământ… Le dai destinație prin bugetul de stat”.

„Nu sunt de vină românii că tu ai o guvernare ineficientă, că tu nu eşti în stare să opreşti hoţia din vamă sau neplata TVA-ului. Românii îşi plătesc impozite. Nu înţeleg de ce e această reticenţă, am văzut că a abordat-o şi domnul Kelemen Hunor, pentru companiile care au cifră de afaceri peste 100 de milioane, indiferent care este capitalul, românesc, multinaţional, să vină o taxă de 1 la sută, găsită destinaţie clară pentru sănătate şi învăţământ”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ciolacu spune că există o reținere din partea PNL la acest proiect, dar s-a declarat convins că va fi găsit un compromis.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate