Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

NEREGULI depistate de DSVSA la restaurantul din Bistra care a găzduit nunţile după care 100 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie


Publicat

boli infectioase sectia alba iuliaDupă ce aproximativ 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, având simptome de toxiinfecţie alimentară, în urma participării la două nunți ce au avut loc în weekend, în localitatea Bistra din Munţii Apuseni, inspectorii din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranța Alimentelor (DSVSA Alba) au verificat unitatea, constatând mai multe deficiențe și dispunând închiderea bucătăriei până la remedierea acestora.

„Referitor la suspiciunea de toxinfecţie alimentară apărută ca urmare a consumului de alimente cu ocazia unei mese festive organizată la un restaurant din localitatea Bistra, inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranța Alimentelor s-au deplasat la fața locului, unde au procedat la verificarea unității în cauză, fiind constatate următoarele deficiențe:

condiții deficitare de igienă în spațiul de depozitare (camera frigorifică) în care erau depozitate necorespunzător legislației sanitar-veterinare produsele alimentare (atât materii prime cât și produse finite);

o parte din personalul care a servit la nuntă nu aveau examene medicale complete (examen coprobacteriologic) și nu aveau cursuri de calificare în domeniul alimentar.

Ca urmare a deficiențelor constatate, inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba au dispus următoarele măsuri:

prelevarea unui număr de 14 probe din produsele alimentare (materii prime) care au fost folosite la prepararea meniului servit la masa festivă în vederea efectuării tuturor investigațiilor de laborator în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba;

– în blocul alimentar s-a dispus măsura de interzicere a activității până la finalizarea anchetei epidemiologice, precum și reţinerea/sechestratrea și sigilarea a întregii cantități de produse alimentare găsite în stoc (21 kg alimente);

igienizarea și dezinfecția corepunzătoare a întregului spațiu din blocul alimentar precum și a veselei și a paharelor folosite;

– efectuarea operațiunii de deratizare și dezinsecție atât a localului, cât și a spaţiului din împrejurimi cu o firmă specializată;

– verificarea eficienței dezinfecției prin recoltări de teste de sanitație;

interzicerea folosirii personalului angajat fără a dispune de analize medicale care să ateste că nu este purtător de boli infecto contagioase sau parazitare”, se arată în comunicatul DSVSA Alba, semnat de directorul interimar, Florean Bălgrădean.

Reamintim că aproximativ 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au participat la două nunţi din weekend în localitatea Bistra din Munţii Apuseni şi au avut simptome de toxiinfecţie alimentară. Dintre acestea, 60 au fost internate la Cîmpeni, 11 la Abrud, 17 la Alba Iulia şi încă aproximativ 20, la spitale din Cluj, dar şi în alte judeţe. În acest caz, autorităţile sanitar-veterinare derulează o anchetă epidemiologică, iar poliţiştii au deschis dosar penal, sub coordonarea Parchetului, pentru investigarea condiţiilor în care s-a produs incidentul.

UPDATE: Alte persoane au fost internate la Secţia de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Contactaţi de Alba24, reprezentanţii unităţii medicale au precizat că au fost 14 persoane care s-au prezentat la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară şi au rămas internate 9, din care un copil.

Citeşte şi 100 de persoane internate în spitale, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la nunta din Bistra. Poliţiştii au deschis dosar penal

Citeşte şi UPDATE: TOXIINFECŢIE alimentară, după o NUNTĂ la Bistra, în Munţii Apuseni. Mai multe persoane au fost internate la spital, în Alba și Cluj

Acelaşi local care a organizat nunţile din weekend a fost subiectul unei anchete epidemiologice şi acum doi ani, după ce peste 100 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. Atunci, cauzele intoxicației au fost lipsa de igienă și condițiile improprii de preparare, depozitare și transport a mâncării, ce a fost pregătită integral în casa mirelui, în mare parte din produse din propria gospodărie. Nuntaşii de acum doi ani au fost infestaţi cu salmonella.

Citeşte ce s-a întâmplat în 2013 la o altă nuntă din Bistra: CONCLUZIILE ANCHETEI în cazul nunții de la BISTRA: 115 invitați contaminați cu salmonela și amendă de 7.000 lei pentru organizatori

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia se degradează de la o zi la alta

Publicat

Pista de biciclete aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia, denumită și „Transalpina de Mamut”, pare să se degradeze de la o zi la alta. Porcii mistreți au făcut ravagii pe mai multe porțiuni, unde au răscolit solul și au împrăștiat pământul. În unele zone, din cauza aluviunilor aduse în urma ploilor, pământul a acoperit aproape complet trotuarul.

Nici locurile de joacă pentru copii nu au scăpat „neatinse”. Aceastea prezintă degradări și distrugeri care pot reprezenta un pericol pentru micuții care sunt lăsați nesupravegheați de părinți.

Un cititor Alba24 a surprins recent imagini de pe pista pentru bicicliști aflată pe dealul Mamut din Alba Iulia. Pe mai multe porțiuni din aceasta, aleea pietonală este acoperită aproape în totalitate de pământ și vegetație iar rigolele sunt pline de frunze uscate, spune acesta.

De asemenea, locurile de joacă pentru copii reprezintă un pericol pentru cei mici. Unele elemente din ansamblurile de joacă au dispărut complet iar altele sunt rupte / deteriorate.

O parte din problema pământului care acoperă porțiuni din trotuar sau din pista de biciclete este generată de animalele sălbatice, respectiv de porcii mistreți care au brăzdat și răscolit solul în mai multe zone.

„În urmă câteva săptămâni am văzut o turmă de porci mistreți, cred că erau peste 20, cu mai mulți pui, la 10-15 metri de pista asfaltată de biciclete și la mai puțin de 200 de metri de Pavilion”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate