EVENIMENT
PENSII 2022: Decizia de pensionare trebuie anunțată OBLIGATORIU în termen de 5 zile, de către Casa de Pensii. Lege promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea potrivit căreia casa teritorială de pensii este obligată să comunice angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială sau de invaliditate. Termenul în care trebuie să facă acest lucru este de 5 zile de la data emiterii.
Legea completează art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informează Administraţia Prezidenţială.
Astfel, casele teritoriale de pensii vor fi obligate să trimită angajatorului o informare, în termenul prevăzut la art.106 alin. (4), cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pentru pensionarea anticipată sau anticipată parţial ori pentru invaliditate a angajatului său.
Cum se acordă dreptul de pensie
Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
Cererea de pensionare împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege se depune la Casa de Pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului, începând cu data îndeplinirii condițiilor de pensionare, prevăzute de lege.
Citește și: Cu cât ar putea fi majorate pensiile în 2022. Calculele făcute de Ministerul Muncii pe fondul scumpirilor și a crizei din energie
Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a Casei teritoriale de pensii.
Drepturile de pensie anticipată sau de pensie anticipată parțială se cuvin şi se plătesc:
de la data acordării drepturilor, dar nu înainte de data încetării calității de asigurat.
Persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare nu mai pot solicita înscrierea la pensia de invaliditate.
Vezi și Pensii cumulate cu salarii 2022: Situațiile în care angajații care au vârsta de pensionare pot alege să rămână în activitate
Drepturile de pensie de invaliditate se acordă și se plătesc:
- de la data înregistrării cererii;
- de la data încetării plații indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calității de asigurat, cu excepția asiguraților prevazuți la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate.
Citește și PENSII 2022: Pensionare cu 2 ani mai devreme, fără penalizare. Noi localități, în LISTA prin care se modifică Legea Pensiilor
Drepturile de pensie de urmaș, în cazul persoanelor care îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege la data decesului susținătorului asigurat, se acordă la cerere:
- din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaș acordate persoanei al cărei susținător era pensionar, la data decesului;
- de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaș acordate persoanei al cărei suspinător nu era pensionar, la data decesului;
- de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplinește condițiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare, ulterior decesului susţinătorului.
Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii.
Citește și VECHIME ÎN MUNCĂ 2022: Cât costă un an în plus pentru PENSIE. Cum verifici online dacă angajatorul ți-a plătit contribuțiile
Decizia Casei teritoriale de pensii se comunică în scris atât persoanei care a solicitat pensionarea, cât şi angajatorului, în termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.
Decizia de pensie emisă de casa teritorială de pensii poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisia centrală de contestații.
Decizia Casei teritoriale de pensii, necontestată în termen, este definitivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
NOWAK LADISLAU
luni, 04.04.2022 at 21:37
CIND depun Cererea de pensionare Anticipata la casa de pensii trebuie obligatoriu sa am calitatea de asigurat incetata???Nowak