Connect with us
Publicitate

Eveniment

CNAIR se spală pe mâini în cazul sentinţei privind oprirea lucrărilor pe Autostrada Sebeş-Turda: ”De vină este constructorul”

Publicat

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţine că situaţia determinată de blocarea prin sentinţă judecătorească a lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, în punctul de lucru de la Oarda de Sus, este exclusiv problema antreprenorului.

Asta după ani întregi în care instituția a ignorat apelurile oamenilor și i-a lăsat ”exclusiv” în grija constructorului. ”Dacă statul vostru nu vă apără, de ce veniți la noi?” le-a spus oamenilor un reprezentant al antreprenorului italian Ipresa Pizzarotti.

Miza pentru care CNAIR dă vina pe constructor o reprezintă potențialele daune pe care le-ar putea obține familia și consideră că acestea trebuie plătite de constructor.

Alba24 a scris pe larg despre modul în care autorităţile (inclusiv cele locale) au ales să ignore, timp de ani întregi, reclamaţiile oamenilor din zonă, astfel că s-a ajuns la oprirea lucrărilor: VIDEO REPORTAJ: Autostrada dintre case. Cum îi tratează statul pe oamenii abandonați pe traseul A10 Sebeș-Turda

Reprezentanții CNAIR afirmă că lucrările se desfăşoară, în continuare, pe restul şantierului. Compania prezintă şi fotografii prin care doreşte să arate că efectele şantierului asupra locuinţei familiei Lăncrănjan nu ar fi atât de grave şi că au fost montate câteva panouri antifonice.

Vezi și: VIDEO: O familie din Alba Iulia a obţinut în justiţie oprirea lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda. Decizia se aplică imediat

”Sentinţa Tribunalului Alba hotărăşte încetarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeş-Turda, lotul 1, în zona imobilului proprietatea reclamanţilor, lucrările desfăşurându-se în continuare pe restul şantierului. Imobilul menţionat nu este pe culoarul de expropriere, iar proiectul construcţiei acestui lot de autostradă nu a fost modificat din cauza imobilului respectiv.

CNAIR a solicitat în repetate rânduri Antreprenorului să efectueze măsurători ale zgomotului şi să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante omologate, astfel încât nivelul zgomotului în zona afectată să fie redus până la limitele admise conform acordului de mediu. Cerinţele de mediu sunt parte integrantă din obligaţiile contractuale ale Antreprenorului” se arată într-un comunicat al instituției.

În document se mai afirmă că ”măsurile de remediere a acestei probleme sunt în sarcina constructorului”, ceea ce însemană că şi ”eventualele daune stabilite de instanţele judecătoreşti vor fi suportate tot de către acesta şi nu de către CNAIR”. ”Compania solicită Inginerului şi Antreprenorului să prezinte urgent un raport cu situaţia exactă din teren în acest punct, cu măsurile întreprinse până în acest moment, precum şi cu cele ce urmează a fi efectuate până la remedierea situaţiei”, se mai susţine în comunicat.

Reamintim că o familie din Alba Iulia, care s-a plâns că este grav afectată de construcţia autostrăzii Sebeş – Turda, aflată la doar la câţiva metri de locuinţa acesteia, a obţinut în instanţă suspendarea lucrărilor până la montarea unor panouri care să asigure izolarea fonică a casei. Decizia este definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Problema a plecat de la faptul că autoritățile au îngustat culoarul de expropriere strict în jurul gospodăriilor și i-au ocolit, astfel că acum, mai multe familii din Oarda, un cartier al municipiului Alba Iulia, se află în zona de protecție a autostrăzii. Mai mult, zona de siguranță a autostrăzii, care presupune în zonă un zid de beton și umplutură, va ajunge la doar 2 metri de colțul uneia dintre case.

Oamenii au reclamat că instituțiile statului din Alba, care ar trebui să supravegheze respectarea indicatorilor asumați de constructor prin acordul de mediu și celelalte legi care ar trebui respectate, îi ignoră.

Familia Lăncrănjan are mai multe procese pe rol cu autoritățile statului. Curtea lor, precum și o parte din casă, au fost trecute fără știrea și voia lor, în extravilanul localității. O altă bucată de casă este în intravilan.

La doar câțiva metri de casa acestei familii, a fost construit un viaduct. Utilaje imense, ridicând sute de tone, foraje, praf și un zgomot infernal, reprezintă ”mediul” în care trăiesc zilnic.

Oamenii sunt atât de disperați încât ar fi acceptat chiar și o soluție de relocare pe perioada lucrărilor. Evident că nu s-a întâmplat.

„Problemele datează din 2013, când am aflat din media că suntem în culoarul unei autostrăzi, că va veni autostrada în această zonă, deși toată lumea din Oarda știa că acest culoar este în altă parte, adică cu 200 de metri mai jos. În 2009 s-a obținut un acord de mediu pentru acea zonă. Era un drum express. S-a reluat acest proiect în 2013, modificându-se din drum express în autostradă. Peste noapte s-a schimbat și traseul”, spune Flori Lăncrănjan.

Flori Lăncrănjan a cerut la momentul respectiv explicații de la autorități și a avertizat cu privire la disconfortul pe care oamenii îl vor resimți. Oamenii au strâns chiar și semnături, pentru scoaterea autostrăzii în afara localității.

Printr-o decizie a Consiliului Local Alba Iulia, zona a fost ”reamenajată”, astfel că o parte din casă a ajuns acum în intravilan și o altă parte în extravilan. Instituțiile statului nici măcar nu s-au sincronizat, după atâția ani. La cartea funciară, terenul figurează ca fiind în intravilan, iar la taxe și impozite în extravilan.

În ceea ce privește casa… „Construcția este și în intravilan, și în extravilan.  Din totalul de 1140 de metri pătrați, mai avem în intravilan 290 de metri pătrați”, spune Florin Lăncrănjan.

„Nu doresc nimănui să rămână într-un șantier, la baza unui viaduct. Până nu trăiești asta, nu înțelegi. Toți factorii stresanți au fost asupra noastră. Viaductul are rădăcina la 40 de metri. Au forat cu foreze de mare putere… Am făcut nenumărate adrese la instituțiile statului, și anume, la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică… Am sunat și la 112. Când au venit m-au certat” spune Flori Lăncrănjan.

Așa s-a ajuns în instanță. După mulți ani în care spune că a fost ignorată de autorități, Flori Lăncrănjan a obținut o decizie favorabilă: oprirea lucrărilor până la montarea unor panouri și izolarea fonică a casei.

Minuta deciziei de la Tribunalul Alba:

Admite cererea de ordonanţa preşedinţială formulată de reclamanţii Lăncrănjan George Mircea şi Lăncrănjan Floare în contradictoriu cu paratele: – Impresa Pizzarotti &C SpA Italia, CNAIR – Compania Naţionala a Infrasructurii Rutiere S.A. şi S.C. Pomponio Construcţii S.R.L. si, în consecinţă,

Obligă pârâtele să monteze în regim de urgenţă panouri fonoabsorbante şi să îndeplinească măsurile pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ in Alba Iulia, Oarda de Sus, str. Victoriei nr. 24, – cu omologarea acestora conform normativelor în vigoare, ecranarea imobilului de şantierul organizat în imediata apropriere a locuinţei reclamanţilor cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse prin autorizaţia de construire, acordul de mediu, studiu de impact, contract de execuţie aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebes-Turda Lotul 1 – punct de lucru Oarda de Sus – în zona imobilului proprietatea reclamanţilor.

Dispune încetarea temporară a executării lucrărilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrăzii Sebeş-Turda, lotul 1, în zona imobilului proprietatea reclamanţilor situat administrativ pe str. Victoriei nr. 24, până la montarea de către pârâte a panourilor fonoabsorbante şi îndeplinirea măsurilor pentru izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamanţilor – cu omologarea acestora conform normativelor în vigoare, ecranarea imobilului de şantierul organizat în imediata apropriere a locuinţei reclamanţilor cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse prin autorizaţia de construire şi acordul de mediu aferente obiectivului de investiţii Autostrada Sebeş – Turda Lotul 1 – punct de lucru Oarda de Sus – în zona imobilului proprietatea reclamanţilor, până la soluţionarea definitivă a litigiului care formează obiectul dosarului nr. 5085/176/2018 al Judecătoriei Alba lulia. Definitivă, provizorie şi executorie de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”.

Mai multe familii din zonă au însă probleme mari din cauza lucrărilor.

Crina Țăran trăiește împreună cu familia ei: soțul, fiica, ginerele și nepoțica în vârstă de un an, la câțiva metri de infernul utilajelor și al mașinilor de mare tonaj.

„Este foarte greu de trăit aici. Avem și un copil mic în casă, de un an, cum va suporta copilul ăla condițiile de aici, că e șantier, se construiește o autostradă…

Vin utilaje grele, vin compactoarele, care zguduie casa din temelii. Au expropriat până mai jos de proprietatea noastră, când au ajuns la noi (culoarul de expropriere – n.red.) s-a îngustat până a trecut de proprietatea doamnei Lăncrănjan și apoi s-a lărgit din nou (…)

Noi cerem deja de ani de zile să ne exproprieze și nu ne ia nimeni în seamă. Ei spun că în zona de protecție nu sunt obligați să ne exproprieze.

Mergem în instanță, dar astea durează. Am pierdut în instanță exproprierea în primă fază”, spune femeia.

Din experiența juridică pe care au acumulat-o fără să vrea, oamenii spun că nu există lege care să oblige statul să cumpere o locuință. Crina Țăran consideră că acolo nu se mai poate trăi.

„Să nu creadă cineva că noi suntem contra, că toată lumea poate că ne condamnă că poate că noi ieșim și spunem ceva că nu vrem să se facă autostrăzi. Din contră, și noi vrem, numai că vrem și noi să avem un cămin al nostru, unde-i cel mai bine? Când vii acasă și ai liniște”, a adăugat femeia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate