Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

PARCĂRI cu PLATĂ la Alba Iulia în 2020. Când ar putea intra în vigoare tarifele pentru spațiile publice de parcare

Publicat


alba iulia

Anul 2020 va aduce la Alba Iulia și sistemul parcărilor publice cu plată. Adică bani de plătit în plus pentru locuitori și turiști și amenzi dacă nu respectă noile condiții.

Dacă inițial autoritățile locale aveau în plan punerea în aplicare a tarifelor, din decembrie 2019, apoi din ianuarie 2020, noul termen pare să fie jumătatea lunii februarie. Sau cel puțin așa precizează reprezentanții primăriei.

O parte dintre procedurile de achiziție a echipamentelor pentru parcările cu plată au fost reluate, astfel că planurile au fost amânate pentru acest an. Una dintre acestea a fost cumpărarea serviciilor pentru plata taxelor de parcare prin SMS/card/aplicație la Alba Iulia.

Vezi Parcări cu plată la Alba Iulia: Cum se va plăti prin SMS sau cu cardul

S-au derulat cele pentru serviciile de tipărire și livrare a tichetelor-abonament și tichetelor răzuibile, precum și a indicatoarelor pentru parcări cu plată, iar cea privind procedurile de achiziție a aparatelor de taxat a fost inițiată prima dată la începutul lunii noiembrie.

Dacă nu vor fi alte modificări până la momentul în care va fi aplicat sistemul parcărilor cu plată, șoferii vor avea de plătit 2 lei/oră pentru a staționa cu autoturismele în Cetatea Alba Carolina și cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei, dar și în parcările de la intrare în Cetate prin dreptul Hotelului Cetate, cele de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, Ryma, Caroline (dinspre str. Apulum) și parcarea de sub biserica M. Viteazul (zona cimitirului).

Aceasta este zona zero (roșie), potrivit planurilor primăriei, tarifele fiind diferențiate în alte zone din oraș și pe intervale de timp (o oră, două ore, o zi și pentru unele zone, și pentru o jumătate de oră).

În timpul săptămânii, tarifele se aplică pentru mașini staționate în intervalul orar 8.00-20.00.

În weekend (sâmbăta și duminica), va fi gratis, iar cei care doresc își pot face abonamente.

Persoanele fizice vor putea plăti abonament pe an, în valoare de 300 de lei, iar abonamentul pentru parcare pe spațiile publice pentru persoanele juridice va fi de 600 de lei pe an, potrivit unui amendament aprobat în iulie, în Consiliul Local.

Inițial, propunerea era de 50 de lei pe lună (abonament general) pentru persoane fizice, respectiv 75 lei (abonament transmisibil), respectiv 100 lei pe lună pentru persoane juridice (abonament general) sau 150 lei pe lună, abonament transmisibil.

Cei cu mașini electrice vor putea parca gratuit, iar cei cu autoturisme hibride vor primi reducere cu 50% la tarife.

Vezi integral Regulament MODIFICAT pentru PARCĂRI publice CU PLATĂ la Alba Iulia. În weekend va fi GRATIS doar în centrul orașului

În Zona 1 (albastră), adică străzi din Centru (între orele 8.00-17.00) și Cetate (între orele 8.00 și 20.00), tariful va fi de 1 leu pe oră (0,5 lei pe jumătate de oră sau 2 lei pe 2 ore, 7,5 lei pe o zi), pentru persoane fizice.

Zona cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate ale orașului și unde se află și sediile diferitelor instituții publice din oraș (Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Județean de Urgență Alba etc).

În linkul de mai sus sunt toate tarifele, pe categorii, intervale orare, zone etc.

În Zona 2 (galbenă), taxarea se va face de luni până vineri între orele 8.00 și 18.00, cu 0,25 lei / 30 min, 0,5 lei / 1 oră, 1 leu / 2 ore, 4 lei / 1 zi. Zona cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare.

Șoferii vor putea plăti tarifele de parcare prin cumpărarea de tichete răzuibile / la automate electronice, prin sistemul de plată SMS sau prin card bancar/aplicație.

Polițiștii locali vor avea telefoane mobile smart cu imprimante mobile, ca să verifice în sistem plata tarifelor și când trebuie aplicate amenzi. Aceste amenzi vor fi între 500 și 1.000 lei pentru cei care nu plătesc tariful de parcare sau abonamentul, de 100 până la 300 lei pentru cei care depășesc timpul de parcare pentru care au plătit și între 300 și 500 lei pentru cei care ocupă două locuri de parcare (și au plătit doar pentru unul).

În primă fază însă, reprezentanții primăriei anunțau anul trecut că intenționează să aplice sistemul parcărilor cu plată doar ca testare. Adică pentru o perioadă de timp (câteva săptămâni), amenzile pentru neplata tarifelor să fie amânate, pentru a da posibilitatea șoferilor să se obișnuiască cu noua infrastructură.

În prezent, sunt 3.440 de locuri de parcare publice cu plată în oraș.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. horea

    luni, 13.01.2020 la 21:54

    S au cam terminat banii ptr salariile nobilimii bugetare, iar obligatiuni puturoase nu mai vrea nimeni.
    Spargeti pusculita ptr ca s flamanzi grofii moderni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cărțile de identitate cu cip, emise din 3 august 2021. Până când se poate călători în UE cu actualele documente

Publicat

Noile cărți de identitate electronice vor fi puse în circulație începând cu data de 3 august 2021, însă românii vor putea călători în Uniunea Europeană și după această dată cu paşaport valabil, dar şi cu actuala carte de identitate aflată în termen de valabilitate, a declarat comisarul-şef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Mașini de lux și sute de televizoare – achiziții făcute la Ministerul de Interne de miniștrii din Guvernele PSD

Publicat

La MAI au fost făcute achiziții pe care actualul ministru de Interne, Marcel Vela, le consideră nejustificate, în condiţiile în care era necesară dotarea poliţiştilor. Acesta a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că s-au cumpărat din banii poliţiştilor un BMW seria 7, care a fost făcut cadou la Camera Deputaţilor, dar şi patru maşini […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la un autoturism aflat în trafic pe DN1, în dreptul localității Sântimbru

Publicat

p

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, pe DN1, în dreptul localității Sântimbru. Pompierii au acționat cu o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Potrivit ISU Alba, mașina marca Opel se afla în mers în momentul în care a luat foc, fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alertă de gripă aviară. Atenționări DSP Alba pentru locuitori. La ce trebuie să fie atenți când prepară hrana

Publicat

gaini si rate

Direcția de Sănătate Publică Alba (DSP Alba) a transmis atenționări pentru locuitori, ca urmare a apariției gripei aviare la o fermă de păsări din județul Maramureș, dar și a confirmării prezenței virusului H5N8 înalt patogen la păsări domestice din țări vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice ori produse ale acestora. Pentru […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate