Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 52.000 de elevi din Alba încep noul an şcolar. Probleme, noutăţi şi calendarul pentru cursuri, examene şi vacanţe

Publicat

prima zi de scoalaPeste 52.000 de elevi din judeţul Alba încep astăzi şcoala, în 520 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Aproape 2000 dintre ei, adică 3,32% învaţă însă în spaţii neautorizate sanitar, fără apă curentă, cu toalete în curtea şcolii sau în clădiri vechi şi dărăpănate.

Vezi şi Peste 1700 de elevi din Alba încep noul an şcolar în clădiri neautorizate sanitar. LISTA unităţilor cu probleme din judeţ

Dotarea cu utilităţi a acestor clădiri, ce ar permite autorizarea sanitar-veterinară ar putea fi realizată doar cu implicarea administraţiei publice locale. Pentru acest lucru, primarii ar trebui să se implice în realizarea de proiecte şi identificarea unor surse de finanţare pentru remedierea deficienţelor de infrastructură.

Citeşte şi Soluţii pentru autorizarea şcolilor. Termenul limită pentru includerea la finanțare prin PNDL, extins până la 20 septembrie

În ceea ce priveşte autorizaţiile de securitate la incendiu, nu toate clădirile intră în categoria celor pentru care există această obligaţie.

Vezi ISU: Pentru unele clădiri în care funcţionează şcoli şi grădiniţe nu este nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. Câte sunt neautorizate

Dincolo de aceste probleme de ordin administrativ, şcoala începe cu emoţii pentru cei care păşesc pentru prima dată în sălile de clasă, cu entuziasm pentru cei care-şi vor revedea colegii după vacanţă şi cu mari aşteptări pentru cei care vor avea la anul examene importante pentru viitorul lor.

În noul an şcolar, pe elevi 35 de săptămâni de cursuri. Vacanţa de vară de anul viitor va veni mai devreme cu o săptămână, în 16 iunie, iar pentru prima dată după Revoluţiei, elevii vor avea un statut al lor.

„Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Forma finală s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educaţiei a organizat-o în perioada 17 iunie – 4 iulie. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Statutul elevilor a intrat în vigoare de luni şi prevede că aceştia vor putea participa la proteste, vor putea da calificative dascălilor de la clase, dar şi că vor putea fi exmatriculaţi un an în cazul acumulării a peste 40 de absenţe.

Vezi NOUL STATUT al ELEVULUI: Acces la ore cu telefonul mobil, dreptul de a contesta notele, micşorarea notei la purtare pentru absenţe. Prevederi

Tot la capitolul noutăţi, din acest an şcolar, unităţile de învăţământ preuniversitar vor putea alege perioada programului naţional „Şcoala Altfel“. Dacă până acum era o perioadă fixă, în luna aprilie, de data aceasta pot opta pentru unul dintre următoarele intervale: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal). Perioada programului „Şcoala Altfel“ nu trebuie să coincidă cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

În ceea ce priveşte examenele, notele de la Bacalaureat şi Evaluare Naţională vor putea fi modificate, după contestaţii, şi peste pragul de 50 de sutimi. De asemenea, potrivit noii metodologii de admitere în învăţământul liceal, ponderea mediei claselor V-VIII va reprezinta doar 20 la sută din media de admitere, în comparaţie cu 25 la sută cât a fost în anul şcolar 2015-2016.

Nu toţi elevii vor avea manuale şcolare. Pentru elevii de clasa a IV-a sunt disponibile manuale pentru şapte discipline – Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice, Religie. Manualele de Matematică şi Limba modernă engleză vor ajunge pe băncile şcolarilor abia în octombrie, iar manualele de Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie vor fi disponibile abia după ce va fi soluţionată constestaţia licitaţiei în instanţă, potrivit adevărul.ro.

Cursurile anului şcolar 2016-2017 încep luni, 12 septembrie. Anul şcolar are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare şi se structurează în două semestre: semestrul I între 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017 şi semestrul al II-lea între 13 februarie 2017 şi 16 iunie 2017.

Primul semestru al anului şcolar 2016-2017 are 19 săptămâni, iar semestrul al II-lea are 16 săptămâni. „Ca noutate, pentru clasa a XII-a cursurile se încheie 26 mai 2017, iar la clasa a VIII-a cursurile se încheie în 9 iunie”, au anunţat reprezentanţii ministerului.

Vacanţa de primăvară va fi de două săptămâni. În această perioadă se va organiza şi concursul pentru Definitivat în învăţământ, precum şi toate olimpiadele naţionale.

S-a încercat optimizarea calendarului de examene şi concursuri: „Finalizăm în 24 iulie, urmând a relua sesiunea a doua de Bacalaureat în 21 august. Prin urmare, există o perioadă destul de lungă în care şi cadrele didactice, dar şi elevii îşi pot realiza vacanţa”, au mai precizat reprezentanţii MECŞ.

Ultima probă a Evaluării Naţionale va fi pe data de 21 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie. Ultima probă a Bacalaureatului 2017, sesiunea de vară, va fi în data de 30 iunie, cu rezultatele finale afişate în 10 iulie.

Structura anului şcolar 2016-2017

Semestrul I (12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017) – 19 săptămâni

Cursuri: luni, 12 septembrie 2016 – vineri, 23 decembrie 2016

Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 24 decembrie 2016 – duminică, 8 ianuarie 2017

Cursuri: luni, 9 ianuarie 2017 – vineri, 3 februarie 2017

Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 4 februarie – duminică, 12 februarie 2017

Semestrul al II-lea (13 februarie 2017 – 16 iunie 2017) – 16 săptămâni

Cursuri: luni, 13 februarie – vineri, 14 aprilie 2017

Vacanţa de primăvară: miercuri, 19 aprilie – duminică, 30 aprilie 2017

Cursuri: marţi, 2 mai 2017 – vineri, 16 iunie 2017

Vacanţa de vară: sâmbătă, 17 iunie – duminică, 10 septembrie 2017.

Elevii de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a vor susţine, pentru al patrulea an la nivel naţional, o serie de evaluări la finalul anului şcolar. Potrivit calendarului aprobat la nivelul Ministerului Educaţiei, evaluările se vor desfăşura în perioada 10 aprilie – 11 mai 2017. Spre deosebire de anul trecut, când primii care au intrat în testări au fost elevii de clasa a VI-a, urmaţi de cei de clasa a IV-a, anul acesta vor fi testaţi mai întâi elevii de clasa a II-a.

Calendarul Evaluării Naţionale de la finalul clasei a II-a 2017:

10 aprilie 2017: Scris – Limba română / Scris – Limba maternă

11 aprilie 2017: Citit – Limba română /  Citit – Limba maternă

12 aprilie 2017: Matematică

13 aprilie 2017: Scris – Citit Limba română pentru minorităţile naţionale

Calendarul Evaluarii Naţionale de la finalul clasei a IV-a 2017:

3 mai 2017: Limba română

4 mai 2017: Matematică

5 mai 2017: Limba maternă

Calendarul Evaluării Naţionale de la finalul clasei a VI-a 2017:

10 mai 2017: Limbă şi comunicare

11 mai 2017: Matematică şi ştiinţe

Testarile de la finalul clasei al VI-a sunt interdisciplinare. Testul de limba si comunicare cuprinde Limba si literatura romana si Limba moderna, iar testul de Matematica si stiinte cuprinde Matematica, Fizica si Biologie.

Mesajul inspectorului şcolar general IŞJ Alba, Marcela Dărămuş, la începutul anului şcolar:

Celebrăm cu  bucurie autentică, debutul unei noi experiențe, unui drum pe care îl numim asumat – educație. Această sărbătoare o resimţim  an de an, dar o trăim cu intensitate diferită, în funcție de rolul pe care ni-l asumăm în acest parcurs.

Cu toții suntem conștienți de imensa responsabilitate care ne revine în acest proces de acumulare de experiențe, de emoții și împliniri pe care le trăim împreună.

Școala, prin reprezențanții săi, are rolul de a răspunde exigențelor impuse de lunga cale a cunoașterii, pe care astăzi pășesc toți cei pe care îi numim elevi, aflați înt-o nouă etapă a vieții lor.

Este important să înțelegem că, prin educație suntem stăpânii propriei noastre vieți și putem face alegerile potrivite, deoarece „A fi om, nu înseamnă nimic altceva, decât a fi responsabil. Iar cu fiecare piatră ce o aşterni în faţa ta,  construieşti de fapt lumea” (Antoine de Saint – Exupery).

 Sunt sigură că împreună, printr-un parteneriat eficient școală – comunitate locală -părinți, vom prețui acești ani frumoși și nu ne vom abate de la educație de calitate, care să-i transfome pe elevii școlii noastre în oameni de încredere, demni și responsabili, conștienți de propria valoare.

Am convingerea că noul an școlar aduce schimbări importante atât la nivel structural cât și la nivel formal, pe care cu toții ni le vom asuma conform responabilităților fiecăruia, cu  dorință de implicare și colaborare bazată pe încredere pentru a crea împreună, elevi – cadre didactice – comunitate locală – părinți, un sistem educațional eficient și perfomant.

Vă urez ca noul an şcolar să însemne atât pentru personalul școlii, cât şi pentru copii şi părinţi, dar și pentru partenerii din comunitatea locală bucurii, satisfacţii, împliniri, putere de muncă şi multă sănătate!

Succes tuturor în noul an şcolar!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax