Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Pensionare la limită de vârstă 2024. Precizări oficiale ale casei de pensii: condiții, stagiu de cotizare și situații speciale

Când intră pensiile pe iulie 2024

Publicat

Pensionare la limită de vârstă 2024. Care este vârsta standard de pensionare, care este stagiul minim de cotizare, care sunt condițiile privind reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au desfășurat activitate în grupa I și II de muncă, cine beneficiază și ce documente sunt necesare?

Casa de Pensii a transmis o serie de precizări oficiale, cu multe detalii legate de pensionarea la limită de vârstă.

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, prevăzute în anexa nr. 5.

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, prezentate mai sus, pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Vezi și Pensii 2024: Cum se soluționează cererile de pensionare, când încep plățile și procedura la recalculare. Precizări CJP Alba

Aceste prevederi nu se aplică în următoarele cazuri:

a) persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiul minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;

b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;

c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;

d) persoanelor care, ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.

Pensionare la limită de vârstă 2024: Vârsta standard de pensionare

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

La calculul stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv se ia în considerare și perioada în care o persoană a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.

Perioadele de studii se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi.

Condiții privind reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au desfășurat activitate în grupa I și II de muncă, respectiv în condiții deosebite și speciale

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:

a) persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții. Începând cu o vechime în condiții deosebite de 21 de ani, reducerea este de 7 ani, indiferent de numărul anilor lucrați în astfel de condiții;

b) persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locurile de muncă încadrate în condiții speciale, beneficiază de reducerea vârstei standard cu 6 luni pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții. Începând cu o vechime în condiții speciale de 20 de ani, reducerea este de 10 ani, indiferent de numărul anilor lucrați în astfel de condiții;

c) persoanele cărora le-au fost stabilite drepturi privind vechimea în muncă, în condițiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990, beneficiază de reducerea vârstei standard cu câte 6 luni pentru fiecare an de privare de libertate, deportare sau prizonierat.

Excepții privind reducerea vârstei standard de pensionare

Reducerea vârstelor standard de pensionare nu poate fi mai mare de 11 ani și nu poate reduce vârsta standard de pensionare sub 52 de ani pentru femei și 54 de ani pentru bărbați.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru mame

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard cu 6 luni pentru fiecare copil.

Începând cu 7 copii, reducerea este de 7 ani, indiferent de numărul copiilor născuți și crescuți.

IMPORTANT:

Reducerea vârstei de pensionare prevăzută pentru mame se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copiii adoptați și crescuți pentru o perioadă de cel puțin 13 ani.

Reducerile vârstelor standard de pensionare acordate mamelor, precum și reducerile acordate prin alte acte normative cu caracter special, pot fi cumulate, fără ca reducerea totală să depășească 11 ani.

Condiții privind reducerea vârstei standard de pensionare în cazul depășirii stagiului complet de cotizare contributiv cu cel puțin 5 ani

Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută pentru această situație nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihail Chivu

    miercuri, 18.09.2024 at 16:55

    Am 36 ani lucrați dintre care 11,6 ani grupa 1 si55 ani vârsta când pot ieși la pensie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate