Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbări la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă. Modificarea propusă de deputatul PNL Florin Roman. DOCUMENT

Publicat

Schimbări la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă. Deputatul PNL Florin Roman a declarat marţi, 10 septembrie, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă. Potrivit acestuia, propunerea este ca punctul de referinţă să fie calculat raportat la prevederile legii în vigoare la momentul ieșirii la pensie. 

Potrivit acestuia, sunt mineri din Munții Apuseni care, după recalculare, au avut scăderi la pensie de 5.000 – 6.000 de lei.

Vezi și Schimbări de calcul la pensiile pentru grupele de muncă. Proiect de lege în care vârsta de pensionare scade în zeci de localități

Vezi AICI documentul (în format .PDF)

Schimbări la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă, propuse de deputatul Florin Roman

„PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte. Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi.

Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD – au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi”, a spus Roman la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

„Având în vedere că pentru persoanele prevăzute la art. 28, alin. (1) din Legea 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, stagiul complet de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, respectiv 15, 17 și 20 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioadă de 25 de ani ( art. 84 aliniat (1)), pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, iar majorarea acesteia potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (3)-(7), ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar beneficia anual de majorările instituite prin noua lege.

Îngheţarea lor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani înseamnă că cei afectaţi nu vor beneficia de prevederile noii legi care spune că valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Pensionarii vor trebui să facă faţă inflației şi majorărilor de prețuri cu banii pe care îi primesc acum, situaţie care creaza noi discriminări şi inechități”, explică deputatul, în expunerea de motive.

Miner cu o scădere a pensiei de 6.000 de lei în urma recalculării, după ce a lucrat 23 de ani în subteran

Florin Roman a precizat că a avut în audienţă mai mulţi mineri. Unul dintre aceștia a avut o scădere la pensie de 6.000 de lei în urma recalculării pensiilor, după ce a lucrat 23 de ani în subteran.

„Legea, la momentul respectiv, spunea că vă puteţi pensiona nu la 25 de ani, cum se calculează acum punctul de referinţă, ci la 15, 17, 19, 20 de ani. În condiţiile în care au avut salariile mai mari, ei au şi contribuit cu 30% mai mult.

Propunerea noastră vine să rezolve această problemă, în sensul că atunci când calculezi punctul de referinţă, trebuie să o faci pentru acei oameni la condiţiile de atunci din lege, pentru că nu e vina lor că ulterior legile s-au tot schimbat. De aici le apare această scădere, întrucât punctul de referinţă nu era aşa – 25 de ani stagiul de cotizare – ci la 19 sau 20 de ani în condiţiile în care au contribuit mai mult.

Propunerea noastră este ca punctul de referinţă să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv, să fie de 20 ani, dacă aşa s-a pensionat atunci, pentru că aşa i-a permis legea, pentru că era beneficiar de grupă de muncă”, a afirmat acesta.

Includerea unităților de prospecţiuni și explorări geologice în categoria locurilor de muncă încadrate în grupa 1

„Principalul obiectiv al Legii 360 din 2023 a fost eliminarea inechităţilor şi discriminărilor din sistemul public de pensii. Din păcate, noua legea a creat noi discriminări care afectează peste 800.000 de pensionari, oameni care au muncit în condiții extrem de grele de muncă.

Pentru a asigura eliminarea unei mari inechități create, se impune includerea unităților de prospecţiuni și explorări geologice în categoria locurilor de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa 1 de muncă, prin modificarea art. 28, alin. (1). Aceasta inechitate a existat în legislatia anterioară, fiind eliminată prin adoptarea OUG nr. 10/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele care au desfășurat activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice trebuie să beneficieze și ele de o pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități.

Scopul este acela de a elimina inechitățile existente între categorii de pensionari care au desfășurat activități în aceleași condiții și medii, iar la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie”, mai explică deputatul, în expunerea de motive.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare: Art.1

La articolul 28 din Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

a) Unitățile miniere și unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru în luna respectivă;

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare Art. 2.( Lista localităților)

La articolul 58 din Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, se va introduce un nou aliniat (4), care va avea urmatorul cuprins:

(4) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării și arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurării benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localităţile:

Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localităţile:

  • Abrud, Avram lancu, Baia de Arieș, Bistra, Lupșa, Ocna Mureș, Ocoliș, Roșia Montană, Sălciua și Zlatna din județul Alba,
  • Aluniș, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad,
  • Pitești din judeţul Argeș,
  • Bacău, Comăneşti și Onești din judeţul Bacău,
  • Băița din judeţul Bihor,
  • Maieru, Rodna și Șanț din judeţul Bistriţa-Năsăud,
  • Codlea, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din judeţul Braşov,
  • Brăila, Chişcani și Tichilești din judeţul Brăila,
  • Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roșu şi Reșița din judeţul Caraș-Severin,
  • Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj,
  • Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din județul Covasna,
  • Târgoviște şi Titu din județul Dâmboviţa,
  • Işalniţa din judeţul Dolj,
  • Galaţi din judeţul Galaţi,
  • Clejani, Giurgiu din judeţul Giurgiu,
  • Letca Nouă, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni și Urdari din județul Gorj,
  • Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș din judeţul Harghita,
  • Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Răchitova, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din județul Hunedoara,
  • Ciulniţa și Slobozia din județul Ialomiţa,
  • Băiuț, Borșa, Cavnic, Cicârlău, Desești, Satulung, Şișești, Remetea Chioarului și Copalnic Mănăștur din judeţul Maramureş,
  • Grinţieș şi Săvineşti din judeţul Neamţ,
  • Brazi, Comarnic, Florești, Ploieşti şi Valea Călugărească din judeţul Prahova,
  • Videle din judeţul Teleorman, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava,
  • Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe și Tulcea din judeţul Tulcea, Berbești şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, 

pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare Art. 3.

La articolul 84 din Legea nr. 28 din 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, dupa alineatul (1), se va introduce un nou aliniat (11), care va avea urmatorul cuprins;

(1.1) Prin exceptie de la dispozitiile art. 84 , alin (1), in cazul persoanelor care au realizat stagiul de cotizare în condițiile prevăzute la art. 28, alin (1), valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul  dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiilor de cotizare complete prevăzute de legislația valabilă la data ieșirii în pensie.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. pilu

    marți, 10.09.2024 at 17:37

    Mai taci din gură, că legea voi aţi votat-o. Înseamnă că atunci nu aţi înţeles nimic. Că atâa vă duce capul, şi acum vă daţi cocoşi că aţi găsit ceva şi doamne cum v-aţi mai deşteptat între timp. Ruşinos şi penibil, ca de obicei.

  2. Dany

    marți, 10.09.2024 at 21:02

    Ne amintești în fiecare zi cât poți sa fii de ,,deștept ”

  3. Țăranu Nicolae

    marți, 10.09.2024 at 21:15

    Nu au contribuit mai mult ci mai puțin. Unul fără grupă a contribuit peste 35 de ani cu x deci 35×x= 35x. Cel cu grupă 20×1,5x=30x.Platea(întreprinderea deci bugetul) cu 50% mai mult pentru cei 10 ani cu care se pensionau mai devreme. Când s-a calculat la cei cu grupă deși contribuisera pentru 30 ani li s-a împărțit la 20 la ceilalți la 35. La primul i-a ieșit 1,5xpuncte iar la cel fără grupă doar x. Cei cu grupă papă pensia cel puțin de doua ori mai mult. Țipă tot ei.

  4. Zeus

    marți, 10.09.2024 at 21:18

    Stiți în cîte consilii de adminstrație este acest ,ipostor politic’ sau ce prezența are în plenul camerei deputaților vă cruciți si cît tupeu are.

  5. Daniel

    marți, 10.09.2024 at 21:40

    Totul este in scop electoral,roman asta că toți politicienii este penibil,o face ptr voturi,niste golani toți politicienii.

  6. Goga Voichita

    marți, 10.09.2024 at 22:36

    Domnule Roman, minerii au de zeci de ani plati preferentiale si pensii foarte mari, nu subt cei mai napastuiti; la persoanele cu diferite diabilitati se gandeste cineva?
    am muncit cu handicap accentuat norma intreaga si contributii complete.Am intrat la clasa ani de zile cu branula de perfuzie in brat, fiindca aveam mare nevoie de acel job ca sa imi cresc singura cei doi copii Mama singura.
    Si am facut OAMENI din ei.
    Mi- au scazut 1200 lei( circa 30%)din pensie, cand eu cheltuiesc suma asta doar pe medicamente.Imi ingheata dreptul la orice indemnizatie pe cativa ani, iar un alt guvern ma poate soma pt.incasare de venituri necuvenite cand am o pensie in plata sî alta, mult diminuata, recent stabilita.
    E urata rau treaba cu legea 360/ 2023.
    Plina de aspecte neconstitutionale.
    Mai reflectati, va rog.
    Multumesc.
    E o harababura si pensionarii sufera.
    Vitregiti si umiliti.Si dupa ore intregi de stat la ghisee,sunt convinsi la ghiseu ca nu e nimic de facut.
    Daca faceti o reparatie morala, cuprindeti- i pe toti cei nedreptatiti.
    Vă multumesc.

  7. Gheorghe Dregan

    miercuri, 11.09.2024 at 04:45

    S-au făcut mari nedreptăți inechități cu această lege a pensiilor trebuie revizuită.

  8. Irinel

    miercuri, 11.09.2024 at 07:59

    Are dreptate domnul Țăranu Nicolae. unele drepturi au fost câștigate prin forță, știm de ce a făcut Cozma cu ortacii.

  9. Rebrean Ioan

    miercuri, 11.09.2024 at 08:20

    Pentru Țăranu Nicolae. Chiar și numele tău arată lipsa unui calcul de matematician. Adică la mineri se pot scădea pensiile deși au lucrat în condiții speciale de muncă iar cei ce au lucrat in birou pot primi ,,pensii speciale”. Dacă prostia ar durea tot timpul ar trebui să te vaieți…

  10. Glinischi

    miercuri, 11.09.2024 at 09:05

    Unde ai lucrat le stii pe toate?coboară în mină. Formula de calcul gândită rău la grupe.

  11. Gross Petre

    miercuri, 11.09.2024 at 13:04

    Noi ,toți cei din grupa am lucrat nonstop daca erau sarbatori legale,sarbatori religioase(craciun,pasti,dumineci)ceilalți stateau acasa si chefuiau.Condiții speciale însemna ca tot timpul eram expuși unor condiții periculoase pentru viața(explozii,eruptii,intemperii,)pîna cînd si comuniști si-au dat seama că aceiia care lucreaza in astfel de condiții au șansa de a da ,,colțul”mai repede si au acceptat mai putini ani pentru pensionare.Acuma ca aprox.30% suntemin viata ,,ghinion”trebuia sa murim mai repe de sa fie bani pentru cei care au stat la caldura sau nu au lucrat deloc,eventual au facut copii cind eu lucram la minus 25*C.Se zicea ,,numai prostii lucreaza,altii fac bani.Multumim România pentru respect.

  12. Tot eu

    miercuri, 11.09.2024 at 17:17

    Inechitățile cu pensiile le-au făcut în momentul în care au aprobat acele,,pensii”ILEGALE/NECONSTITUȚIONALE și NECONTRIBUTIVE, inclusiv pensii pentru mandatele de senatori/deputați/primari șamd.

  13. Alina

    miercuri, 11.09.2024 at 19:39

    Noua lege a pensiilor trebuia aplicata celor care ies la pensie de acum înainte.Restul pensionarilor sa rămână cu pensiile în plata.Daca vroiau sa mărească le puteau mari cu un adaos pentru cei care au pensii foarte mici

  14. Gilu

    miercuri, 11.09.2024 at 23:45

    Stimata doamna Goga Voichita, postarea dumneavoastra este impresionanta! Va compatimesc sincer! Am ,insa, o nelămurire: ce inseamna „norma intreaga si contributii complete”? Se refera la conditii normale sau la incadrare la conditii de handicap.
    Banuiesc ca a doua varianta e valabila. In cazul acesta, ati beneficiat de unele prevederi (obs. ca nu spun avantaje) pe care noua lege vi le-a anulat in mod cinic! Pentru asta nu minerii sint de vina. Ei sint victimele acestei legi, ca si dumneavoastra. Dar dumneavoastra nu aveti caderea sa apreciati cit de „preferentiale” sint platile si pensiile lor pentru ca dumneavoastra nu stiti ca oamenii acestia au muncit peste 20 de ani in conditii aproape subumane, cu picioarele in apa, in praf, cu pericolul permanent de prabusiri si din pacate, cazurile mortale nu au fost putine!
    Dumneavoastra cereti ajutor unui politician (probabil l-ati si votat) care a participat, prin partidul sau, la elaborarea acestei legi si pe care a votat-o dinsul in parlament. Acum are nerusinarea sa incerce sa obtina puncte electorale din nemultumirea dumneavoastra si a inca aproape 1 mil. de oameni!
    Aveti dreptate! E urita rau treaba cu legea 360/2023!
    Si nu-i mai multumiti domnului, ca nu merita!
    Sarut mana!

  15. Eu

    joi, 12.09.2024 at 07:04

    Ar trebui revizuit varsta de ieșit la pesie, una e sa stai pe scaunul de parlamentar sau pe job la stat la 60 de ani și alta e sa lucrezi în producție la firme particulare la 60 de ani ( te dor toate cele numai când te ridici din pat sa mergi la munca, dapai sa mai faci și producție…calitatea ioc)
    UE a gândit prost vârsta de pensionare doar prin faptul ca nu are cine sa muncească…

  16. Solo

    luni, 16.09.2024 at 14:09

    Nu vreți sa le mariti pensia si celor care au avut indice de corectie 1,41 si au luat 5 ani pensie cu pana la 41% mai mari decât cei cu aceeași contribuție dar care s-au pensionat inainte de 2019?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate