Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PASTORALA de CRĂCIUN 2019. ÎPS Irineu: ”Oamenii se agaţă de supraestimare, prestigiu, mândrie și popularitate”


Publicat

IPS Irineu Arhiepiscop de Alba Iulia

PASTORALĂ CRĂCIUN 2019

† IRINEU

PRIN HARUL LUI DUMNEZEU

ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI

 

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor

creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare!

Iubiţi fii duhovniceşti,

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan redă momentul Întrupării Fiului lui Dumnezeu în lume printr-o frază scurtă, dar cu un sens teologic profund: „Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi” (In. 1, 14). El Se naşte etern din sânul Tatălui, dar Se întrupează şi Se naşte concret pe pământ din Preasfânta Fecioară (cf. Is. 7, 14; Mt. 1, 23), la o dată precisă şi într-un loc precis.

Într-adevăr, „taina cea din veci ascunsă” (Col. 1, 26), adică evenimentul crucial din istoria universală, s-a petrecut la Betleem, în timpul împăratului roman Octavian Augustus. Astfel, s-au împlinit cuvintele profetului Miheia care, cu şapte sute de ani înainte de naşterea lui Mesia, a prezis: „Şi tu, Betleeme Efrata, deşi eşti mic între miile lui Iuda, din tine va ieşi Conducător peste Israel, iar obârşia Lui este dintru început, din zilele veşniciei” (Mih. 5, 1).

Dreptmăritori creştini,

Din copilăria noastră, numele Betleem ne este tuturor foarte familiar și, în special, foarte drag nouă, pentru că el ne amintește de taina și de minunea Nopții Sfinte de Crăciun. Această localitate se află la 9 km sud de Ierusalim. Solul negru și bogat de pe coaste este presărat cu multe pietre, iar vlăstarele tinere sunt de un verde strălucitor. Văile și colinele sunt îmbrăcate cu crânguri de măslini, cu smochini și cu vii. Această fertilitate evidentă explică de ce acest oraș de la marginea Deșertului Iudeei a fost numit Betleem, care înseamnă „casa pâinii”. Aici, Rut a cules spice pe câmp şi s-a bucurat de favoarea lui Booz. Aici, David a păscut oile tatălui său, înainte de a deveni rege. Aici, S-a născut Iisus, „Pâinea vieţii” (In. 6, 48). De fapt, „El Se îmbracă în trup, pentru a deveni hrană duhovnicească”, precum spune Sfântul Macarie Egipteanul.

La mijlocul secolului al II-lea, Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful, născut în Palestina, a dovedit că Hristos, Mântuitorul lumii, S-a născut într-o peşteră de lângă Betleem. Împăratul roman Adrian a încercat să şteargă întreaga amintire a tradiţiei creştine asociată cu locul Naşterii lui Mesia, plantând aici o dumbravă în cinstea zeului Adonis. Însă încercarea sa a avut tocmai un efect opus, dumbrava aceasta servind la identificarea locului exact în care Cel Preaînalt a stat culcat ca un copil plăpând. Scriitorul bisericesc Origen, care a trăit în Palestina, la mijlocul secolului al III-lea, a scris că grota Naşterii lui Iisus era cunoscută tuturor. În anul 326, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a început să înalţe, peste acest loc sfânt, o biserică măreaţă care dăinuieşte până în ziua de astăzi.

Sub Altarul acestui străvechi locaş bisericesc, se află Peştera Sfântă, la care se coboară pe scări laterale. Într-o nişă din partea estică a acesteia, găsim locul tradiţional unde S-a născut Iisus ca Mântuitor al lumii. Pe pavajul de marmură albă, sub Sfânta Masă, străluceşte o stea de argint, cu 14 colţuri, purtând inscripţia: „Aici S-a născut Iisus Hristos din Fecioara Maria”. Cincisprezece candele ard ziua şi noaptea în jurul stelei, în cinstea Celui Ce este „Steaua strălucitoare a dimineţii” (Apoc. 22, 16). Poposind aici, pelerinii creştini Îl adoră pe Domnul, prin imne bisericeşti şi prin frumoase colinde. Este un privilegiu să-L lauzi pe Fiul lui Dumnezeu chiar în locul acesta în care a stat ca Prunc smerit şi golit de toată strălucirea divină. El „S-a dăruit pe Sine Însuşi nouă, ca noi să ne îmbogăţim din sărăcia Lui”, cum zice Sfântul Chiril al Alexandriei.

La primul Crăciun din Betleem, S-a născut Iubirea pe pământ. Este vorba de o iubire dăruitoare a lui Dumnezeu pentru copiii Săi, o iubire care continuă să îmbrăţişeze lumea, în ciuda totalei ei răutăţi şi răzvrătiri împotriva Sa. Din iubire imensă pentru lumea căzută, „Cuvântul lui Dumnezeu S-a arătat El Însuşi cu trup de om, nedeosebindu-Se de noi cu nimic în ce priveşte fiinţa acestui trup”, ne mărturiseşte istoricul Eusebiu de Cezareea. Iisus S-a născut ca un copil mititel şi firav pe o mână de paie, din dorinţa de a veni foarte aproape de noi şi de a fi Fratele nostru mai mare. Cel Preaînalt vrea ca noi, cei maturi, să renunţăm la mândria noastră intelectuală, la prejudecata noastră şi la părerea noastră, încât goliţi de sinea egoistă, să rămânem de bunăvoie modeşti şi simpli.

Raportându-ne cuviincios la Cel născut în peşteră, noi, creştinii, urmăm pilda de afecţiune tandră a Preasfintei Fecioare Maria şi pilda de fidelitate smerită a Dreptului Dulgher Iosif. Ascultând cântarea îngerească: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu!”, noi primim îndemn să-I mulţumim Tatălui ceresc „în psalmi, în laude şi în cântări duhovniceşti” (cf. Col. 3, 16). Privind la păstorii care vin să-L vadă pe Păstorul Cel Bun şi, apoi, vestesc minunea, noi primim îndemn de a răspândi vestea mântuirii, „Evanghelia lui Dumnezeu” (I Tes. 2, 8). Gândindu-ne la Darul Cerului făcut pământului, simţim chemarea de a ne preda integral Celui Ce ne-a zidit şi ne-a mântuit.

Iubiţi credincioşi,

Au trecut două mii de ani de când Fiul lui Dumnezeu, smerindu-Se pe Sine, S-a lăsat culcat în ieslea Betleemului pentru a fi în maximă apropiere de noi şi a nu ne strivi cu majestatea Sa. Din nefericire, astăzi, noaptea negării lui Dumnezeu a coborât asupra lumii, iar gerul răzvrătirii împotriva Legii divine face din omenire un imens deşert. Violenţa şi focul urii aduc moarte asupra creaţiei, iar războaiele, rebeliunile şi distrugerile umplu de lacrimi şi de sânge căile multora. Toate acestea se întâmplă pentru că oamenii se agaţă de supraestimare, prestigiu, mândrie şi popularitate, prin care Satana lucrează cu succes în „fiii neascultării” (Gal. 5, 6). Acest duşman feroce ne împiedică să-I facem loc Domnului în suflete, pentru ca, astfel, să ne ofere toate darurile aduse de El pe pământ, în acea noapte stelară, când „îngerii cântau, păstorii fluierau şi cu toţi se bucurau”.

Prin coborârea Sa mântuitoare, Hristos a legat pământul cu cerul şi pe omul mărginit cu Dumnezeul nemărginit. Dacă dorim să ne fie bine pe plan personal şi social, atunci să ne apropiem de Iisus cu natura noastră arogantă şi cu toată mândria noastră păcătoasă şi să le punem pe acestea în ieslea Sa. În acel moment, Pruncul Sfânt ne va elibera de orice îngâmfare şi pervertire şi ne va face asemenea cu El, Care a zis că Împărăţia lui Dumnezeu aparţine pruncilor (cf. Lc. 18, 16). Să ne împodobim, deci, cu atributele sau calităţile acestora, precum: smerenia, curăţia, blândeţea, sinceritatea, voioşia şi încrederea. Astfel, vom redobândi splendoarea inocenţei de copil, iar Mântuitorul va lua chip în noi, născându-Se în Betleemul inimii. Aceasta este bucuria senină a mântuirii, pe care doresc să o aveţi, cu toţii, de Crăciun, de Anul Nou şi întotdeauna.

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba IulieiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

PNL și PSD împart puterea în Consiliul Local Abrud. Câte mandate de consilieri locali au obținut

Publicat

După ce PNL a câștigat Primăria Abrud alături de Cristian Albu, în fața fostului primar, Nicolae Simina (PSD) cu o diferență de doar 20 de voturi, se pare că cele două partide vor împărți puterea în Consiliul Local cu câte cinci mandate de consilieri. 

Primărie 

Cristian Alexandru Albu – Partidul Național Liberal (PNL) – 952 (41,69%)

Nicolae Simina – Partidul Social Democrat (PSD) – 932 voturi (40,82%)

Bogdan-Cătălin Furdui – Alianța USR PLUS (USR) – 241 voturi (10,55%)

Ioan Nemeş-Dan – Partidul Alianţa Liberalilor și Democraţilor – ALDE – 76 voturi (3,32%)

Narcis-Romeo Avram-Jurca – Partidul Pro România – 55 voturi (2,4%)

Ioan Sicoe – Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 27 voturi (1,18%)

2283 voturi în total

Consiliul Local

PSD – 692 voturi – 5 mandate

PNL – 664 voturi – 5 mandate

ADN (Partidul Alternativa Pentru Demnitate Natională) – 194 voturi – 1 mandat

Kopenetz Lorand-Márton-192 voturi – 1 mandat

USR PLUS – 169 voturi – 1 mandat

ALDE – 141 voturi – 1 mandat

PRO ROMÂNIA – 124 voturi – 1 mandat

PMP – 47 voturi – 0 mandate

AUR – 46 voturi – 0 mandate

Total voturi: 2269 – 15 mandate

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de furtuni și ploi torențiale în ALBA și alte zone din țară, până MARȚI

Publicat

Meteorologii au emis atenționare Cod Galben de furtuni și ploi abundente în județul Alba și alte zone din țară.

COD GALBEN: de luni, 28 septembrie, ora 18:00 până marți, 29 septembrie, ora 12.00

În Oltenia, Moldova și local în Muntenia, Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în Moldova și în zona de munte, 40-60 l/mp.

Ploi și manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în restul teritoriului, iar în sud-est și vest vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale în general de 45-55 km/h.

Începând de marți după-amiază și până vineri, va ploua însemnat cantitativ îndeosebi în jumătatea de nord a țării.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA: REZULTATE alegeri locale în județul Alba. PRIMARII care vor conduce localitățile, în următorii patru ani. PROCENTE

Publicat

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat rezultatele parțiale la alegerile locale 2020, pe localități din județul Alba.

Alba24 vă prezintă primarii care vor conduce orașele și comunele din județul Alba în următorii patru ani.

De asemnea, puteți vedea mai jos procentele obținute de fiecare candidat de primar. 

Știre în curs de actualizare

alba iulia

Municipiul Alba Iulia (22.024 voturi totale)

Gabriel Pleşa – Alianța USR PLUS (USR) – 8107 voturi (36,8%)

Voicu Paul – Partidul Național Liberal (PNL) – 7428 voturi (33,72%)

Alin-Gheorghe Stanciu – Partidul Social Democrat (PSD) – 2028 voturi (9,20%)

Mircea Trifu-Marian – Partidul Acțiunea Națională Alba (ANA) – 1556 voturi (7,06%)

Gheorghe Cornel Beleiu – Partidul Pro România – 715 voturi (3,24%)

Ioan-Bogdan Lazăr – Partidul Alianţa Liberalilor și Democraţilor – ALDE – 667 voturi (3,02%)

Alin-Flaviu Tudose – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 642 voturi (2,9%)

Marius-Adrian Haţegan – Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 443 voturi (2,01%)

Hani Sasu – Partidul Verde – 317 voturi (1,43%)

Ilie Sbuciumelea – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) – PPU – 121 voturi (0,54%)

Municipiul Aiud (8123 voturi totale)

Oana Badea – PNL – 3729 de voturi – 45,9%

Ionuț Crișan – USR PLUS – 1959 voturi – 24,11 %

Delia Gheorghiță – PSD – 1353 voturi – 16,65 %

Mircea Bogdan – ALDE – 449 voturi –  5, 52 %

Ionea Danciu – Independent – 241 voturi – 2,96 %

Alexandru Man – PMP – 199 voturi – 2,44 %

Aurel Munteanu – PRO România – 138 voturi – 1,69 %

Gheorghe Man – – 55 voturi – 0,67 %

Municipiul Sebeș (10476 voturi totale)

Dorin Nistor – PNL – 6476 voturi – 61, 8%

Cristian Radu – PSD – 2187 voturi – 20, 8%

Ioan Anghel – USR PLUS – 544 voturi – 5, 19%

Mihai Tătaru – Partidul Verde – 468 voturi – 4,46 %

Marius Topirceau -AUR – 339 voturi – 3, 23%

Nicolae Besoiu – ALDE – 123 voturi – 1, 17%

Silviu Bădilă – 186 voturi – 1, 77 %

Antoniu Habean – PRO România – 63 voturi – 0.60%

Nicolae Popa – FIN – 90 voturi – 0, 85%

Orașul Cugir (8207 voturi totale)

Adrian Teban – PNL – 4128 voturi (50,3%)

Mircea Trifan  – PSD – 1807 voturi

Alin Serdiuc – USR PLUS – 1572 voturi

Vasile Florin – Pro România – 126 voturi

Daniel Herlea – ALDE – 97 de voturi

Lucian Buta – PMP – 298 de voturi

Scânteie Gheorghe – 179 de voturi

Albac (1013 voturi totale)

Petru Tiberiu Todea – PNL – 796 voturi – 78,57 %

Vasile Popa – USR PLUS – 139 voturi – 13,72 %

Olar Ioan – PSD – 78 voturi – 7,69 %

Almașu Mare (820 voturi totale)

Aron Zaharie – PNL – 325 voturi – 39,63 %

Ilie Dan Beldean – PMP – 186 voturi – 22,68 %

Alin Florin Beca – Pro România – 154 voturi – 18,78 %

Marius Nicolae Rof – USR PLUS – 123 voturi – 15 %

Ana Mariana Doncea – PSD – 32 voturi – 3,9 %

Arieșeni (1253 voturi totale)

Gheorghe Pantea – PNL – 657 voturi – 52,4 %

Vasile Marin Jurj – PSD – 596 voturi – 47,56 %

Avram Iancu (857 voturi totale)

Sandu Heler – PNL – 675 voturi – 78,76 %

Marinela Corina Pogan – PSD – 130 voturi – 15,16 %

Mircea Nicolae Avram – 35 voturi – 4,08 %

Ionel Achimeț – ALDE – 17 voturi – 1,98 %

Berghin (679 voturi totale)

Vasile Bica – PNL – 523 voturi – 77,02 %

Daniela Moldovan – PMP – 86 voturi – 12,66 %

Marius Budilă – PSD – 70 voturi – 10,30 %

Bistra (2040 voturi totale)

Traian Gligor – PNL – 1609 voturi – 78,87 %

Marius Lucian Jeflea – PSD – 199 voturi – 9,75 %

Ioan Macarie Ancău – PPU – 120 voturi – 5,88 %

Sorin Constantin Muntea – ALDE – 61 voturi – 2,99 %

Gheorghe Leș – PMP – 51 – 2,5 %

Blandiana (642 voturi totale)

Nicolae Gherman – PNL – 412 voturi – 64,17 %

Ioan Emil Itu – PSD – 230 voturi – 35,82 %

Bucerdea Grânoasă (1117 voturi totale)

Ioan Aldea – PNL – 619 voturi – 55,41 %

Alexandru Octavian Mondoc – PSD – 266 voturi – 23,81 %

Monica Florea – PMP – 232 voturi – 20,76 %

Bucium (763 voturi totale)

Cornel Napău – PSD – 560 voturi – 73,39 %

Vasile Marciuc – PNL – 164 voturi – 21,49 %

Ioan Bolunduț – Pro România – 39 voturi – 5,11 %

Câlnic (1048 voturi totale)

Lucian Tiberiu Bodea – independent – 499 voturi – 47,61 %

Ioan Oancea – PNL – 255 voturi – 24,33 %

Gheorghe Claudiu Tomescu – PMP – 152 voturi – 14,50 %

Ioan Cunțan – PSD – 142 voturi –  13,54 %

Cenade (438 voturi totale)

Ilie Neamțu – PNL – 413 voturi – 94,29 %

Vasile Handrea – PSD – 25 voturi – 5,70 %

Cergău (910 voturi totale)

Lenuța Aldea – PNL – 596 voturi – 65,49 %

Ioan Lucian Bozoșan – Pro România – 110 voturi – 12,08 %

Nicolae Ovidiu Muntean – PSD – 109 voturi – 11,97 %

Viorel Rascovici – USR PLUS – 95 voturi – 10,43 %

Ceru Băcăinți (240 voturi totale)

Ioan Trif – PMP – 163 voturi – 67,91 %

Remus Florin Giurgiu – PNL – 65 voturi – 27,08 %

Ionel Sava – PSD – 12 voturi – 5 %

Cetatea de Baltă (1156 voturi totale)

Constantin Comandaru – PNL – 844 voturi – 73,01 %

Andrei Florin Lica – PSD – 312 voturi – 26,98 %

Ciugud (1733 voturi totale)

Gheorghe Damian – independent – 1527 voturi – 88,11 %

Cornel Petrașcu – PMP – 206 voturi – 11,88 %

Ciuruleasa (704 voturi totale)

Radu Marcel Tuhuț – PSD – 619 voturi – 87,92 %

Mircea Adrian Tuhuț – PNL – 56 voturi – 7,95 %

Dan Florian Simina – AUR – 16 voturi – 2,27 %

Ancuța Cosmina Dobran – PMP – 13 voturi – 1,84 %

Crăciunelu de Jos (1057 voturi totale)

Lenuța Bubur – PNL – 608 voturi – 57,52 %

Vasile Gânța – PMP – 208 voturi – 19,67 %

Adrian Simion Câmpean – independent – 148 voturi – 14 %

Alina Eugenia Han – PSD – 58 voturi – 5,48 %

Ioan Bărbuleț – Pro România – 35 voturi – 3,31 %

Cricău (1211 voturi totale)

Aurel Florin Todericiu – ALDE – 650 voturi – 53,67 %

Constantin Emil Corodeanu – PNL – 487 voturi – 40,21 %

Liviu Șuteu – PSD – 61 voturi – 5,03 %

Nicolae Roșu – AUR – 13 voturi – 1,07 %

Cut (724 voturi totale)

Sorin Gheorghe Bâscă – PNL – 422 voturi – 58,28 %

Ilie Dăian – PSD – 138 voturi – 19,06 %

Ioan Nistor – PMP – 73 voturi – 10,08 %

Lucian Popa – PNȚCD – 61 voturi – 8,42 %

Vasilică Gheorghe – USR PLUS – 30 voturi –  4,14 %

Daia Română (1461 voturi totale)

Visarion Hăprian – PNL – 1244 voturi – 85,14 %

Ana Bișboacă – PSD – 111 voturi – 7,59 %

Silviu Mihai Moldovan – PMP – 106 voturi – 7,25 %

Doștat (541 voturi totale)

Emilia Livia Cândea – PNL – 430 voturi – 79,48 %

Ioan Petrașcu – ALDE – 83 voturi – 15,34 %

Ioan Păucean – PSD – 28 voturi – 5,17 %

Fărău (872 voturi totale)

Ioan Stoia – PNL – 720 voturi – 82,56 %

Gligor Barabas – URS PLUS – 128 voturi – 14,67 %

Nelu Alin Muntean – PSD – 24 voturi – 2,75 %

Material în curs de actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PNL și-a zdrobit toți adversarii la Sebeș. Nistor, primar. Liberalii dețin supremația în Consiliul Local

Publicat

dn

Dorin Nistor și-a zdrobit adversarii la Sebeș. Din 10476 voturi valabil exprimate, Nistor a obținut 6476. Pe lângă victoria categorică a fostului și viitorului primar, PNL și-a învins categoric adversarii și în lupta pentru Consiliul Local, unde a câștigat cu peste 37 de procente diferență.

Primari – 10476 voturi valbil exprimate

Dorin Nistor – PNL – 6476 voturi – 61, 8%

Cristian Radu – PSD – 2187 voturi – 20, 8%

Ioan Anghel – USR PLUS – 544 voturi – 5, 19%

Mihai Tătaru – Partidul Verde – 468 voturi – 4,46 %

Marius Topirceau -AUR –  339 voturi – 3, 23%

Nicolae Besoiu – ALDE – 123 voturi – 1, 17%

Silviu Bădilă – 186 voturi – 1, 77%

Antoniu Habean – PRO România – 63 voturi 0.60%

Nicolae Popa – FIN – 90 voturi – 0, 85%

Consiliul Local Sebeș 

PNL – 5883 voturi – 56, 41 %

PSD – 2005 voturi – 19.22%

USR PLUS -690 voturi – 6.61%,

Partidul Verde – 443 voturi – 4,24 %

Petru Bologa – Independent – 363 voturi – 3, 48 %

Nicolae Hegheș – Independent –  220 voturi – 2,10 %

AUR – 219 voturi – 20.9 %

PRO România 108 voturi – 1.03 %

ALDE – 98 voturi – 0,93 %

FIN – 89 voturi – 0, 85 %

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate