Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

LIVE VIDEO: Papa Francisc a ajuns la Blaj. Peste 100.000 de pelerini, prezenți pe Câmpia Libertății și în oraș

Publicat


Peste 100.000 de pelerini participă duminică la manifestările ocazionate de vizita Papei Francisc la Blaj.  Pe Câmpia Libertăţii, va fi oficiată liturghia greco-catolică şi va avea loc ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Duminică, și preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la evenimentele istorice de la Blaj.

Numărul pelerinilor prezenți pe Câmpia Libertății și pe traseul Sanctității Sale, este oferit presei de către organizatorii evenimentului.

”Potrivit evaluarii din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Blaj si pe traseele de deplasare participa 100.000 de pelerini.”

Papa Francisc va traversa principala arteră rutieră din oraș, Bulevardul Republicii, în drumul său spre Câmpia Libertății, acolo unde, de la ora 11.00, va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri. Imediat după ceremonialul religios, Papa Francisc va putea fi salutat, după ora 13.00, în Piața 1848.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Papa Francisc în drum spre Blaj. Klaus Iohannis a ajuns pe Câmpia Libertății

Pe timpul prezenței Papei Francisc la Blaj măsurile de securitate vor avea în vedere atât traseele de deplasare, cât și locațiile în care se vor desfășura evenimentele programate. Prezența Sfântului Părinte la Blaj impune un protocol de securitate de cel mai înalt grad.

CITEȘTE ȘI: Vizita Papei Francisc la Blaj: Reguli de conduită şi acces pe Câmpia Libertății. Detalii de la Mitropolie

De la ora 11.00, pe Câmpia Libertății, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, acolo unde Sfântul Părinte va susține o predică și va recita rugăciunea Regina Coeli.

Pentru Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România, pe care Sanctitatea Sa Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății din Blaj, s-a construit un tron arhieresc cu puternice semnificații spirituale și simbolice. Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

Vezi FOTO: Tron arhieresc, inspirat din gratiile închisorilor comuniste, pentru vizita Papei Francisc la Blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman va lua, la ora 13.25, prânzul împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 se va întâlni cu comunitatea rromă din oraș, unde este programat și salutul Sfântului Părinte.

Papa Francisc va pleca din Blaj la ora 16.35 în direcția Sibiu, de unde, la ora 17.30, avionul papal va decola spre Roma.

PROGRAMUL VIZITEI de la BLAJ:

Orele 6.00 – 10.00 – se permite accesul pelerinilor pe Câmpia Libertății

Ora 11.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății de la Blaj

Ora 15.45 – Întâlnirea Sfântului Părinte cu comunitatea romă din Blaj.

Vezi și VIDEO: Biserica construită în cartierul de romi de la Blaj pe care îl va vizita Papa Francisc

Papa Francisc va beatifica, în timpul vizitei în România, şapte episcopi greco-catolici ”care au preferat moartea în locul trădării credinţei” în faţa prigoanei comuniste.

Vezi Papa Francisc va beatifica, la Blaj, şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste

Este vorba despre Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă mică sau pelerine de ploaie (recomandat), rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

Sunt șase puncte de acces pe Câmpia Libertății din Blaj. Fiecare posesor de invitație este rugat să se îndrepte spre punctul de acces corespunzător zonei indicate pe bilet.

Vezi Papa Francisc la Blaj: Puncte de ACCES pentru pelerini, pe Câmpia Libertății. HARTA, reguli și recomandări

Reguli de conduită și recomandări pentru pelerini

Accesul se va face pe baza invitației nominale primite și a actului de identitate, respectiv carte de identitate sau buletin de identitate, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani părinții trebuie să prezinte copii după certificatul de naștere. De asemenea, pentru copiii sub 12 ani vor fi distribuite brățări pe care vor fi trecute numărul de telefon și numele părintelui însoțitor, pentru a fi  evitate situațiile nedorite în care minorii se pot pierde de părinți.

Vezi și Papa Francisc la Blaj: Interdicții și recomandări pentru pelerini. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Vezi integral Vizita Papei Francisc la Blaj: GHIDUL pelerinilor. Informații despre acces, obiecte permise și vestimentație. PROGRAM

Puncte de prim ajutor

În  Blaj sunt amplasate șapte puncte de prim ajutor în următoarele locații:

1.            La gara CFR;

2.            În curtea Spitalului Municipal Blaj;

3.            În curtea Liceului Agricol din Piața 1848;

4.            La Capela „Barbu Lăutaru”;

5.            La Piața Agroalimentară din Câmpia Libertății;

6.            Lângă scena din Câmpia Libertății.”

Citește și Vizita Papei Francisc în România: Recomandările IGSU în caz de vreme severă. Șase puncte de prim ajutor, la Blaj


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 16 turiști, rămași blocați cu trei mașini în zăpadă, în Munții Șureanu, salvați de jandarmi și Salvamont Alba

Publicat

Un grup de 16 turiști care se deplasau cu trei mașini în Munții Șureanu au rămas blocați în zăpadă, pe un drum forestier și au avut nevoie, vineri seara, de ajutor. Au intervenit echipaje de jandarmi și Salvamont. Potrivit Jandarmeriei Alba, apelul a fost primit în jurul orei 20.00. Tinerii cu vârste cuprinse între 20 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTA albă. Obiceiuri și tradiții înainte de Postul Paștelui. Se gătesc plăcinte și bărbații nu ar avea voie să lucreze

Publicat

placinte

Ultima sâmbătă înainte de Postul Paștelui se numește Sâmbăta albă, din săptămâna brânzei, iar în această zi creștinii își amintesc de o serie de tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști este chiar cel […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cei mai buni sportivi și antrenori din Aiud, premiați de primărie. LISTA performerilor

Publicat

Sportivul anului la Aiud este Alexia Mărginean, de la Tenis Club Parc Aiud, antrenată de Gheorghe Radu. Sportivii Aiudului au fost premiați joi seara la a a IV-a ediție a Galei Sportului Aiudean. Au fost desemnați, de semenea, Ambasadorii Sportului Aiudean. Aceștia sunt: 1. Benjamin Adegbuyi 2. Bogdan Andone 3. Cordea Andrei 4. Dâlbea Răzvan […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, prinsă în flagrant de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în cazul Sorinei Pintea vizează un contract de achiziții a unor echipamente medicale folosite la combaterea noului coronavirus. Mita ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate