Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Școlile din România se ÎNCHID de MIERCURI până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii (VIDEO)


Publicat

Școlile din România se închid, de miercuri, 11 martie, în contextul cazurilor de infectare cu coronavirus. Decizia a fost luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în ședința de luni.

Premierul interimar Ludovic Orban a precizat că vor fi suspendate cursurile de miercuri, 11 martie până în 22 martie. Este de fapt vorba despre opt zile de cursuri (miercuri, joi și vineri, în această săptămână și de luni până vineri inclusiv, săptămâna viitoare).

Citește și Noi MĂSURI pentru prevenirea coronavirus în România. Restricții transport rutier spre și din Italia, obligații pentru magazine

Activitatea va fi suspendată în această perioadă pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar (inclusiv grădinițele și liceele, de stat și private).

La întrebarea ”Ce se întâmplă cu părinții copiilor care stau acasă?”, Orban a răspuns că  ”măsura se aplică de miercuri, pentru doar 8 zile de curs, am lăsat un timp de adaptare ca părinții să găsească o soluție”.

Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă după ce se va vedea evoluția situației, a precizat ministrul Monica Anisie. Aceasta a amintit și de posibilitatea efectuării cursurilor online.

Despre simularea examenelor naționale, ministrul Anisie a spus că se analizează AMÂNAREA acestor testări.

Despre activitatea afterschool, ministrul Educației a spus că hotărârile luate luni seara nu se referă și la aceasta. ”Recomandarea noastră pentru părinți este să-i țină pe copii cât mai mult acasă. Dar nu putem interzice noi sau dispune măsura interzicerii prezenței acestora în spații publice”, a spus Anisie.

”Înscrierile pentru clasa pregătitoare continuă, se fac online, dacă este necesar vom prelungi calendarul”, a mai spus Anisie.

În ceea ce privește activitatea universităților, ministrul a spus că acestea au autonomie și deciziile se iau de către fiecare instituție în parte. UAB a comunicat studenților și personalului că recomandă evitarea, pe cât posibil, a oricăror deplasări între localități, în exteriorul județului Alba și respectarea măsurilor medico-sanitare de prevenție.

Declarațiile premierului Ludovic Orban:

E o măsură cu caracter preventiv

Vrem să vedem și evoluția bolii – număr de cazuri, iar grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea la școală

De asemenea, am decis întărirea controlului la frontieră pe transportul rutier și feroviar

Am mai luat decizii privind anumite mecanisme pentru a limita răspândirea – creșterea capacității de diagnosticare, creșterea numărului medicilor, anchete epidemiologice, situația stocurilor de materiale și echipamente.

Îndemn la calm, la un comportament rațional și la responsabilitate individuală

Mulțumesc românilor care au ascultat sugestiile noastre și au respectat ceea ce i-am rugat – să nu vină în țară

Trebuie să ne concentrăm eforturile la frontieră asupra mașinilor personale; să ținem fenomenul sub control

Trebuie apelat la responsabilitatea cetățeanului că dacă ajunge să fie purtător trebuie să se comporte astfel încât să reducă la maxim transmiterea

Ministrul Marcel Vela a precizat că se sistează și programele de studii privind schimbul de experiență până la 31 martie și se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

Alte măsuri decise luni seara:

suspendarea transportului rutier de persoane pentru cursele regulate de transport din și spre Italia, de miercuri, 11 martie până la 31 martie (referire la serviciile regulate efectuate de operatori de transport –  cu autocarul sau microbuze – spre și dinspre Italia; pe servicii de tranzit acum sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia; sunt 290 de trasee)

– românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre

unitățile de alimentație publică și magazinele/supermarket-urile/hipermarket-urile sunt obligate să ia măsuri de dezinfecție frecventă și de evitare a aglomerării de persoane, în special la casele de marcat; măsura se adoptă în 48 de ore

– sunt permise adunări sub 200 de participanți fără avizul DSP

– să fie analizată munca la domiciliu pentru o parte din personal, acolo unde e posibil

– la nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică

– au fost detașați polițiști din alte județe în zonele cu punctele de trecere a frontierei (vestul țării) pentru a permite permanența și rigurozitatea controalelor; cei care vin în țară și nu declară date reale privind situația legată de zonele vizate cu coronavirus și eventuale contacte cu persoane bolnave riscă dosar penal

Raed Arafat:

Ieri la furnizori era o cantitate mare de dezinfectanți, iar în cursul nopții, până ca noi să dăm răspunsul, câteva zeci de tone de dezinfectant au dispărut

E o perioadă dificilă în care trebuie căutat prin toată lumea să găsim producători cu care să semnăm contracte

Azi avem o echipă de recepție în Serbia pentru combinezoane – va fi o livrare de aproape un sfert de milion de combinezoane de protecție. Primele ar putea sosi în țară chiar mâine.

Fiecare județ are câte o izoletă. După fiecare caz se dezinfectează izoleta. Dacă apar 2-3 cazuri în același timp, persoana respectivă așteaptă. Trebuie să mai achiziționăm izolete

Știrea inițială

În România au fost confirmate până luni seara 17 cazuri de coronavirus.

Citește și DOUĂ noi cazuri de coronavirus, confirmate în România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17

În noul context, unul dintre scenariile de lucru de la nivelul Ministerului Educației ar fi modificarea structurii anului școlar, prin devansarea vacanței de Paști, potrivit unor surse. Vârful epidemiologic este estimat de specialiști să fie atins, în România, peste 2 săptămâni, conform Edupedu.ro.

Structura anului școlar 2019-2020 (varianta actuală, neschimbată)

Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Programul Școala altfel se desfășoară până pe 29 mai 2020.

– pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 29 mai 2020

– pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 5 iunie 2020

– pentru clasele liceale – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri

Inițial, președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific, Raed Arafat propunea închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10 martie până în 21 aprilie, adică după Paște.

Raed Arafat a mai propus o serie de măsuri care îi vizează pe studenți și pe elevii școlilor postliceale, cum ar fi sistarea stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale. De asemenea, unităților de învățământ li se recomandă organizarea de cursuri la distanță, dacă există această posibilitate.

Reamintim alte decizii ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu COVID-19 care au intrat în vigoare de luni, 9 martie, începând cu ora 12.00 până la data de 31 martie, cu posibilitatea prelungirii:
– sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia; de asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre; operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud;
– cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin
– accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz
– transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României
– restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial.
Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire.
Începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.
Și această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

surse: digi24.ro, edupedu.ro, hotnews.ro

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE/ FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate