Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pensii 2024: Cum se soluționează cererile de pensionare, când încep plățile și procedura la recalculare. Precizări CJP Alba

Publicat

Pensii 2024: Casa Județeană de Pensii (CJP) Alba face precizări referitoare la depunerea și soluționarea cererilor de stabilire a unui drept de pensie, potrivit noii legislații.

De asemenea, CJP Alba comunică detalii privind data de la care se fac plăți și cum se pot solicita recalculări de pensie.

Pensii 2024: Depunerea cererilor de stabilire a unui drept de pensie

Conform prevederilor Lg 360/2023 privind sistemul public de pensii pensia se acordă:

  • la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia
  • depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.

Obligaţia depunerii actelor revine în exclusivitate titularului sau reprezentantului legal al acestuia.

Pensii 2024: Drept de pensie pentru românii din străinătate

Persoanele care au locul de şedere permanentă în străinătate pot depune cererea prin care solicită acordarea de drepturi de pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se face dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, la instituţia de asigurări sociale competentă din statul de şedere permanentă.

La depunerea cererii de pensie comunitară se va completa și o annexă (declarație pe propria raspundere) privind locul de ședere permanenta.

În cazul persoanelor stabilite pe teritoriul altor state membre, cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale de la locul de ședere permanentă. Aceasta face toate demersurile către instituția competentă din România.

Nu este necesară deplasarea în România a solicitantului stabilit în străinătate sau la instituția statului membru la a cărui legislație a fost supus ultima dată, dacă solicitantul sau susținătorul decedat, după caz, nu a fost supus legislației pe care o aplică instituția de la locul de domiciliu (loc de ședere permanentă).

Pensii 2024: Stabilirea unui drept de pensie

În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute în lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.

Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii. Se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor, în cazul în care cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii condițiilor.

În situaţia în care cererea este înregistrată cu depăşirea termenului menționat anterior, drepturile se acordă începând cu data înregistrării cererii.

Pensii 2024: Când se acordă pensiile, pe categorii

În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:

  • de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia persoanelor asigurate pe bază de contract de asigurare socială
    • dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat
  • de la data emiterii deciziei medicale, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, nu are calitatea de asigurat
  • din prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc decesul, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data decesului, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător era pensionar, la data decesului
  • de la data decesului, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei al cărei susţinător nu era pensionar, la data decesului
  • de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la această dată, în situaţia pensiei de urmaş acordate persoanei care îndeplineşte, ulterior decesului susţinătorului, condiţiile prevăzute de lege, referitoare la vârsta standard de pensionare.

Pensiile se plătesc de la data acordării, înscrisă în decizia emisă de casa teritorială de pensii. Excepție este pensia anticipată, care se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat.

Pensii 2024: Soluționarea unei cereri de acordare a unui drept de pensie

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.

În cazul în care, la solicitarea casei teritoriale de pensii competente din România, cererea nu a putut fi completată de către solicitant cu toate documentele necesare stabilirii dreptului, în termen de 6 luni de la data înregistrării, cererea de pensionare se soluţionează prin decizie de respingere.

Termenul de soluționare poate fi prelungit cu 30 de zile în cazul persoanelor care au calitatea de asigurat în luna solicitării, precum şi în situaţia în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare documente şi/sau operaţiuni suplimentare.

Decizia de pensie cuprinde temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare.

Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulată la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor legale, poate fi retrasă la solicitarea titularului, a reprezentantului legal ori a mandatarului desemnat prin procură specială, până la emiterea deciziei de pensionare.

Pensii 2024: Recalcularea unui drept de pensie

Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, o singură dată într-un an calendaristic.

Cererea de recalculare se soluţionează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.

Termenul de soluționare a cererilor de recalculare poate fi prelungit cu 30 zile în situaţia în care sunt necesare documente şi/sau operaţiuni suplimentare pentru soluţionarea cererii.

Sumele rezultate în urma recalculării se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate