Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda, motivată de instanță: ”Proprietatea şi sănătatea apelanţilor este grav afectată”


Publicat

Magistrații de la Tribunalul Alba explică de ce au luat decizia prin care au fost blocate lucrările la Autostrada Sebeş – Turda, în zona Oarda de Sus.

În hotărârea din 11 noiembrie, Tribunalul Alba face referire la nereguli constatate de Garda de Mediu și Direcţia de Sănătate Publică și documente emise de acestea, prin care antreprenorul Asocierea Impresa Pizzarotti & SPA – SC Pomponio Construcţii SRL ar fi trebuie să respecte unele obligații. De asemenea, sunt invocate precizări ale legislaţiei naţionale precum şi decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit adevărul.ro.

Citește și CNAIR se spală pe mâini în cazul sentinţei privind oprirea lucrărilor pe Autostrada Sebeş-Turda: ”De vină este constructorul”

Alba24 a scris pe larg despre modul în care autorităţile (inclusiv cele locale) au ales să ignore, timp de ani întregi, reclamaţiile oamenilor din zonă, astfel că s-a ajuns la oprirea lucrărilor: VIDEO REPORTAJ: Autostrada dintre case. Cum îi tratează statul pe oamenii abandonați pe traseul A10 Sebeș-Turda

În opinia magistraților, nerespectarea obligaţiilor impuse prin procesele-verbale aferente activităţilor de control la faţa locului ”dovedesc cu evidenţă faptul că titularul beneficiar al autorizaţiei de construire şi beneficiarul lucrării nu respectă autorizaţia de construire cu referire la cerinţele legale”, iar ”încălcarea acestor cerinţe este de natură a aduce pagube iminente reclamanţilor, prin noxele şi zgomotul produs prin lucrările ce se execută fără respectarea măsurilor de protecţie impuse prin acordurile şi analizele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire, ale convenţiei de proiectare şi execuţie şi ale actelor normative incidente”, mai precizează sursa citată.

În motivarea deciziei se arată, potrivit adevărul.ro, că nu au fost montate panouri fonoabsorbante care să corespundă cerinţelor de izolarea fonică efectivă a imobilului proprietatea petenţilor.

”Lucrările de construire a autostrăzii se desfăşoară lângă imobilul acestora fără a beneficia de o minimă protecţie, constructorul şi investitorul nerespectând obligaţiile stabilite în acest sens prin avizele şi acordurile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire. Proprietatea şi sănătatea apelanţilor este grav afectată, zgomotul şi praful depăşesc limitele minime impuse şi fac imposibilă orice posibilitate de a beneficia de intimitatea, confortul locuinţei fiind privaţi de folosinţa normală, firească şi în context cu normele legale a proprietăţii care a devenit inutilizabilă conform destinaţiei sale. Agenţia pentru Protecţia Mediului a impus clar, prin actele de reglementare emise, montarea panourilor fonoabsorbante în scopul protejării locuinţelor din imediata vecinătate (motiv pentru care obligaţia montării lor a fost inclusă în contractul de execuţie de lucrări)”.

Instanţa susţine că ”perseverenţa pârâtelor în nerespectarea obligaţiilor ce le revin pentru protecţia drepturilor reclamanţilor, chiar şi după aplicarea unor sancţiuni de către organele abilitate, fac din această situaţie un caz grabnic pentru care se impune intrarea de urgenţă în legalitate prin respectarea obligaţiilor, precum şi măsura provizorie de încetare temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru, în zona imobilului reclamanţilor, până la îndeplinirea de către pârâte a obligaţiilor”.

Citește și VIDEO ȘTIREA TA: Lucrările pe Autostrada Sebeș-Turda au reînceput la Oarda de Sus, spre disperarea familiilor din zonă

Magistrații citează art. 12 din Declaraţia universală a drepturilor omului, art. 17 din Pactul universal cu privire la drepturile civile şi politice, art. 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului (CEDO), art. 26, art. 27, art. art. 28, art. 29 şi art. 30 din Constituţia României, prin care ”orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie şi a domiciliului şi nimeni nu va putea fi supus vreunor imixtiuni arbitrare sau ilegale în viaţa particulară”.

sursă: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Adrian C

    marți, 17.12.2019 at 01:38

    Realist vorbind când o să fie gata autostrada?

  2. Aurel

    marți, 17.12.2019 at 10:41

    Realist vorbind, cand vrea „onorata instanta”, ca doar ei au dreptate pe vorbe goale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Câte locuri pentru pacienții cu COVID-19 mai sunt în spitalele din Alba. În județ sunt 496 de cazuri active

Publicat

Reprezentanții DSP Alba au anunțat că în spitalele din județ mai sunt libere doar 43 de locuri destinate pacienților COVID. 

”În prezent la nivelul județului Alba avem 193 persoane pozitive covid 19 internate în unități sanitare și un număr de 43 de locuri disponibile. Dacă va fi nevoie spitalele vor suplimenta locurile destinate covid 19” au transmis reprezetanții institituției.

De menționat că pe lângă cei din spitale, alți 303 bolnavi cu simptome ușoare sau asimptomatici sunt în izolare la domiciliu (din totalul de 496 de cazuri active).

Cea mai grea situație este la Alba Iulia, unde locurile din Spitalul Județean Alba sunt ocupate de pacienți cu simptome medii, grave și foarte grave.

Sunt 48 de locuri la secția de infecțioase și 8 la ATI, toate în prezent ocupate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, ultima zi în care cetățenii din Alba Iulia pot veni cu idei pentru dezvoltarea orașului. Câte proiecte au fost depuse

Publicat

Miercuri este ultima zi în care cetățenii din Alba Iulia care vor să se implice activ în dezvoltarea orașului mai pot depune propuneri de proiecte pe site-ul Primăriei destinat bugetării participative. Până în prezent au fost depuse 37 de proiecte, care în următoarea lună urmează să fie analizate și evaluate, iar mai apoi în luna noiembrie vor putea fi votate.

Bugetul alocat pentru sesiunea I a procesului de bugetare participativă este de 1.000.000 lei, cu TVA inclus. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite. De asemenea, vor putea fi finanțate unul sau mai multe proiecte.

Bugetarea participativă este un proces derulat de municipiul Alba Iulia, care își propune implicarea directă a cetățenilor în procesul de decizie pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale.

Site-ul pentru depuneri de proiecte este: bugetareparticipativa.apulum.ro

Prin intermediul platformei, cetățenii municipiului Alba Iulia, care au cel puțin 18 ani împliniți, pot să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare a acestora, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona în care locuiesc sau în alte zone ale orașului, să fie creativi și inovativi și să implice activ comunitatea din care fac parte.

Propunerile de proiecte depuse pe platformă urmează să fie validate de autoritatea locală, iar apoi supuse unui proces de votare. Cele mai votate proiecte vor fi implementate de Municipiul Alba Iulia începând cu anul 2021.

Calendarul este următorul:

– depunere proiecte – 1 – 30 septembrie 2020

– analiză și evaluare proiecte – 1 – 31 octombrie 2020

– etapa de vot – 1 – 30 noiembrie 2020

– afișarea proiectelor câștigătoare – 2 decembrie 2020

Propunerile de proiecte trebuie încadrate într-unul din următoarele domenii:

a.     Amenajare spații publice

b.     Oraș digital

c.     Spații verzi

d.     Educație și cultură

e.     Alei, trotuare, zone pietonale

f.      Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației

g.     Sport, sănătate

h.     Turism

i.      Social

j.      Mediu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Lucrările la Autostrada Transilvania, pe tronsonul Ungheni – Târgu Mureș avansează bine. Când trebuie să fie gata

Publicat

Lucrările pe cei 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu 4 benzi ai tronsonului Ungheni-Tg. Mureș din Autostrada A3 Transilvania avansează într-un ritm bun, transmit reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, care au vizitat șantierul.

Lucrările au început în luna iulie și au progresat considerabil în special pe zona de săpături și terasamente, dar și la podețe sau coloane forate pentru viitoarele structuri.

”Cel mai probabil în această toamnă vom vedea sectoare întinse cu asfalt pus în operă. Dacă menține ritmul bun de lucru și numeroasele rețele de utilități electrice vor fi relocate în timp util, constructorul Strabag are șanse bune să finalizeze șantierul până la finalul anului 2021, conform termenului contractual.

Solicităm CNAIR să se implice activ în operațiunile de relocare a utilităților problematice și să recepționeze cu prioritate studiul de fezabilitate pentru continuarea acestui proiect cu primul tronson al Autostrăzii A8 Tg. Mureș- Iași- Ungheni, cei 10 km dintre Tg. Mureș și Acățari” au scris reprezentanții Asociației, pe contul lor de Facebook.

Surse foto/video: Asociația Pro Infrastructură – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Românii care au cumpărat mașini cu motoare proaste pot primi banii înapoi. Precizări de la Protecția Consumatorilor (ANPC)

Publicat

itp service

Mașinile cu motoare nefiabile pe care Dacia, Renault și Nissan le-au vândut românilor pot fi reparate, înlocuite, sau banii pot fi dați înapoi clienților, arată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Legislația română nu prevede noțiunea de “despăgubire”, însă garanția comercială prevede restituirea prețului plătit de consumator pe un produs, repararea sau înlocuirea acestuia în cazul în care acesta nu funcționează în parametrii tehnici, potrivit ANPC citat de Libertatea.ro

Renault a vândut în țara noastră peste 10.000 de mașini dotate cu motoarele de 1,2 litri TCe, recunoscute la nivel internațional ca având probleme cu consumul de ulei.

Peste 600.000 de automobile Renault, Dacia și Nissan au fost vândute, la nivel global, cu acest motor, la care se adaugă unele modele Mercedes.

ANPC a transmis cadrul legislativ în care se pot repara, înlocui sau returna banii clienților care au cumpărat autoturisme cu probleme tehnice sau nefiabile, la cererea ziarului Libertatea care a semnalat în mai multe rânduri cazuri ale unor proprietari de autoturisme din România care au avut probleme după achiziționarea autoturismelor.

Libertatea.ro a precizat că o parte dintre românii care au cumpărat astfel de mașini cu probleme de la Renault au devenit vocali în ultimii ani și au prezentat în presă necazurile cu care se confruntă din cauza motoarelor nefiabile.

Acestea variază de la consumul prea mare de ulei la faptul că mașinile stau prea mult în service și nu le pot folosi.Unii dintre aceștia au avut probleme atât de mari încât Renault a trebuit să înlocuiască motoarele. În alte cazuri, Renault a răscumpărat mașinile.

În conformitate cu Legea 449/2003, garanția comercială este definită ca fiind orice angajament asumat de vânzător față de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a prețului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, în cazul în care acesta nu corespunde condițiilor enunțate în declarațiile referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă.

Atenționarea ANPC: Instanțele pot elimina clauzele abuzive

ANPC mai spune legea nu se prevede noțiunea de “despăgubire” şi nici nu face referire la încheierea vreunei convenții ulterioare între comerciant şi consumator. Există însă riscul ca atunci când se întocmesc actele privind răscumpărarea mașinii sau înlocuirea acesteia să fie introduse clauze abuzive în contracte.

“Constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale se face de către instanțele de judecată”, precizează instituția în documentul transmis ziarului Libertatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate