Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcări cu plată la Alba Iulia: Testele ar putea fi amânate pentru anul viitor. Cum se va plăti prin SMS sau cu cardul

Publicat

Primăria Alba Iulia a reluat procedura de cumpărare a serviciilor pentru plata taxelor de parcare prin SMS/card/aplicație la Alba Iulia. Valoarea investiției este de 100.000 de lei fără TVA. Planurile privind aplicarea tarifelor de parcare în oraș ar putea fi amânate până în ianuarie 2020. În prezent, sunt 3.440 de ocuri de parcare publice cu plată în oraș.

Reamintim că până acum s-au derulat serviciile de tipărire și livrare a tichetelor-abonament și tichetelor răzuibile, precum și a indicatoarelor pentru parcări cu plată, iar cea privind procedurile de achiziție a aparatelor de taxat a fost inițiată prima dată la începutul lunii noiembrie.

Potrivit anunțului primăriei publicat de data aceasta în 22 noiembrie, pot fi depuse oferte distinct, pe loturi, până în 10 decembrie, pentru achiziția privind furnizarea unui sistem de echipamente și soft pentru plata taxelor de parcare, respectiv pentru controlul plății taxelor de parcare.

Mai exact, lotul I este pentru selectarea unui operator privind plata taxelor de parcare prin SMS/card bancar/aplicație, lotul al doilea pentru furnizarea unui sistem de echipamente și soft pentru plata taxelor de parcare prin automat electronic pentru plată (valoare estimată a achiziției de 26.050 lei, fără TVA) și lotul 3 pentru sistemul de echipamente și soft necesar controlului plății taxelor de parcare prin SMS/card bancar/aplicație și automat electronic pentru plată (valoare estimată 73.950 lei fără TVA), în care intră și 7 telefoane mobile smart pentru polițiștii locali și tot atâtea imprimante portabile, plus soft de control si abonament date mobile pe 12 luni.

În documentație sunt explicate detaliile privind modalitatea de plată a tarifelor de parcare, prin SMS, cu cardul/aplicație mobil sau la aparat electronic de taxare.

Reprezentanții Primăriei spun că sistemul parcărilor publice cu plată în Alba Iulia ar urma să fie aplicat abia din ianuarie 2020, în primă fază, sub formă de testare. Adică amenzile pentru neplata tarifelor vor putea fi amânate o perioadă, pentru a da posibilitatea șoferilor să se obișnuiască cu noua infrastructură.

Plata tarifului de parcare prin SMS

Utilizatorul parchează autoturismul în zona tarifară și face plata taxei de parcare prin mesaj text (ce include numărul de înmatriculare al autoturismului) trimis la un număr de telefon (scurt) unic în rețelele de telefonie, corespunzător zonei de taxare, către una din rețelele de telefonie mobilă existent pe piață (Orange, Vodafone, Telekom, Digi Mobil etc). După înregistrare, va primi SMS de confirmare a efectuării plății ce cuprinde numărul mașinii, costul staționării cu indicarea sumei ce revine Primăriei Alba Iulia, zona tarifară, ora și minutul la care expiră timpul de parcare. Înregistrarea va fi necesară pentru ca sistemul să asocieze numărul telefonului mobil cu numărul mașinii, această modalitate de plată fiind una alternativă. La costul taxei de parcare se adaugă contravaloarea SMS-ului inițial practicat de firmele de telefonie mobilă cu care furnizorul are încheiate contracte de servicii.

Contorizarea și taxarea perioadei de staționare va începe din momentul în care utilizatorul trimite SMS la numărul de telefon scurt, corespunzător zonei de taxare. Cu 5-15 minute înainte de expirarea perioadei de staționare, sistemul va trimite un mesaj de avertizare către utilizator prin care acesta este înștiințat că intervalul orar prestabilit va expira. Lipsa mesajului de răspuns indică neplata parcării și ca atare nu absolvă cetățeanul de la plata amenzii de parcare, se mai precizează în documentația primăriei.

Se va pune la dispoziție un număr Call Center disponibil în timpul săptămânii, între orele 8.00-20.00, iar sâmbăta și duminica 24/24.

Potrivit documentației, această variantă de plată ar urma să fie aplicată în centrul municipiului Alba Iulia.

Ofertantul va trebui să pună la dispoziția beneficiarului servicii web care să permit verificarea efectuării unei plăți. Serviciile web trebuie să fie accesate securizat, prin internet, de către aplicația beneficiarului destinată controlorilor și vor returna informații complete referitoare la plățile efectuate prin SMS/card bancar aferente unui număr de înmatriculare al unui autovehicul și unei perioade de timp specificate.

Plata prin card bancar/aplicație

Utilizatorul parchează autoturismul în zona tarifară și efectuează plata taxei de parcare online, printr-o aplicație pusă la dispoziție de ofertant sau de pe web. Acesta introduce numărul de înmatriculare, selectează orașul și perioada de parcare, completează datele de facturare (nume, prenume, adresa mail etc) și datele bancare. După înregistrare, va primi email de confirmare a efectuării plății.

Toate tranzacțiile efectuate de utilizatori vor fi jurnalizate în fișiere speciale, cu posibilitatea arhivării electronice pentru o perioadă de 3 ani.

Pachetul de aplicații informatice trebuie să fie funcțional de cel puțin 2 ani și implementat anterior în cel puțin 3 orașe din țară, pentru a demonstra fiabilitatea sistemului.

Aplicația de plată a parcării prin SMS trebuie să cuprindă și plata parcării cu cardul bancar.

Plata prin automat electronic

Automatele de încasare a taxelor de parcare și eliberare a tichetelor vor putea accepta monede, dar și carduri bancare contactless. De asemenea, vor permite selectarea și afișarea textului în cel puțin 3 limbi. Vor fi alimentate prin panouri solare, pentru funcționare independent. Deocamdată, este vorba despre achiziția a două asemenea aparate de taxat. Acestea ar urma să fie instalate în zona Cetății.

Automatul de plată ”on-street” va avea dimensiuni maxime de 1900x300x390 mm, va fi din oțel și va avea interfață LCD pentru vizualizare informații, tastatură alfanumerică. Selectorul de monede trebuie să poată fi programat să accepte și fise/jetoane.

Sistemul va avea component hardware și software ce funcționează în tandem și vor fi integrate și complet compatibile. Perioada de garanție va fi de cel puțin 2 ani de la data semnării procesului verbal de punere în funcțiune. Pe perioada de garanție, sistemul va include și licențele pentru funcționare online: backoffice producător și ecosistem aplicații  mobile și desktop parcare, precum și update-urile necesare.

Polițiștii locali vor avea acces la o aplicație pe telefon prin care vor putea verifica plățile taxelor de parcare, perioada de valabilitate, expirarea timpului de parcare, în timp real. De asemenea, vor avea imprimante mobile cu conexiune Bluetooth cu telefonul mobil. Telefoanele smart și imprimantele menționate vor fi achiziționate în același contract ce face obiectul achiziției de mai sus.

Se va alege oferta cu prețul cel mai scăzut, depusă în Catalogul Electronic SEAP.

Furnizorii declarați câștigători vor instala și pune în funcțiune sistemele în termen de cel mult 15 zile de la data semnării contractului pentru lotul 1, maximum 60 de zile pentru lotul 2, respective 15 zile pentru lotul 3.

Regulamentul pentru introducerea parcărilor publice cu plată la Alba Iulia a fost aprobat în 30 iulie, de Consiliului Local. Comparativ cu varianta propusă inițial, a fost propusă și aprobată o modificare privind tarifele pentru abonamente.

Vezi integral Regulament MODIFICAT pentru PARCĂRI publice CU PLATĂ la Alba Iulia. În weekend va fi GRATIS doar în centrul orașului

Persoanele fizice vor putea plăti abonament pe an, în valoare de 300 de lei, iar abonamentul pentru parcare pe spațiile publice pentru persoanele juridice va fi de 600 de lei pe an, potrivit amendamentului aprobat în Consiliul Local. Inițial, propunerea era de 50 de lei pe lună (abonament general) pentru persoane fizice, respectiv 75 lei (abonament transmisibil), respectiv 100 lei pe lună pentru persoane juridice (abonament general) sau 150 lei pe lună, abonament transmisibil.

În același regulament, a mai fost aprobată propunerea ca în spațiile din centrul orașului, în zilele de sâmbătă și duminică, parcarea să fie gratis.

De asemenea, proprietarii mașinilor electrice vor avea gratuitate la abonamente pe spațiile publice de parcare din Alba Iulia, iar cei ai autovehiculelor hibride vor avea reducere de 50%. Anterior la abonamentul ”Vehicul cu propulsie electrică” se oferea discount 75% pentru mașini electrice și 50% pentru hibride. Aceste abonamente oferă categoriilor amintite drept de staţionare pe timp nelimitat în orice zonă tarifară, cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință.

O altă reglementare nouă este rezervarea a cel puțin 4% din totalul spațiilor publice de parcare din oraș pentru persoane cu dizabilități. Acestea vor trebui să obțină o legitimație în acest sens de la primărie și să o afișeze pe geamul mașinii, pentru acces pe aceste locuri rezervate.

În ceea ce privește parcarea din centru, de la Electrica, doar partea dinspre Cetatea Alba Carolina va fi cu locuri de parcare publice. Cealaltă parte, dinspre blocuri, va fi rezervată pentru parcare de reședință, spații destinate locatarilor din imobilele învecinate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax