Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda, motivată de instanță: ”Proprietatea şi sănătatea apelanţilor este grav afectată”

Publicat

Magistrații de la Tribunalul Alba explică de ce au luat decizia prin care au fost blocate lucrările la Autostrada Sebeş – Turda, în zona Oarda de Sus.

În hotărârea din 11 noiembrie, Tribunalul Alba face referire la nereguli constatate de Garda de Mediu și Direcţia de Sănătate Publică și documente emise de acestea, prin care antreprenorul Asocierea Impresa Pizzarotti & SPA – SC Pomponio Construcţii SRL ar fi trebuie să respecte unele obligații. De asemenea, sunt invocate precizări ale legislaţiei naţionale precum şi decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit adevărul.ro.

Citește și CNAIR se spală pe mâini în cazul sentinţei privind oprirea lucrărilor pe Autostrada Sebeş-Turda: ”De vină este constructorul”

Alba24 a scris pe larg despre modul în care autorităţile (inclusiv cele locale) au ales să ignore, timp de ani întregi, reclamaţiile oamenilor din zonă, astfel că s-a ajuns la oprirea lucrărilor: VIDEO REPORTAJ: Autostrada dintre case. Cum îi tratează statul pe oamenii abandonați pe traseul A10 Sebeș-Turda

În opinia magistraților, nerespectarea obligaţiilor impuse prin procesele-verbale aferente activităţilor de control la faţa locului ”dovedesc cu evidenţă faptul că titularul beneficiar al autorizaţiei de construire şi beneficiarul lucrării nu respectă autorizaţia de construire cu referire la cerinţele legale”, iar ”încălcarea acestor cerinţe este de natură a aduce pagube iminente reclamanţilor, prin noxele şi zgomotul produs prin lucrările ce se execută fără respectarea măsurilor de protecţie impuse prin acordurile şi analizele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire, ale convenţiei de proiectare şi execuţie şi ale actelor normative incidente”, mai precizează sursa citată.

În motivarea deciziei se arată, potrivit adevărul.ro, că nu au fost montate panouri fonoabsorbante care să corespundă cerinţelor de izolarea fonică efectivă a imobilului proprietatea petenţilor.

”Lucrările de construire a autostrăzii se desfăşoară lângă imobilul acestora fără a beneficia de o minimă protecţie, constructorul şi investitorul nerespectând obligaţiile stabilite în acest sens prin avizele şi acordurile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire. Proprietatea şi sănătatea apelanţilor este grav afectată, zgomotul şi praful depăşesc limitele minime impuse şi fac imposibilă orice posibilitate de a beneficia de intimitatea, confortul locuinţei fiind privaţi de folosinţa normală, firească şi în context cu normele legale a proprietăţii care a devenit inutilizabilă conform destinaţiei sale. Agenţia pentru Protecţia Mediului a impus clar, prin actele de reglementare emise, montarea panourilor fonoabsorbante în scopul protejării locuinţelor din imediata vecinătate (motiv pentru care obligaţia montării lor a fost inclusă în contractul de execuţie de lucrări)”.

Instanţa susţine că ”perseverenţa pârâtelor în nerespectarea obligaţiilor ce le revin pentru protecţia drepturilor reclamanţilor, chiar şi după aplicarea unor sancţiuni de către organele abilitate, fac din această situaţie un caz grabnic pentru care se impune intrarea de urgenţă în legalitate prin respectarea obligaţiilor, precum şi măsura provizorie de încetare temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru, în zona imobilului reclamanţilor, până la îndeplinirea de către pârâte a obligaţiilor”.

Citește și VIDEO ȘTIREA TA: Lucrările pe Autostrada Sebeș-Turda au reînceput la Oarda de Sus, spre disperarea familiilor din zonă

Magistrații citează art. 12 din Declaraţia universală a drepturilor omului, art. 17 din Pactul universal cu privire la drepturile civile şi politice, art. 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului (CEDO), art. 26, art. 27, art. art. 28, art. 29 şi art. 30 din Constituţia României, prin care ”orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie şi a domiciliului şi nimeni nu va putea fi supus vreunor imixtiuni arbitrare sau ilegale în viaţa particulară”.

sursă: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Adrian C

    marți, 17.12.2019 at 01:38

    Realist vorbind când o să fie gata autostrada?

  2. Aurel

    marți, 17.12.2019 at 10:41

    Realist vorbind, cand vrea „onorata instanta”, ca doar ei au dreptate pe vorbe goale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax