Eveniment
Construirea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia: Consultare publică privind elaborarea PUZ
Primăria Alba Iulia a lansat marți în consultare publică proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului.
Șoseaua cu două benzi va lega giratoriul aflat la ieșirea din municipiu spre Cluj-Napoca de drumul național DN 74, în zona Șard.
Potrivit documentului, PUZ-ul va crea premisele dezvoltării centurii ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, care va face legătura între giratoriul centurii actuale (ieșirea spre Cluj-Napoca, zona R.A.R.) și DN 74 (între Micești și Șard).
Centura va avea o lungime de 6 kilometri, dintre care 4.256 ml pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1.753,95 ml pe teritoriul comunei Ighiu.
Zona în care urmează să fie dezvoltată centura ocolitoare de nord a municipiului Alba Iulia, este compusă dintr-o serie de suprafețe de teren cu specificitate diferită, și anume:
- Zona cea mai apropiată de giratoriul centurii existente a fost cândva ocupată de plantații de viță de vie, terasările specifice încă fiind vizibile. (cca 1.250 m lungime măsurat din giratoriu existent)
- Următoarea zonă este ocupată de terenuri agricole orientate NORD VEST – SUD EST, până în zona de Nord Vest a platformei SATURN S.A.. ( cca 1.300 – 1.350 m);
- Cel de-a treia zonă parcursă de viitoarea centură vizează tranzitarea declivității naturale (viroaga) și a liniei de cale ferată ce face legătura Alba Iulia – Zlatna; Din considerente tehnice, se propune realizarea unui viaduct curb în pantă ce va realiza conectarea zonei de nord vest a platformei SATURN S.A. cu terenurile situate după linia de cale ferată; (cca 650 – 700 m)
- Ultima porțiune situată pe teritoriul administrative al municipiului Alba Iulia este compusă din terenuri arabile orientate nord-sud, dispuse pe marginea zonei inundabile a râului Ampoi, și care au avut în permanență folosința de teren agricol.
Dezvoltarea culoarului va începe în sensul giratoriu de nord a centurii ocolitoare existente și se va finaliza în DN 74, între Micești și Șard, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu.
Prin modificarea regulamentului local de urbansim aferent zonei studiate, arealul își va ameliora aspectul atât din punct de vedere estetic cât și volumetric. Este imperativă deblocarea din punct de vedere al traficului pentru zona rezidențiala Alba Iulia – Micești, astfel încât, întreg traficul venit din zona Munților Apuseni, și care dorește relație cu nord-ul vor folosi centura.
De asemenea va face legătura între Autostrada A10 Sebeș – Turda și zona turistică a Munților Apuseni.
Din punct de vedere al dezvoltării arealului deservit de această centură nou propusă, va cunoaște o creștere a gradului de interes pentru terenurile dispuse pe întreg dealul tranzitat de centură. Terenurile limitrofe centurii vor fi dezvoltate cu o serie de funcțiuni, ce vor dezvolta zona urbană a municipiului Alba Iulia în zona de nord, în prezent destul de izolată de restul orașului.
Se propune realizarea unei centuri ocolitoare care să fie formată din:
- două benzi de ciruculație rutieră : 2 x 3,50 m = 7,00 m
- două benzi de încadrare : 2 x 0,75 m = 1,50 m
- două acostamente : 2 x 0,75 m = 1,50 m
- două taluzuri variabile dar care nu vor depăși în plan : 2 x 4,50 m = 9,00 m
- două șanțuri de preluare a apelor pluviale ( inclusiv protecția acestora ) : 2 x 1,50 m = 3,00 m + 2 x 1,00 = 2,00 = > total 5,00
- două drumuri de exploatare agricolă : 2 x 3,00 m = 6,00 m
Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna. Începând din giratoriul de acces al centurii din zona de ieșire a municipiului Alba Iulia, la km 2 + 845 m, centura ocolitoare va supratraversa linia CFR 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran, în dreptul KM CFR 4+786 m.
Lungimea totală estimată a pasjului suprateran este de aproximativ 170 m. Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor.
Etapa de consultare a populației se desfăşoară în perioada 21 septembrie – 1 noiembrie 2021
Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str. : Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: office@apulum.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 5 octombrie 2021, ora 16.00.
Proiectul de hotărâre și documentația referitoare la acest proiect pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului), pe site-ul instituției – AICI (în format .PDF) sau la avizierul Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cetatean
marți, 21.09.2021 at 19:06
Cea mai buna solutie pentru decongestionarea traficului infernal! Centura trebuia realizata demult. Tot traficul spre Muntii Apuseni tranziteaza orasul.