Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Miercuri: Dezbatere publică la Alba Iulia, pentru aprobarea elaborării PUZ – construire centură ocolitoare pe latura de nord

Publicat

Primăria Alba Iulia organizează miercuri, 3 octombrie, începând cu ora 15:00, în sala de ședințe aflată pe Calea Moților, nr. 5A, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: „Elaborare PUZ – Construire centură ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia”.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro/index.php/primaria/consultare, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor:

  • în scris, conform anunțului nr. 108275/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură
  • în format electronic, pe adresa de e-mail: office@apulum.ro, până la data de 05.10.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 5 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește și Construirea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia: Consultare publică privind elaborarea PUZ

PUZ-ul va crea premisele dezvoltării centurii ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, care va face legătura între giratoriul centurii actuale (ieșirea spre Cluj-Napoca, zona R.A.R.) și DN 74 (între Micești și Șard).

Centura va avea o lungime de 6 kilometri, dintre care 4.256 ml pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1.753,95 ml pe teritoriul comunei Ighiu.

Zona în care urmează să fie dezvoltată centura ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, este compusă dintr-o serie de suprafețe de teren cu specificitate diferită, și anume:

  • Zona cea mai apropiată de giratoriul centurii existente a fost cândva ocupată de plantații de viță de vie, terasările specifice încă fiind vizibile. (cca 1.250 m lungime măsurat din giratoriu existent)
  • Următoarea zonă este ocupată de terenuri agricole orientate NORD VEST – SUD EST, până în zona de Nord Vest a platformei SATURN S.A.. ( cca 1.300 – 1.350 m);
  • Cel de-a treia zonă parcursă de viitoarea centură vizează tranzitarea declivității naturale (viroaga) și a liniei de cale ferată ce face legătura Alba Iulia – Zlatna;

Din considerente tehnice, se propune realizarea unui viaduct curb în pantă ce va realiza conectarea zonei de nord vest a platformei SATURN S.A. cu terenurile situate după linia de cale ferată; (cca 650 – 700 m)

  • Ultima porțiune situată pe teritoriul administrative al municipiului Alba Iulia este compusă din terenuri arabile orientate nord-sud, dispuse pe marginea zonei inundabile a râului Ampoi, și care au avut în permanență folosința de teren agricol.

Dezvoltarea culoarului va începe în sensul giratoriu de nord a centurii ocolitoare existente și se va finaliza în DN 74, între Micești și Șard, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu.

Prin modificarea regulamentului local de urbansim aferent zonei studiate, arealul își va ameliora aspectul atât din punct de vedere estetic cât și volumetric. Este imperativă deblocarea din punct de vedere al traficului pentru zona rezidențiala Alba Iulia – Micești, astfel încât, întreg traficul venit din zona Munților Apuseni, și care dorește relație cu nord-ul vor folosi centura.

De asemenea va face legătura între Autostrada A10 Sebeș – Turda și zona turistică a Munților Apuseni.

Din punct de vedere al dezvoltării arealului deservit de această centură nou propusă, va cunoaște o creștere a gradului de interes pentru terenurile dispuse pe întreg dealul tranzitat de centură. Terenurile limitrofe centurii vor fi dezvoltate cu o serie de funcțiuni, ce vor dezvolta zona urbană a municipiului Alba Iulia în zona de nord, în prezent destul de izolată de restul orașului.

Se propune realizarea unei centuri ocolitoare care să fie formată din:

  • două benzi de ciruculație rutieră : 2 x 3,50 m = 7,00 m
  • două benzi de încadrare : 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două acostamente : 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două taluzuri variabile dar care nu vor depăși în plan : 2 x 4,50 m = 9,00 m
  • două șanțuri de preluare a apelor pluviale ( inclusiv protecția acestora ) : 2 x 1,50 m = 3,00 m + 2 x 1,00 = 2,00 = > total 5,00
  • două drumuri de exploatare agricolă : 2 x 3,00 m = 6,00 m

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna. Începând din giratoriul de acces al centurii din zona de ieșire a municipiului Alba Iulia, la km 2 + 845 m, centura ocolitoare va supratraversa linia CFR 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran, în dreptul KM CFR 4+786 m.

Lungimea totală estimată a pasjului suprateran este de aproximativ 170 m. Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax