Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noul Statut al cadrelor militare, discutat la Guvern. Modificări de pensii, salarii, sancțiuni, drepturi și interdicții. DOCUMENT

Publicat

Statutul cadrelor militare, instituit în 1995, va fi modificat. Proiectul de lege a fost discutat miercuri la Guvern și pentru a intra în vigoare trebuie votat de parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Este vorba despre documentul ce a fost ” amendat în repetate rânduri, cu nu mai puțin de 37 de acte normative, potrivit cerinţelor impuse sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi transformărilor ce au avut loc atât la nivelul armatei, cât şi în cadrul celorlalte instituţii ale acestui sistem”, potrivit Guvernului.

Vezi integral AICI: DOCUMENT – Statut cadre militare 2022

Noutățile vizează condițiile ce trebuie îndeplinite de persoanele care vor să devină ofițeri, subofițeri sau maiștrii militari. De asemenea, sunt adăugate alte îndatoriri ale acestora, dar și noi interdicții sau restrângeri ale drepturilor lor.

Noua lege ca face referire la statutul cadrelor militare din rând Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații, Serviciu de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Statutul cadrelor militare: cine va putea deveni cadru militar

Vor putea deveni cadre militare în activitate cei care:

 • au cetățenie română și domiciliul în România;
 • au împlinit vârsta de 18 ani;
 • au capacitate deplină de exercițiu;
 • nu au fost condamnate penal;
 • nu sunt în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni;
 • nu au făcut și nu fac parte din organizații interzise de legislația română sau care acționează împotriva statului român;
 • nu sunt membri ai unui partid, formațiune, asociație sau organizație cu caracter politic ori sindical;
 • îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de acest proiect de lege;
 • se încadrează în baremele medicale, promovează evaluările psihologice și îndeplinesc criteriile de recrutare și selecție;
 • îndeplinesc condițiile prevăzute de actele normative în vigoare pentru acces la informații clasificate.

Statutul cadrelor militare: Angajamente pentru o durată de zece ani

Cei care vor dori să devină ofițeri, maiștri militari sau subofițeri în activitate vor trebui să încheie angajamente cu instituția de apărare, ordine publică și securitate națională pentru 10 ani de la numirea în prima funcție, față de actuala durată de opt ani de la numirea lor, prevăzută de Legea 80/1995, scrie avocatnet.ro.

Vor apărea și noi îndatoriri specifice pentru cadrele militare, față de cele deja prevăzute de statutul actual, precum și noi interdicții și restrângeri ale drepturilor.

De exemplu, cadrele militare nu vor putea să se implice în activități care contravin ori afectează demnitarea, prestigiul și normele de conduită ale profesiei militare, să se afle în raporturi ierarhice nemijlocite cu soțul/soția sau rude de gradul I sau al II-lea, să nu exprime la locul de muncă opiniile sau preferințele politice sau să nu participe la administrarea sau conducerea societăților comerciale prin persoane interpuse.

Pe de altă parte, cadrele militare vor primi si noi drepturi, cum ar fi asigurare de viață și sănătate pentru acțiuni în legătură cu serviciu, tratament în țară sau străinătate, medicamente și dispozitive medicale gratuite.

Statutul cadrelor militare: indemnizație lunară și sancțiuni

 • indemnizație lunară pentru activitățile în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale, cu o valoare de 10%, 15% și 25% din salariul de bază minim brut pe țară pentru cadrele militare care au primit semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate; cuantumul nu se va impozita și nu se va cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii
 • sumă forfetară, acordată o singură dată pe an, pentru suportarea cheltuielilor de transport în țară pentru efectuarea concediului de odihnă
 • sancțiuni: se introduce posibilitatea de diminuare a soldei de funcție cu un procent cuprins între 10 și 30% pentru o perioadă maximă de șase luni.

În prezent, legislația aplicabilă prevede o diminuare a soldei de funcție de până la 10% sau a celei de comandă, între 5 și 10%, ambele sancțiuni putând fi aplicate pentru maximum trei luni.

 • limita de vârstă va fi cea standard de pensionare potrivit legislației privind pensiile militare de stat. Până la uniformizarea vârstei standard de pensionare, cadrele militare vor putea fi menținute în activitate până la vârsta de 60 de ani, în funcție de nevoile instituției, cu aprobarea anuală a conducătorului.

După 60 de ani, generalii și amiralii vor putea fi menținuți în activitate până la vârsta de 62 de ani, la cerere, dacă starea de sănătate le permite

 • dispoziții specifice pentru starea de alertă, urgență, de asediu, de mobilizare și de război într-un singur capitol pentru a fi mai ușor de identificat față de legea actuală.

Vor fi introduse și o serie de excepții pentru prezentarea la unitate în cel mai scurt timp, respectiv pentru cadrele militare aflate în concediu medical sau internate la spital și care nu se pot deplasa, cei care fac parte din familii monoparentale și se află în concediul de creștere și îngrijire copil, concediu de acomodare sau al cărui partener este tot militar în activitate

Pensie militară și pensie suplimentară

„Cadrele militare care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau li s-a reținut contribuția individuală la bugetul de stat beneficiază, pe lângă pensia militară de stat, și de pensie suplimentară, calculată ca valoare procentuală din cuantumul pensiei militare deținute, astfel:

a) 3% pentru o contribuție de 5 la 15 ani

b) 6% pentru o contribuție de 15 la 25 ani

c) 9% pentru o contribuție de peste 25 ani”

Sunt considerate cadre militare persoanele care dețin grade de ofițer, maistru militar sau subofițer, inclusiv cu gradul de sergent.

Proiectul de lege va trebui să treacă și de votul Parlamentului pentru a deveni lege, iar pe parcurs mai poate suferi o serie de modificări față de prevederile prezentate. Proiectul de lege ar urma să intre în vigoare la nouă luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 8-14 august: Săptămâna va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Care este ziua cea mai „electrizantă”

Publicat

Este săptămâna care va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Va scoate la suprafață tendința de a dramatiza la unii și va ”învăța minte” pe cei cărora le place să tragă de timp.

Cei care nu sunt hotărâți și cei care nu știu să iubească au și ei lecții în acest interval! 

Pe 11 August, una dintre cele mai ”electrice” zile ale săptămânii, vom simți cu toții mari schimbări. Și de energie și de stare și de pofte. Luna plină în Vărsător va răscoli această axă: Leu – Taur – Scorpion – Vărsător, iar următoarele 2 săptămâni vor fi pline de decizii.

Femeile vor fi mult mai orgolioase sau mai agresive, începând cu aceeași dată și tot ele vor încerca să domine.

Manifestările artistice, spectacolele vor fi bine cotate și vor reveni între plăcerile noastre pentru următoarele 3 -4 săptămâni.

Horoscop 8-14 august: Berbec

Luna ta plină va fi despre maturizarea proiectelor tale și de coerența ta în împlinirea scopurilor pe care ți le-ai propus de ceva vreme.

Nu pierde timpul doar la distracție sau cu prietenii, ci vezi mai atent ce dorești de la viitorul tău. Posibilă cotitură importantă!

Horoscop 8-14 august: Taur

horoscop taur

Multă încordare și multe confruntări pentru tine în această săptămână. Fii atent la evoluția ta și fă mai multe pentru a evolua.

Ieșirea din confort va fi premiată, iar rigiditatea îți va aduce lecții mari. Familia are nevoie de tine.

Horoscop 8-14 august: Gemeni

horoscop gemeni

Veți fi mai mulțumiți de calitatea dialogurilor voastre și mai deschiși în vorbire. Multe satisfacții își vor face loc în mintea voastra.

Pentru cei care au tras de timp în privința unui drum, se va produce o schimbare majoră!

Horoscop 8-14 august: Rac

horoscop rac

Soluțiile la probleme nu vor întârzia să apară. Pentru următoarele 2 săptămâni vei ieși din multe încercări!

Atenție să nu fii mână largă la cheltuieli și adună-te să poți rezolva cât mai repede ceea ce îți doreai să rezolvi de luni bune sau de ani!

Horoscop 8-14 august: Leu

horoscop leu

Astrele sunt prietenele tale în această perioadă. Doar nu dramatiza și evită despărțirile, mai ales dacă orgoliul te împinge.

Vrei să pui la punct viața de cuplu și să dai o lecție persoanei iubite. Vezi totuși să nu fii prea acid!

Horoscop 8-14 august: Fecioară

horoscop fecioara

Dacă ai avut unele probleme de sănătate în ultima perioadă, ele încep să se stingă și îți recapeți forma.

Dar peste toate este momentul în care trebuie să îți refaci bateriile și să te încarci bine cu energie pozitivă!

Horoscop 8-14 august: Balanță

horoscop balanta

Luna plină îți va face curat în viața emoțională. Probabil că vrei să îți alegi mai cu atenție prietenii.

În plus, pentru tine distracția se încheie și trebuie să te apuci serios de treabă! Ai de ales!

Horoscop 8-14 august: Scorpion

horoscop scorpion

Lecții de personalitate și multe de adus la zi și pentru tine. Vrei să fii mai respectat și vrei mai multă onoare.

Dar pentru asta trebuie să ieși de pe fundul lacului la suprafață și să te expui la lumină, să fii la propriu și la figurat în ”lumina reflectoarelor”!

Horoscop 8-14 august: Săgetător

horoscop sagetator

Ai stat prea relaxat în sinea ta și ai lăsat de azi pe mâine cam multe. Trebuie să pui punctul pe ”i” în mai multe discuții și să iei atitudine.

Nu renunța încă la vacanță! Drumurile sunt cele mai bune prietene pentru tine!

Horoscop 8-14 august: Capricorn

horoscop capricorn

Investițiile și cheltuielile te trag de mânecă. Trebuie să lași banii să circule și să îți dai voie să ieși din zgârcenie!

Ai de făcut multe plăți întârziate și nicicum nu trebuie să mai tragi de timp.

Horoscop 8-14 august: Vărsător

horoscop varsator

Multe îți vor fi potrivnice și ai senzația că ești copleșit de reproșuri și de nemulțumiți! Posibil să fie undeva la mijloc dreptatea și să trebuiască să te schimbi cu adevărat!

Sau dacă nu vrei să te schimbi, măcar să evoluezi! Luna plină te muștruluiește bine tocmai pentru a te pune la transformări!

Horoscop 8-14 august: Pești

horoscop pesti

Dacă poți să ieși din tiparele trecutului, atunci luna plină va fi prietena ta. Fie ai o perioadă de recentrare și de revenire, fie o perioadă de probleme de sănătate!

Ai nevoie să ieși și tu din ”trasul de timp” pentru a te proteja de autosabotaj, mai ales!

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de astrolog Maria Sârbu

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO INCENDIU la Bistra. Un bărbat, scos din flăcări de polițiști. Focul a mistuit o casă, o anexă și un adăpost de animale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică, în jurul orei 15:40, în localitatea Bistra – Valea Dobrii. Flăcările au mistuit o locuință, o anexă și un adăpost de animale.

Până la momentul sosirii pompierilor, un bărbat de aprox. 50 de ani a fost scos din flăcări de polițiști. Acesta a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe 35% din suprafața corpului.

UPDATE, ora 21:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul este lichidat.

Forțele prezente la locul producerii evenimentului încă lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

Au ars:

 • o casă de locuit – aprox. 70mp;
 • un adăpost de animale – aprox. 40 mp;
 • o anexă gospodăreasca- aprox. 20mp.

Până la momentul ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării, o victimă de sex masculin, aprox. 50 ani, a fost extrasă din locuință, de către echipajul IPJ prezent la fața locului.

Victima a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe aprox. 35% suprafața corpului.

UPDATE, ora 16:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la o casă de locuit și o anexă gospodărească. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la nivelul anexei gospodărești și la nivelul acoperișului locuinței.

La momentul de față se lucrează la localizarea incendiului.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Bistra – Valea Dobrii.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de furtună în Alba, până la ora 22:00. Averse, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis duminică seara o atenționare Cod Galben de furtună valabilă în mai multe zone din județul Alba, între orele 21:00 și 22:00.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin și Cut.

Se vor semnala averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suntem tot mai puțini: Șapte comune din Alba au pierdut peste jumătate din populație, în ultimii 30 de ani

Publicat

Șapte comune din județul Alba au rămas fără mai bine de jumătate din populație, în ultimii 30 de ani. 

La nivel național sunt circa 10 localități care au pierdut cel puțin 70% din populație, în perioada 1992 – 2022, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, în peste 30 de localități din România locuiesc acum cu 60-70 % mai puțini oameni, iar în total, în peste 3.200 de așezări din țară populația s-a împuținat.

TOP localități din Alba care au pierdut cei mai mulți locuitori în perioada 1992 – 2022:

 • Râmeț: – 56,79 %
 • Mogoș: – 56,43 %
 • Întregalde: – 54,59 %
 • Ceru-Băcăinți: – 54,55 %
 • Ohaba: – 54,35 %
 • Ocoliș: – 52,65 %
 • Crăciunelu de Jos: – 50,75 %

La nivel național, în ultimii 30 de ani, primele 100 de localități care au pierdut cei mai mulți locuitori au rămas în total fără echivalentul populației unui județ mai modest (de circa 300.000 de locuitori).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax