Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Papa Francisc, mesaj pentru națiunea română de Ziua Națională, transmis de cardinalul Pietro Parolin. Slujbă la Roma

Publicat

papa la blaj

Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a celebrat la Roma o Sfântă Liturghie dedicat zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României care urmează și a transmis salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte pentru români.

Cu aceeași ocazie, s-a marcat centenarul relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun (1920-2020), manifestările programate inițial fiind amânate din cauza pandemiei.

”Am onoarea și bucuria de a vă aduce salutul și binecuvântarea Papei Francisc, care ține în mod particular la națiunea voastră.

Pelerinajul său în România rămâne o amintire vie și prețioasă pentru noi toți”, a spus cardinalul.

Papa Francisc la Blaj: Reamintim că în timpul acestei vizite, șeful Bisericii Catolice a vizitat și Blajul, într-o vizită istorică a unui papă în Transilvania.

Slujba a fost prilejuită de apropierea zilei de 1 Decembrie, dar și de recentul centenar al relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. Programată inițial pentru 2020, marcarea centenarului relațiilor bilaterale a fost amânată din cauza pandemiei.

Sărbătoare mare în comunitatea de români

Manifestarea religioasă a fost organizată de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, prin însărcinatul cu afaceri ”ad interim”, Adina Lovin, în colaborare cu parohia ”San Vitale”, prin asistentul spiritual al Comunității, pr. Isidor Iacovici.

Au luat parte, respectând restricțiile sanitare, fostul nunțiu apostolic în România și R. Moldova, arhiepiscopul Francisco-Javier Lozano Sebastián, prelați din Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, rectorul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma, pr. Gabriel Buboi, preoți români – romano-catolici și greco-catolici – persoane consacrate, preoți din Episcopia Ortodoxă Română din Italia, reprezentanți ai Ambasadei României în Italia, membri ai Corpului Diplomatic și mulți credincioși.

Cântările au fost susținute de corul comunității române, la care și-au adus contribuția un grup de preoți romano-catolici studenți și corul alumnilor de la ”Pio Romeno”.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, predica prezentată de cardinalului Pietro Parolin la Sfânta Liturghie din 24 noiembrie 2021:

”Este pentru mine un motiv de bucurie celebrarea acestei Sfinte Liturghii – pe care o oficiem cu un an de întârziere din cauza pandemiei – cu ocazia centenarului raporturilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și România, precum și a Zilei Naționale a României.

Adunându-ne în bazilica «San Vitale», unde a găsit primire Comunitatea română catolică de rit latin, vă salut cu drag, în mod special, pe voi, românii prezenți aici, și vă adresez cele mai bune urări pentru Sărbătoarea voastră Națională.

Am onoarea și bucuria de a vă aduce salutul și binecuvântarea Papei Francisc, care ține în mod particular la Națiunea voastră. Pelerinajul său în România rămâne o amintire vie și prețioasă pentru noi toți” a spus cardinalul, în mesajul său.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Sursă: E-communio.ro

Foto: Arhivă: Papa Francisc la Blaj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax