Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată. Care sunt tipurile de pensii prevăzute în noua Lege a pensiilor

Publicat

Pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată. În noua lege a pensiilor, aprobată joi de Guvern, există doar patru tipuri de pensii. Este vorba despre pensia pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș. 

Reamintim faptul că proiectul de lege care a vizat modificarea sistemului public de pensii a fost publicat în dezbatere, la sfârșitul lunii octombrie, pe site-ul Ministerului Muncii.

Pensia anticipată fără penalizări, eliminată

Potrivit acestuia, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot beneficia de una dintre următoarele categorii de pensii:

  • pensia pentru limită de vârstă
  • pensia anticipată
  • pensia de invaliditate
  • pensia de urmaş

Concret, din noua lege a pensiilor a fost eliminată pensia anticipată fără penalizare, care există în prezent.

Citește și Noua lege a pensiilor: Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de contributivitate

Pensia anticipată – ce prevede noua lege

Pensia anticipată se va cuveni, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui
contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Cu cât se reduce pensia pentru fiecare lună de anticipare

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare
contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contrubutiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

  • până la un an – 0,40 %
  • între un an și 2 ani – 0,35 %
  • între 2 și 3 ani – 0,30 %
  • între 3 și 4 ani – 0,25 %
  • între 4 și 5 ani – 0,20 %

La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege sau de alte acte normative.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă. Aceasta se va recalcula prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.

De asemenea, beneficiarii unei pensii anticipate vor putea opta pentru pensie de invaliditate în situația afectarii capacității de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Ioana

    vineri, 10.11.2023 at 07:10

    Foarte bine, plătiți pensii speciale de la 48 de ani, cumulate cu salarii de la stat pana la 60 de ani. Iar cei care plătesc la greu contribuții și taxe, tineti-i în activitate pana la 80 de ani, sa lucreze pentru speciali. Sclavie în democrație si discriminare.

  2. Mihai

    vineri, 10.11.2023 at 10:56

    Rușine!…așa ceva numai la noi se putea… uitati-va în Europa…cine are 40 ani cotizați,iese la pensie fără penalizare…de drept

  3. Lung Nelica

    vineri, 10.11.2023 at 11:10

    La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de noua lege sau de alte acte normative.

    La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă. Aceasta se va recalcula prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare ori în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.

    Buna ziua,

    Sunt beneficiara de pensie anticipata din 11.2021 cu o perioada de contributivitate de 38 ani si 3 luni,de atunci am continuat sa lucrez cu contract de munca fara sa incasez pensia, acumuland in continuare inca 2 ani si 4 luni,intrebarea mea este;Cand se transforma pensia mea anticipata in pensie pentru limita de varsta ,avand in vedere ca varsta de pensionare in cazul meu ar fi 05.2025
    Multumesc!

  4. EU

    luni, 20.11.2023 at 21:22

    o bătaie de joc pentru noi cei care muncim si contribuim la o vârstă de 60 ani ,iar specialii sa iese la 48. nu mai punem lacomii de speciali mari ,pe langa ceilalți! o mizerie de politica și politicieni.sa va fie rușine….aducă oricum nu știu ei de așa ceva!!!

  5. Andreea

    vineri, 24.11.2023 at 15:18

    Noua lege spune…. „Pensia anticipată va fi acordată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv”…Adica cei care s-au pensionat in conditiile actualei legi si-au luat teapa intrucat pana acum se cereau 8 ani cotizati peste stagiul maxim…Frumos!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax