Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Educaţiei: Elevii care doresc să se înscrie la ora de religie pot formula cereri şi săptămâna viitoare

Publicat

ora-de-religieMinisterul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a comunicat că elevii majori sau părinţii celor minori care doresc să opteze pentru participarea la ora de religie după data de 6 martie pot formula în continuare cereri. Până vineri la ora 18.00, la nivel naţional, 89,75% din totalul celor 2,36 milioane de elevi eligibili în acest caz şi-au exprimat opţiunea pentru ora de religie. În judeţul Alba, procentul este de peste 90%.

Citeşte şi IŞJ Alba: Peste 90% dintre elevii din judeţ au optat pentru ora de religie

Din datele Ministerului Educaţiei, au fost introduse 2.123.685 de cereri, până vineri, la nivel naţional.

Reamintim că prin Decizia nr. 669/12.11.2014 emisă de Curtea Constituţională a României, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată în legătură cu prevederea din Legea Educaţiei Naţionale „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie” şi s-a constatat că dispoziţiile acesteia sunt neconstituţionale.

În motivarea deciziei, se arată că manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei religie şi nu consimţirea tacită sau refuzul expres. În sensul acestei decizii, elevilor majori şi părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor minori li s-a oferit posibilitatea de a solicita participarea la orele de religie.

Prin intermediul unei note transmise în data de 16 februarie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a informat elevii şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora cu privire la prevederile legale privind participarea la orele de religie în virtutea deciziei CCR, precum şi cu privire la faptul că, în situaţia în care doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a participa la aceste ore, conform confesiunii proprii, trebuie să solicite acest lucru unităţii de învăţământ.

Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor de a studia disciplina religie este şi faptul că pe 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, dată începând de la care prevederea declarată neconstituţională îşi încetează efectele juridice.

Un alt motiv este că, în ceea ce priveşte anul şcolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor opţionale se face în această perioadă. În baza caracterului opţional al participării la studiul disciplinei religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru această disciplină şi a obligaţiei MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, opţiunile pentru participarea la orele de Religie din anul şcolar viitor trebuiau făcute în această perioadă, transmit reprezentanţii MEC, într-un comunicat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ada

    sâmbătă, 07.03.2015 at 21:07

    ce minciuna sfruntata!!! ca sa poti finaliza inscrierea copilului OBLIGATORIU trebuia sa optezi pentru RELIGIE!!!!!!! si chiar daca nu vreau religie tot a trebuit sa aleg RELIGIE! DAR ORICUM NU VOI ACCEPTA ACEASTA SITUATIE!
    totul este o mare manipulare!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate