Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

PATRU persoane din ALBA, pe lista ANAF pentru verificarea marilor averi. Cum au fost selectate persoanele cu risc fiscal

Publicat

anaf

lista verificati anafANAF a făcut publică distribuţia pe judete a primelor 313 persoane verificate in cadrul „Programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”. Pe listă se află şi patru persoane din Alba.

Cei mai mulţi sunt din judeţul Ilfov (34), din Bucureşti (31) şi din Suceava (14).

Fiscul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute modul în care au fost selectate persoanele fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal şi cărora le va fi controlată averea.

În şapte paşi, au fost aleşi, din 14.365.000 de contribuabili persoane fizice, 5.399 de contribuabili vizaţi de verificări, respectiv 313 care intră la control în prima etapă.

Au fost înfiinţate opt servicii distincte de verificări fiscale pentru acest program, în structura Direcţiei de Verificări Fiscale, potrivit ANAF. Serviciile sunt la Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti. De asemenea, au fost alocate 100 de posturi, pentru care au fost selectaţi deja 60 de inspectori care se ocupă exclusive de marile averi. În prima etapă, sunt 313 de cazuri vizate pentru verificarea fiscală prealabilă documentară.

Potrivit ANAF, la primul pas, din cele 14.365.236 persoane cu venituri impozabile în România, au fost identificate cele care au cheltuieli semnificative, adică:

– asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu sume peste 200.000 de lei

– persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 de euro

– persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 150.000 de lei

– persoane fizice care au cumpărat maşini mai scumpe de 25.000 de euro

Au fost selectate 295.253 persoane fizice şi au intrat în al doilea filtru, analiza de risc, unde au fost verificate următoarele:

– venituri personale declarate în perioada recentă: pentru intervalul 2011-2013, ţinându-se cont de eventuale venituri declarate până la nivelul anului 2006

– cheltuieli personale şi creşterea valorii patrimoniului: achiziţii de locuinţe şi terenuri, constituiri de depozite bancare, împrumuturi către firme, achiziţii de autovehicule, nave şi aeronave; pentru documentare, se prelucrează informaţii din baze de date ale ANAF sau la care ANAF are acces, informaţii primite de la alte instituţii sau din sesizări de la cetăţeni, din surse deschise (media, internet), internaţionale.

– sursele neimpozabile la care au apelat: estimări de sume retrase din depozite bancare

ANAF precizează că această verificare poate viza doar veniturile obţinute începând cu anul 2011, conform normelor emise de leguitor în 2010. Veniturile declarate pentru 2013 sunt ultimele disponibille, întrucât cele aferente lui 2014 au ultimul termen de declarare 25 mai 2015, la care se adaugă perioada pentru procesarea informaţiilor.

Au fost selectate 132.246 de persoane fizice cu diferenţe între veniturile estimate şi cele declarate, mai mare cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei.

Acestea au intrat la filtrul al treilea, determinarea cazurilor semnificative, prin:

– risc annual de nedeclarare mai mare de un million de lei (circa 220.000 de euro), în oricare dintre anii 2011-2013

– achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011-2013, de minimum 700.000 lei (circa 150.000 euro)

– achiziţii de autoturisme în valoare însumată de minimum 350.000 de lei (circa 75.000 de euro) între anii 2011-2013.

Au rezultat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal, care au intrat în filtrul al patrulea: determinarea posibilităţii de acoperire a riscului între rude, cu trei componente:

– identificarea persoanelor în diverse grade de rudenie: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul II, relaţionaţi cu eşantionul de 5.884 de persoane

– verificarea veniturilor declarate semnificative ale soţilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884

– verificarea apartenenţei la grupul de risc (132.246) a persoanelor aflate în diverse grade de rudenie cu eşantionul de 5.884.

ANAF precizează că, din cele 5.884 de persoane au fost eliminate 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste un million de lei era acoperit de veniturile soţilor.

Au rămas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal, cărora li s-au adăugat alţi 3.156 (rude sau afini până la gradul II), identificaţi cu risc fiscal din eşantionul de 132.246.

Prin urmare, au fost 7.879 de contribuabili propuşi pentru verificare amănunţită, “aşezaţi” în patru grupe de risc.

patron bogat de firmă săracă: deţin patrimoniu semnificativ (case, maşini, împrumuturi către firme) care nu corespunde cu veniturile declarate, care sunt mult mai mici); deţin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (sunt tot timpul pe pierdere sau cuun profit mult prea mic, faţă de cifra de afaceri)

persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice recunoscute: în cazul acestora există posibilitatea ca persoanele să obţină venituri fie din activităţi legale dar nedeclarate, fie din activităţi ilefale (cămătărie, trafic de persoane etc)

persoane cu venituri volatile: în domeniile acestora de activitate (showbiz), veniturile sunt volatile şi provin inclusive din exploatarea comercială a dreptului de imagine, din participarea la evenimente, fără să existe un contract permanent care să permită urmărirea veniturilor.

alte persoane care nu intră în cele trei profiluri menţionate, însă prezintă riscuri semnificative.

Ultima cifră la care a ajuns ANAF pentru verificări a fost de 5.399 de persoane cu risc fiscal, vizaţi pentru verificare în prima serie.

Unele voci nu au fost însă de accord cu modul în care a fost făcută această selecţie, aducând drept argument faptul că în Constituţie se spune: „Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă“.

De asemenea, alte semen de întrebare au fost puse referitor la modul în care a verificat Fiscul cheltuielile celor în cauză sau cum au fost justificate veniturile soţilor sau cum s-a ajuns la cifra de 5.399 din prima serie, din numărul total de 7.879.

Citeşte şi ANAF începe verificarea maneliștilor, cămătarilor și persoanelor cu VENITURI MARI, pe care nu le-au declarat la Fisc

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. toma

  luni, 10.08.2015 at 17:02

  Metoda prin care se albesc banii interlopilor.

 2. Paun fiscal

  luni, 10.08.2015 at 21:50

  Felicitari ANAF, dati sfara prin tara sa se pregateasaca lumea.
  Sa va astepte ca pe „popa cu botezul” !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax