Eveniment
IŞJ Alba: Peste 90% dintre elevii din judeţ au optat pentru ora de religie. Termenul limită pentru exprimarea opţiunii, 6 martie
Până joi, 5 martie, peste 90% dintre elevii din judeţul Alba au optat pentru ora de religie. Comparativ, la nivel național, 77%% dintre elevi au ales, până joi, pentru disciplina Religie, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Termenul limită pentru această opţiune este 6 martie.
Potrivit inspectorului școlar județean Nicolae Bolea, în județul Alba, procentul elevilor care au optat până acum pentru ora de religie este de peste 92%. Acesta a precizat faptul că profesorii de religie care funcționează în bază de examen de titularizare își vor completa norma cu alte materii, de exemplu educație civică/cultură civică.
În județul Alba sunt însă câteva situații mai aparte, în care preoții predau elevilor materia în zone izolate din Apuseni sau unde sunt puțini copii și deplasarea zilnică a unui profesor nu este posibilă. O asemenea situație se găsește în comuna Râmeți, școala de centru, unde sunt în total doar 14 elevi.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpean, declara săptămâna trecută că o parte dintre cei aproximativ 4.200 de profesori de religie titulari ar putea declanșa procese în cazul în care ar rămâne fără norme didactice.
”Tot ce a putut face Ministerul Educației a fost să interogheze sistemul, solicitându-le colegilor să anunțe părinții că pot depune cereri pentru participarea copiilor lor la orele de religie până pe 6 martie”, spunea Cîmpeanu.
El a ținut să precizeze că decizia Curții Constituționale privind desfășurarea orelor de religie este obligatorie, iar ministerul trebuie să găsească soluții în acest sens.
”S-a avansat ideea să poziționăm în orar orele de religie la începutul și la sfârșitul programului. Această soluție nu rezolvă integral problema, deoarece norma unui cadru didactic este suficient de mare să nu-și poată permite să facă decât prima sau ultima oră”, a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, solicitările pentru ca elevii să urmeze ora de religie ar putea fi făcute de către părinți pentru un întreg ciclu de școlarizare, cu posibilitatea ca părintele să poată reveni asupra opțiunii.
Ministrul Educației a amintit că decizia CCR privind orele de religie devine obligatorie pe data 9 martie.
La Alba Iulia s-a constituit filiala Alba a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR). Peste 400 de părinţi din localitate și din mai multe orașe ale județului s-au reunit în Aula Mare a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia pentru a discuta despre importanţa orei de religie în educaţia copiilor lor și despre provocările actuale cu care se confruntă Biserica. În a doua parte a serii a fost ales comitetul director al noii filiale.
Filiala Alba a APOR s-a născut ca reacție a numeroși părinți din diferite zone ale județului, reprezentând numeroase categorii sociale, față de modul în care urmează să fie studiată disciplina Religie în școală, în contextul creat de decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale.
În luările de cuvânt, cei prezenți au susținut importanța Religiei în formarea personalității umane, fapt confirmat nu doar de timp și de viață, ci și de cercetători de renume mondial din domeniul Istoriei Religiilor, a Sociologiei sau a Psihologiei. De asemenea, s-a cerut ca elevii județului Alba să beneficieze în continuare de o educaţie religioasă conform principiilor spirituale creștine și a tradiției românești. Iar aceasta nu se poate realiza decât prin predarea în continuare a Religiei în şcoală, activitate care este un drept al poporului român, încreștinat de Sfântul Apostol Andrei, și nu un favor pe care trebuie să îl solicităm din partea conducătorilor seculari.
Citește și S-a constituit Filiala Alba a Asociației Părinți pentru Ora de Religie. Peste 400 de părinţi din judeţ s-au întâlnit să discute despre importanţa orei de religie în şcoli
Ca urmare a intrării în vigoare a decizii Curții Constituționale a României nr. 669/12.11.2014 cu privire la înscrierea la ora de religie, Consiliul Județean al Elevilor Alba a îndeamnat elevii să participe la ora de religie doar dacă doresc să facă acest lucru, conform propriei libertăți de conștiință. Totodată, aceștia au transmis elevilor să nu se lase manipulați de eventualele presiuni din partea unor cadre didactice care să îi oblige să se înscrie la ora de religie și să semnaleze posibilele abuzuri organelor de justiție și Inspectoratului Școlar Județean Alba
Citește și Consiliul Județean al Elevilor Alba îndeamnă elevii să participe la ora de religie doar dacă doresc, nefiind obligaţi să se înscrie
Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
În motivarea deciziei, Curtea Constituţională arată că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Biserica Ortodoxă Română (BOR) transmite că ora de religie din România promovează valorile umane perene şi comportamentul paşnic, într-o vreme în care în alte ţări mulţi tineri educaţi în spiritul secularismului se îndreaptă spre mişcări extremiste.
Citește și CCR: Oferta educaţională a orei de religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Precizări din partea BOR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News