Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PASTORALA ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte


Publicat

IPS Irineu Arhiepiscop de Alba Iulia

Cinstitului nostru cler, cinului monahal şi binecredincioşilor creştini din Eparhia noastră, har şi pace de la Dumnezeu, iar de la noi părintească binecuvântare!

 Iubiţi fii duhovniceşti,

 Hristos a înviat!

Aşezat de către Dumnezeu în Grădina Raiului, omul a păcătuit, mâncând din fructul interzis. Din cauza neascultării sale, a intrat moartea în viaţa lui, care, apoi, a trecut la noi toţi, ca o moştenire a firii omeneşti înstrăinate de Dumnezeu (cf. Rom. 5, 12). Făcându-Se Om, Fiul lui Dumnezeu a luat asupra Sa păcatele lumii, le-a pironit pe cruce şi a biruit moartea cu moartea şi cu Învierea Sa cea de a treia zi (cf. I Cor. 15, 4). Atunci întristarea Apostolilor s-a preschimbat în bucurie.

Bucuria Învierii Mântuitorului nostru s-a revărsat asupra tuturor persoanelor care I-au urmat şi se revarsă asupra celor ce-I vor urma până la sfârşitul veacurilor. Cele dintâi inimi pătrunse de bucuria slăvitei Învieri au fost ale femeilor mironosiţe. Ele L-au văzut pe Iisus înviat, auzind din însăşi gura Sa minunatele cuvinte: „Bucuraţi-vă!” (Mt. 28, 9). Aceste femei au fost primele care au dat mărturie şi au vestit Învierea Domnului. Între ele, un loc de frunte îl ocupă Maria Magdalena (In. 20, 11-18).

Drept măritori creştini,

Maria Magdalena era o femeie bogată din satul galilean Magdala, situat pe ţărmul vestic al Mării Tiberiadei. Ea făcea parte dintre femeile care L-au însoţit pe Iisus şi pe ucenici în lucrarea de evanghelizare, îngrijindu-se de nevoile grupului. Domnul a izgonit din ea pe cei şapte demoni care o stăpâneau (Mc. 16, 9). De acum înainte, Maria îşi va manifesta recunoştinţa pentru binele pe care i l-a făcut Domnul. Cu profundă compasiune, a stat sub crucea lui Hristos, când toţi ucenicii, cu excepţia lui Ioan, se ascunseseră de frică (Mc. 15, 40-41). După moartea Mântuitorului, a adus mirodenii la mormânt, ca să ungă respectuos trupul Celui mort. Ca şi ceilalţi următori ai Domnului, ea nu s-a aşteptat deloc la învierea Lui, dar s-a bucurat imens când L-a văzut înviat.

În dimineaţa acelei Duminici memorabile, Maria Magdalena a ajuns prima la mormânt şi l-a văzut gol. Apoi a vestit lui Petru şi lui Ioan cele întâmplate, întorcându-se cu ei la mormânt. După ce ucenicii au plecat, ea a zăbovit în urma lor plângând. Acum este momentul când ea vede doi îngeri şi, în final, Îl vede pe Hristos Însuşi Care înviase (In. 20, 12 şi 14). La început nu L-a recunoscut, căci mâhnirea o orbise. Ea nu putea să-L vadă pentru că nu se aştepta să-L vadă. Dar în clipa în care Iisus a strigat-o pe nume: „Maria!” (In. 20, 16), ea L-a recunoscut. Ne imaginăm câtă iubire a inundat inima acestei galileence când L-a auzit pe Mântuitorul rostindu-i cu afecţiune numele.

A urmat o convorbire între ei (In. 20, 16-17). Această scenă emoţionantă a întâlnirii lui Iisus cu Magdalena este comemorată într-un paraclis aflat în partea de nord-est a rotondei Bazilicii Sfântului Mormânt. Aici pelerinul şi orice creştin înţeleg că iubirea acestei femei pentru Dumnezeu a fost răsplătită prin aceea că Hristos a acceptat-o în preajma Lui şi acceptă să-L vestească pe El altora. Viaţa Sfintei Maria Magdalena ne învaţă clar că părerea de rău pentru păcatul săvârşit şi pocăinţa sunt cele mai preţioase daruri, întrucât ele pot să aprindă inima omului cu iubire delicată pentru Hristos până la a spune: „Mie, a vieţui este Hristos” (Filip. 1, 21).

După Înălţarea Domnului, asemenea Sfinţilor Apostoli, ea s-a ostenit pentru răspândirea credinţei, semănând în suflete cuvântul dumnezeiesc pe care-l auzise chiar din gura Mântuitorului. O tradiţie pioasă ne spune că ea ar fi ajuns până la Roma, unde l-ar fi luminat pe împăratul Tiberiu, vorbindu-i despre Iisus, Împăratul cerurilor. Întorcându-se de la Roma, ea s-ar fi oprit la Efes, ajutându-l pe Sfântul Apostol Ioan în vestirea Evangheliei. Acolo şi-a încheiat viaţa, rămânând pentru creştini o pildă vie de iubire devotată faţă de Hristos Cel răstignit şi înviat.

Credinţa Sfintei mironosiţe nu era complicată, dar era directă şi autentică. Ea dorea mai mult să creadă şi să asculte, decât să înţeleagă totul. Mântuitorul a apreciat această credinţă de copil neprihănit, arătându-i-Se mai întâi ei şi încredinţându-i ei primul mesaj al Învierii Sale. Această femeie energică, grijulie, generoasă şi iubitoare a devenit mărturisitoarea Învierii, eroina Nopţii de Paşti. Privind la exemplul ei, se cuvine să-L recunoaştem pe Iisus ca Învăţător dumnezeiesc – „Rabuni” (In. 20, 16) – şi, totodată, să ne bucurăm de înviere, făcând şi pe alţii părtaşi la bucuria pascală.

 Iubiţi credincioşi,

Biserica Ortodoxă Română a proclamat anul 2013 An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Acum se împlinesc 1700 de ani de când a fost emis Edictul de la Milano (313), prin care Împăratul Constantin recunoaşte oficial religia creştină, pentru ca, puţin mai târziu, să hotărască generalizarea serbării Duminicii, ziua în care „Hristos a înviat din morţi prin slava Tatălui” (Rom. 6, 4). Împărăteasa Elena merge la Ierusalim, unde descoperă Sfânta Cruce a răstignirii, iar pe locul îngropării Domnului ridică Biserica Sfântului Mormânt. Prin toate acestea, Sfinţii Împăraţi „întocmai cu Apostolii” s-au dovedit „martori” ai Învierii (cf. Fapte 3, 15), inaugurând o epocă de pace şi libertate în întreg Imperiul creştin.

Trăim astăzi într-o lume redevenită păgână, în care mulţi sunt victime ale păcatului şi ale necurăţiei, o lume în care drepturile omului sunt călcate în picioare, iar nedreptăţile cresc şi violenţele explodează ameninţătoare. Numai credinţa în Învierea lui Hristos poate să ne dea luciditate şi sens, speranţă şi bucurie. Numai credinţa în Învierea lui Hristos poate tămădui pe cei răniţi de păcat, care „se potrivesc acestui veac” (cf. Rom. 12, 2), adică acestei lumi contingente. Iată de ce Mântuitorul nostru ne cere ca noi să fim martori credincioşi ai Săi, care, asemenea Sfintei Maria Magdalena, să putem spune, fericiţi, că „L-am văzut pe Domnul” (cf. In. 20, 18). Această fericire v-o doresc tuturor, de Sfintele Paşti şi întotdeauna!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. albaiulian

  sâmbătă, 04.05.2013 at 00:55

  Al vostru către Hristos-Domnul rugător,
  † IRINEU
  Arhiepiscop al Alba Iuliei

  da ba ce ******* nu va puteti ruga fara mijlocitori?
  adica va trebe locotenenti ai Domnului?
  ia lasa sa ii vedem ca fac minuni si fara ajutor material!
  sa ii vedem daca mai produc bani de BMW fara cotizatii si fara donatii
  no io chiar vreau sa vad minuni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Consilierii locali de la Teiuș și-au preluat oficial mandatele. Ceremonie de învestire, la Casa de cultură din oraș

Publicat

Consilierii locali care au câștigat mandate în urma alegerilor locale din septembrie, la Teiuș, au depus jurământul pentru instalarea oficială în funcție, în prezența primarului. Ceremonia s-a desfășurat la Casa de Cultură din oraș.

”Într-o atmosferă emoționantă, de mare încărcătură pentru toți cei prezenți la Casa de Cultură a orașului Teiuș, a avut loc ceremonia de depunere a jurământului pentru noii consilieri locali care au fost validați în primă fază, în această onorantă, dar și plină de responsabilități, funcție publică.

Succes tuturor, multă înțelepciune în susținerea proiectelor de dezvoltare a orașului nostru – un oraș în plină dezvoltare și cu mari ambiții!”, este mesajul primăriei.

Consilierii locali TEIUȘ (2020):

Ioan Achimescu – PSD

Bogdan Cristian Avram – PSD

Aurelian Stelian Banea – PNL

Aurel Breaz – PNL

Ovidiu-Dorin Coardoș – PSD

Cristian Crișan – AUR

Nicolae Ioan Florea – PSD

Marin Constantin Micu – PNL

Ilie Opruța – PSD

Romul Aurelian Oțel – PNL

Octavian-Mihai Rusu – PRO România

Valer-Cristian Sularea – PSD

Mihai Ungur – PSD

foto: Facebook – Primăria Teiuș

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numărul de teste realizate în județul Alba a depășit 100.000, de la începutul epidemiei, la o populație de 374.000 de oameni

Publicat

Numărul de teste COVID, realizate în județul Alba, a depășit 100.000 de la începutul epidemiei. Mai precis, cifra raportată miercuri de reprezentanții DSP Alba ajunge la 100.162 de teste (peste 700 de teste în ultima zi). 

Directorul DSP, Alexandru Sinea, consideră că numărul de cazuri descoperite în Alba ține de numărul mare de teste realizate.

”De la început am dotat laboratorul cu aparatură de testare. Personalul a căpătat treptat experiență și dexteritate și acest lucru contează foarte mult. Am continuat cu dotarea laboratorului astfel că acum sunt funcționale 3 linii PCR complete și una la Spitalul Județean Alba” a spus Sinea.

Citește și cum se fac testele în județul: VIDEO-REPORTAJ ALBA24: Cum sunt prelucrate testele COVID în laboratorul DSP Alba. Imagini în premieră din spatele ușilor închise

În raport cu alte județe similare ca mărime, se poate trage concluzia că la noi, autoritățile fac eforturi pentru a testa cât mai multă lume.

În alte județe se testează însă extrem de puțin. Dâmbovița are spre exemplu aproximativ 20.000 de teste și un număr de persoane infectate de peste 5500 (față de aproximativ 4.400 în Alba, la un număr de peste 100.000 de teste).

Doar  puțin peste 10.000 de teste s-au făcut și la Giurgiu.

În Alba, testele se realizează pe 3 linii de testare (a patra în curs de achiziție la DSP) și pe o linie a Spitalului Județean Alba.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, județul are peste 374.000 de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bebeluș de 4 luni, infectat cu Sars-Cov-2, a murit la spitalul din Sibiu. Băiețelul avea și alte afecțiuni grave

Publicat

O veste extrem de tristă în comunicarea oficială de miercuri, a Grupului de Comunicare Strategică: un băiețel de doar 4 luni, internat în spitalul din Sibiu, a murit în contextul în care era infectat cu Sars-Cov-2. 

Bebelușul avea și alte afecțiuni grave (comorbidități accentuate), iar infecția cu noul coronavirus i-a fost fatală.

5343 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate în România în ultimele 24 de ore și au fost raportate 107 decese.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA localităților din Alba din care provin persoanele confirmate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba s-au înregistrat 146 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise miercuri, 28 octombrie, de DSP Alba.

Numărul total de îmbolnăviri de la începutul pandemiei a ajuns la 4.528, în județul Alba.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate cu COVID-19

Abrud 1

Aiud 9

Alba Iulia 71

Berghin 2

Blaj 9

Ciugud 5

Cricău 2

Cugir 12

Daia Română 1

Focarul de la Spitalul Județean de Urgență 2

Galda de Jos 1

Ighiu 2

Ocna Mureș 5

Ocoliș 1

Sântimbru 1

Sebeș 13

Stremț 1

Teiuș 2

Unirea 1

Vințu de Jos 1

Anchete epidemiologice în desfășurare 4

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate