Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

OFICIAL: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei. Primele reacții

Salariul minim brut va crește la 4.050 de lei

Publicat

OFICIAL: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei. Salariul minim brut pe economie se va majora de la 3.700 de lei, cât este în prezent, în urma unei decizii luate în Consiliul Național Tripartit, care reunește Guvernul, patronatele și sindicatele. 

Măsura a fost anunțată într-un comunicat oficial al Guvernului.

De asemenea, va fi menținută scutirea de impozite și contribuții sociale pentru suma de 300 lei lunar.

După majorarea din ianuarie, dacă salariul minim va ajunge la 4.050 de lei, românii vor ajunge la 47% din salariul minim european.

Creșterea salariului minim brut are impact doar asupra mediului privat, pentru că duce la creșterea cheltuielilor angajatorilor și la încasări mai mari la buget.

La stat, numărul angajaților cu salariul minim este foarte mic.

Vezi și: Salariul minim european. Cum va fi aplicat în România. Legea ce aduce modificări Codului Muncii, publicată de minister

Ce este salariul minim pe economie: acest indicator reprezintă cea mai mică sumă pe care un angajator este obligat să o plătească unui angajat pentru munca prestată, conform legislației dintr-o țară.

Acesta este stabilit de guvern și are rolul de a proteja angajații, asigurându-le un venit minim care să acopere necesitățile de bază.

Fiecare țară, și uneori fiecare regiune dintr-o țară, poate avea un nivel diferit al salariului minim, adaptat la costurile locale ale vieții și condițiile economice.

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025. Primele reacții

Salariul minim brut va crește la 4.050 de lei. Măsura, convenită în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, reprezintă un pas înainte, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

“Concluzia întâlnirii de astăzi, cel puţin în ceea ce priveşte salariul minim, este următoarea, de la 1 ianuarie salariul minim 4.050 de lei, se păstrează deducerea fiscală de 300 de lei şi pentru anul viitor.

Ca să realizaţi dimensiunea impactului, discutăm de circa 1 milion de persoane doar cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei care vor beneficia de această creştere.

Valoarea salariului net este de 2.550 de lei. (…) Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin, citat de Economedia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate