Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

LIVE VIDEO: Papa Francisc a ajuns la Blaj. Peste 100.000 de pelerini, prezenți pe Câmpia Libertății și în oraș

Publicat


Peste 100.000 de pelerini participă duminică la manifestările ocazionate de vizita Papei Francisc la Blaj.  Pe Câmpia Libertăţii, va fi oficiată liturghia greco-catolică şi va avea loc ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Duminică, și preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la evenimentele istorice de la Blaj.

Numărul pelerinilor prezenți pe Câmpia Libertății și pe traseul Sanctității Sale, este oferit presei de către organizatorii evenimentului.

”Potrivit evaluarii din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Blaj si pe traseele de deplasare participa 100.000 de pelerini.”

Papa Francisc va traversa principala arteră rutieră din oraș, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertății, acolo unde, de la ora 11.00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13.00, în Piața 1848.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Papa Francisc în drum spre Blaj. Klaus Iohannis a ajuns pe Câmpia Libertății

Pe timpul prezenței Papei Francisc la Blaj măsurile de securitate vor avea în vedere atât traseele de deplasare, cât și locațiile în care se vor desfășura evenimentele programate. Prezența Sfântului Părinte la Blaj impune un protocol de securitate de cel mai înalt grad.

CITEȘTE ȘI: Vizita Papei Francisc la Blaj: Reguli de conduită şi acces pe Câmpia Libertății. Detalii de la Mitropolie

De la ora 11.00, pe Câmpia Libertății, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, acolo unde Sfântul Părinte va susține o predică și va recita rugăciunea Regina Coeli.

Pentru Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România, pe care Sanctitatea Sa Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății din Blaj, s-a construit un tron arhieresc cu puternice semnificații spirituale și simbolice. Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

Vezi FOTO: Tron arhieresc, inspirat din gratiile închisorilor comuniste, pentru vizita Papei Francisc la Blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman va lua, la ora 13.25, prânzul împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 se va întâlni cu comunitatea rromă din oraș, unde este programat și salutul Sfântului Părinte.

Papa Francisc va pleca din Blaj la ora 16.35 în direcția Sibiu, de unde, la ora 17.30, avionul papal va decola spre Roma.

PROGRAMUL VIZITEI de la BLAJ:

Orele 6.00 – 10.00 – se permite accesul pelerinilor pe Câmpia Libertății

Ora 11.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății de la Blaj

Ora 15.45 – Întâlnirea Sfântului Părinte cu comunitatea romă din Blaj.

Vezi și VIDEO: Biserica construită în cartierul de romi de la Blaj pe care îl va vizita Papa Francisc

Papa Francisc va beatifica, în timpul vizitei în România, şapte episcopi greco-catolici ”care au preferat moartea în locul trădării credinţei” în faţa prigoanei comuniste.

Vezi Papa Francisc va beatifica, la Blaj, şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste

Este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă mică sau pelerine de ploaie (recomandat), rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Sunt șase puncte de acces pe Câmpia Libertății din Blaj. Fiecare posesor de invitație este rugat să se îndrepte spre punctul de acces corespunzător zonei indicate pe bilet.

Vezi Papa Francisc la Blaj: Puncte de ACCES pentru pelerini, pe Câmpia Libertății. HARTA, reguli și recomandări

Reguli de conduită și recomandări pentru pelerini

Accesul se va face pe baza invitației nominale primite și a actului de identitate, respectiv carte de identitate sau buletin de identitate, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani părinții trebuie să prezinte copii după certificatul de naștere. De asemenea, pentru copiii sub 12 ani vor fi distribuite brățări pe care vor fi trecute numărul de telefon și numele părintelui însoțitor, pentru a fi  evitate situațiile nedorite în care minorii se pot pierde de părinți.

Vezi și Papa Francisc la Blaj: Interdicții și recomandări pentru pelerini. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Vezi integral Vizita Papei Francisc la Blaj: GHIDUL pelerinilor. Informații despre acces, obiecte permise și vestimentație. PROGRAM

Puncte de prim ajutor

În  Blaj sunt amplasate șapte puncte de prim ajutor în următoarele locații:

1.            La gara CFR;

2.            În curtea Spitalului Municipal Blaj;

3.            În curtea Liceului Agricol din Piața 1848;

4.            La Capela „Barbu Lăutaru”;

5.            La Piața Agroalimentară din Câmpia Libertății;

6.            Lângă scena din Câmpia Libertății.”

Citește și Vizita Papei Francisc în România: Recomandările IGSU în caz de vreme severă. Șase puncte de prim ajutor, la Blaj


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena, adusă la Alba Iulia, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni

Publicat

moaste, catedrala pelerini

În data de 21 octombrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei va fi îmbrăcată în haină de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ: Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Aiud angajează îngrijitor curățenie. Condiții de participare

Publicat

locuri de munca 1

Grădinița cu Program Prelungit nr.2 Aiud organizează concurs în baza HG 286/2011 și HG 1027/2014, la sediul Grădiniței cu Program Prelungit nr.2 din str. Unirii, nr.10, Jud. Alba în data de 07.11.2019, ora 13,00 proba practică și în data de 12.11.2019 ora 13, interviul, pentru ocuparea postului contractual vacant de îngrijitor curățenie, în cadrul Grădiniței […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Florin Roman, deputat PNL de Alba: Parlamentul a adoptat o lege pentru extinderea cimitirului din Alba Iulia

Publicat

Florin Roman

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman a transmis că Parlamentul a adoptat marți un proiect de lege pentru modificarea legii privind cimitirele, crematoriile și serviciile funerare, care scoate practic extinderea cimitirelor existente din circuitul anevoios al autorizării. „La solicitarea viceprimarului cu atribuții de primar, Paul Voicu, în calitate de deputat PNL, am inițiat un proiect […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 33.000 de doze de vaccin antigripal, în acest sezon, pentru județul Alba. Când ajung primele doze la medicii de familie

Publicat

vaccin gripa

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba primește, de la Ministerul Sănătății, în acest sezon, în patru tranșe, 33.030 de doze de vaccin împotriva gripei, care vor ajunge, în mare parte, la medicii de familie pentru imunizarea populației, dar și în spitale pentru personalul medical.  La mijlocul lunii septembrie în județul Alba a ajuns prima tranșă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate