Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Patru factori care pot crește riscul de îmbolnăvire, inclusiv pentru persoanele vaccinate anti-COVID

Publicat

Infectarea unui vaccinat este destul de asemănătoare cu cea a unui nevaccinat, cu unele diferențe importante, spun specialiștii.

La circa 2 săptămâni după vaccinarea anti-COVID, nivelul anticorpilor ajunge la apogeu și sunteți considerat complet vaccinați.

Însă, așa cum au descoperit unele persoane în cel de-al patrulea val al pandemiei, nici două doze complete de vaccin nu garantează o protecție de 100% împotriva infecției, scrie Jerusalem Post.

Cele mai frecvente simptome

Cele mai frecvente cinci simptome în rândul persoanelor vaccinate infectate cu coronavirus sunt: dureri de cap, curgerea nasului, strănut, dureri în gât și afectarea simțului olfactiv.

Nevaccinații au două simptome Covid în plus: febra și tusea persistentă.

Datele au fost indicate de un studiu pe tema manifestării Covid-19, potrivit sursei citate.

Citește și: Ce să faci dacă ai COVID-19. Informații scurte, clare și la obiect, oferite de doctorul Vasi Rădulescu

O persoană vaccinată și infectată cu coronavirus avea cu 58% mai puține șanse de a face febră.

Cei mai mulți dintre cei care s-au imunizat și apoi s-au infectat au spus că s-au simțit mai degrabă ca și cum ar fi avut o răceală minoră.

Cei vaccinați au o șansă mult mai mică de a fi spitalizați din cauza simptomelor și au mai puține șanse să sufere de simptome pe termen lung, adesea denumite ”COVID lung”.

4 factori de risc

Pe de altă parte, riscul de a te infecta în ciuda vaccinului nu este egal pentru toată lumea, existând patru factori care cresc acest risc.

1. Tipul de vaccin

Studiile clinice efectuate înainte de aprobarea diferitelor vaccinuri, precum și datele colectate după începerea campaniei de vaccinare a populației la nivel mondial, au acordat fiecăruia dintre vaccinurile aprobate un punctaj în ceea ce privește reducerea relativă a infecției.

În cazul vaccinului Pfizer, cel mai răspândit în lumea occidentală, acesta are o eficiență de 95% în ceea ce privește reducerea infecției. Vaccinul Moderna este foarte aproape, cu o eficiență de 94%.

Alte vaccinuri care au fost aprobate și administrate la nivel mondial au avut rezultate ceva mai slabe: vaccinul Johnson & Johnson – 66%, iar vaccinul AstraZeneca – 70%.

2. Timpul scurs de la primirea ultimei doze

Perioada de timp care trece de la administrarea vaccinului se dovedește a fi unul dintre cei mai importanți factori asupra nivelului de anticorpi și, prin urmare, și asupra calității imunizării.

Acesta este motivul pentru care multe țări au decis să vaccineze populația cu o a treia doză de rapel.

Studii recente indică faptul că rezistența imunitară ca urmare a vaccinurilor Pfizer se diminuează în primele patru-șase luni de la al doilea vaccin.

3. Variantele de coronavirus

Virusul cu care ne confruntăm astăzi nu este exact același cu cel care a invadat viețile noastre în urmă cu aproape doi ani.

Anumite mutații pe care virusul le-a suferit au generat o varietate de tulpini, care acum sunt denumite cu litere din alfabetul greesc. Varianta Delta și descendenții săi au devenit predominante în cea mai mare parte a lumii.

Procentele de eficacitate ale vaccinurilor au fost calculate în stadiul testelor clinice în raport cu versiunea originală a virusului. Cu toate acestea, în momentul în care au fost aprobate și administrate, vaccinurilor li s-a cerut să ne apere împotriva unor versiuni ușor diferite ale virusului.

Astfel, procentele de eficacitate ale vaccinului Pfizer, care se ridicau la 95% împotriva virusului original, au scăzut ușor la 93% împotriva variantei Alpha și la 88% împotriva variantei Delta.

Ca atare, varianta la care ai fost expus, pe care de obicei nu o cunoști, îți va afecta și șansele de a te infecta, chiar dacă ești vaccinat.

4. Sistemul tău imunitar

Toate datele menționate în acest articolul Jerusalem Post și în studiile pe care le citează se referă la riscul mediu raportat la populația generală.

Este important de reținut că fiecare dintre noi este un caz individual, iar riscul ca fiecare persoană să fie infectată este rezultatul unei ecuații complicate care constă în tipul de vaccin primit, câte doze au fost administrate și când, precum și în șansele unei persoane de a contracta virusul în funcție de stilul de viață pe care îl are.

De exemplu, lucrătorii medicali sau profesorii se află adesea în situații în care șansele lor de a contracta virusul sunt mai mari.

Dar puterea sistemului imunitar al unei persoane joacă, de asemenea, un rol.

Rezistența sistemului imunitar scade, de obicei, odată cu vârsta. În plus, afecțiunile medicale cronice sau pe termen lung pot slăbi răspunsul imunitar.

Acesta este motivul pentru care persoanele în vârstă și cele care sunt imunodeprimate tind să dezvolte mai puțini anticorpi după ce au fost vaccinate și sunt considerate mai vulnerabile la infecții.

În cele mai multe țări, aceste grupuri au primit prioritate la vaccinare, ceea ce înseamnă că au fost imunizate printre primele, pentru a fi protejate. Dar aceasta înseamnă, de asemenea, că apărarea lor imunitară a și început să scadă mai devreme.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ABRUD

Spitalul din Abrud cumpără două stații de producere oxigen medical. Valoarea investiției

Publicat

Spitalul din Abrud cumpără două stații de producere oxigen, pentru creșterea capacității de tratare și asigurarea unui tratament corespunzător pacienților. Investiția se ridică la peste 1,7 milioane de lei. 

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud a lansat vineri, 25 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția a două stații de producere oxigen în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-Cov-2”.

Valoarea totală este estimată la 1.742.600 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, proiectul vizează asigurarea unui tratament corespunzător pacienților infectați cu Covid precum și creșterea capacității de tratare și asigurarea unei capacități adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu Sars-Cov-2 la nivelul spitalului.

Generatorul de oxigen medical va avea un debit minim continuu de 18 mc/h, la o puritate minimă garantată de 93% +- 3%. Acesta va fi complet automatizat, iar monitorizarea va putea fi făcută în timp real prin remote Desktop și touchscreen LCD.

De asemenea, va fi prevăzut cu senzori pentru presiune, temperatură, punct de rouă, puritate oxigen, CO, debitmetru și va avea cel puțin următoarele filtre: 5 microni, 1 micron, 0,01 microni, turn de cărbune, filtru steril, filtru de praf.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fostul ministru PSD, actual consilier al Curții de Conturi, Niculae Bădălău, REȚINUT de DNA. Acuzațiile procurorilor

Publicat

Niculae Bădălău a fost reținut duminică seara, după ce a fost audiat la DNA într-un dosar de corupție pentru mită și trafic de influență. În dosar, procurorii investighează un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi. 

Niculae Bădălău este consilier în cadrul Curții de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții.

El a fost reținut pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.

În același dosar, a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, potrivit DNA.

Surse judiciare au precizat pentru G4Media că este vorba despre Elena Matache iar firma în cauză este Samby Intex SRL, firma ginerelui său.

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată comunicatul DNA.

Niculae Bădălău a fost deputat, senator și prefect de Giurgiu și ministru al Economiei și propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Foc de armă în sediul Poliției Municipiului Alba Iulia. Un agent a tras cu pistolul în podea, din greșeală

Publicat

IPJ Alba a deschis o anchetă internă după ce arma unui polițist s-a descărcat în podea în timpul schimbului de tură.

Incidentul s-a produs în sediul Poliției Municipiului Alba Iulia, joi, în zona specială destinată preluării și încărcării armamentului, dar nu a fost anunțat public

Un agent de poliție a apăsat pe trăgaciul armei pe care o are în dotare, care s-a descărcat în podea. Nimeni nu a fost, din fericire, rănit.

Reprezentanții IPJ spun că acesta ar fi tras accidental.

„Se va face o cercetare care va stabili exact ce s-a întâmplat. Incidentul s-a produs la data de 24 noiembrie 2022, în zona destinată preluării armamentului și încărcării acestuia de la Poliția Municipiului Alba Iulia, cu ocazia verificării armamentului din dotare, un agent de poliție a executat, în mod accidental, un foc de armă în podea.

În urma incidentului, nu au fost înregistrate victime, iar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a fost dispusă demararea unei proceduri de cercetare, în conformitate cu prevederile interne privind exploatarea armamentului”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Primăria Blaj organizează „Revelionul Pensionarilor” 2023. Cum se fac înscrierile și care este taxa de participare

Publicat

După pauza impusă de autoritățile sanitare naționale din cauza pandemiei de coronavirus, Primăria Blaj reia tradiția organizării „Revelionului Pensionarilor”. Astfel, pensionarii din Blaj care doresc să participe la ediția din acest an a „Revelionul Pensionarilor” se pot înscrie până în data de 20 decembrie 2022.

Potrivit reprezentanților administrației locale, „Revelionul Pensionarilor” 2023 va avea loc la Căminul Cultural din Tiur.

Taxa de participare este de 75 de lei, iar pensionarii care doresc să participe la eveniment se pot înscrie la Secretariatul primarului, camera 1, la etaj, până la data de 20 decembrie 2022.

Actele necesare pentru înscrierea la „Revelionul Pensionarilor” 2023 sunt cartea de identitate şi cuponul de pensie.

În cazul în care, într-o familie, unul dintre soţi nu este încă pensionar, acesta va achita suma de 150 de lei pentru meniul de Revelion.

Informaţii suplimentare se pot obține la telefon 0258.710110.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax