Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensii 2022: O nouă categorie de salariați români va putea ieși mai devreme la pensie. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

p

Vești bune pentru o nouă categorie de viitori pensionari. Potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial, salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune vor beneficia de reducerea de vârstă aplicată grupei de muncă.

Legea 74/2022, care va intra în vigoare duminică, e menită să completeze Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recunoașterii grupelor de muncă pentru cei care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Citește și PENSII 2022: Decizia de pensionare trebuie anunțată OBLIGATORIU în termen de 5 zile, de către Casa de Pensii. Lege promulgată

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) (cele menționate mai sus, n.red.) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă” este prevederea care îi va ajuta pe cei care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune să iasă mai repede la pensie.

De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

Citește și PENSII 2022: Ce beneficii au persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv condiții deosebite sau speciale

Dacă, în urma recalculării, va reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

Această lege apare după ce, în iulie 2021, Legea pensiilor a fost modificată pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale, potrivit avocatnet.ro.

Citește și VECHIME ÎN MUNCĂ 2022: Cât costă un an în plus pentru PENSIE. Cum verifici online dacă angajatorul ți-a plătit contribuțiile

Ce prevede legea:

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul I

La articolul 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4^3) se introduce un nou alineat, alineatul (4^4), cu următorul cuprins:

  • (4^4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.

Articolul II

(1) De prevederile art. 30 alin. (4^4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.

Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR, VASILE-DANIEL SUCIU, PREȘEDINTELE SENATULUI FLORIN-VASILE CÎȚU

Vezi și: PENSII 2022: Când va crește punctul de pensie? Secretar de stat: Criza energetică ne-a dat calculele peste cap

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 01.04.2022 at 16:10

    Dacă începem să tot reducem, o să ajungem în final ca după 5-10 ani de muncă să devenim pensionari cu acte în regulă. Asta-i vrerea PSD-ului, să aibe cât mai mulţi votanţi. Şi pentru asta muncesc din greu !

  2. Marius Halmagean

    luni, 23.05.2022 at 11:08

    Informativ,legea 127/ 2019 privind mamele cu mai mulți copii este în vigoare sau nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax