Connect with us
Advertisement

Actualitate

NOUL STATUT al ELEVULUI: Acces la ore cu telefonul mobil, dreptul de a contesta notele, micşorarea notei la purtare pentru absenţe. Prevederi

elevi

Publicat

elevi Noul Statut al Elevului a fost aprobat de Ministerul Educației Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Documentul stabilește foarte clar care sunt drepturile, dar și obligațiile elevilor din sistemul de învățământ românesc, începând cu anul școlar 2016 – 2017.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordinul nr. 4.472 din 10 august 2016, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România.

„Este primul document de acest tip, elaborat în România după 1990, care consacră într-o formă consolidată drepturile şi obligaţiile elevilor. Forma finală s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educaţiei a organizat-o în perioada 17 iunie – 4 iulie. Prevederile Statutului se aplică începând din anul şcolar 2016-2017”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

O componentă majoră a documentului o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea şcolară.

„Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea şcolară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor şi să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viaţa şcolii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi”, declară ministrul Mircea Dumitru.

Statutul a fost elaborat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor şi alte organizaţii reprezentative ale elevilor şi este fundamentat pe respectarea valorilor comunităţii şcolare şi ale sistemului educaţional. În acest sens au fost avute în vedere accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul de învăţământ, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, respectiv deschiderea instituţională pentru schimbări constructive.

Potrivit documentului, drepturile elevilor sunt structurate în cinci categorii: drepturi educaţionale, drepturi de asociere şi exprimare, drepturi sociale, recompense şi alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicţii şi sancţiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unităţii de învăţământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.

Elevii au dreptul să conteste notele primite la lucrările scrise

Potrivit noului statut, elevii, părinții, tutorii sau susținătorii legali au dreptul de a contesta, în termen de cinci zile, rezultatul evaluării. În situația în care argumentele prezentate de către cadrul didactic nu sunt sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau susținătorul legal poate solicita, în scris, conducerii unității de învățământ, recorectarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru soluționarea cererii de reevaluare, directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitatea din unitatea de învățământ preuniversitar, care nu predau la clasa respectivă. Profesorii vor fi obligați să corecteze lucrările scrise de elevi în maximum 15 zile de la testare.

Elevii au dreptul și de a forma organizații, structuri sau grupuri

Elevii au dreptul de a forma, adera și participa la grupuri, organizații, structuri sau mișcări care promovează interesele elevilor. De asemenea, aceștia au dreptul la protest, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, fără perturbarea orelor de curs.

Elevii au dreptul de a beneficia de tarif redus pentru transportul local în comun

Noul statut prevede că elevii au dreptul de a beneficia de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar, naval și fluvial, pe tot parcursul anului calendaristic. De asemenea, elevii orfani, cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport menționate anterior.

Elevii care locuiesc în internat sau la gazdă beneficiază de decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Elevii care absentează se vor alege cu note scăzute la purtare

Pentru abaterile disciplinare, elevii se vor alege cu note scăzute la purtare sau chiar vor fi exmatriculați. Noul statut prevede foarte clar care sunt pașii de urmat pentru sancționarea elevilor.

Astfel, școlarii pot fi sancționați cu observații individuale, mustrări scrise, retragerea temporară a burselor, inclusiv a celor sociale, retragerea definitivă a burselor, mutarea disciplinară într-o altă clasă sau la o altă unitate de învățământ, preavizul de exmatriculare și exmatricularea, dacă faptele comise au fost grave. Orice sancțiune luată de unitățile de învățământ trebuie comunicată atât elevilor cât și părinților. Sancționarea elevilor cu mustrare în fața colectivului este explicit interzisă de noul Statut al Elevului. Potrivit documentului, elevii nu pot fi supuși nici sancționărilor colective.

În ceea ce privește nefrevcentarea orelor de curs, pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, la fiecare 10 absențe nejustivicate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct. De asemenea, elevii care au nota la purtare mai mică decât 9 în anul anterior nu pot fi admiși în unitățile cu profil militar, confesional și pedagogic.

Elevii au dreptul să utilizeze telefoanele mobile în timpul cursurilor, cu acordul cadrelor didactice, în scop educativ sau pentru urgențe

Potrivit noului statut al elevilor, folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor, este permisă numai cu acordul cadrelor didactice, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență.

Elevii trebuie să vină îmbrăcați în ținute decente, unitățile de învățământ pot decide singure dacă introduc sau nu uniformele

Documentul prevede că elevii au obligația de a avea un comportament civilizat și de a se prezenta la școală într-o ținută vestimentară decentă și adecvată și să poarte elemente de indentificare în conformitate cu legislația în vigoare  și cu regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar. Cu toate acestea, statutul precizează că ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii.

De multe ori se vorbește despre reformarea sistemului educațional din România, însă, din nefericire, conservatorismul școlii românești a reprezentat mereu un impediment în ceea ce privește schimbarea de fond a preuniversitarului. Consiliul Național al Elevilor  pornește de la premisa că pentru a implementa reforma, trebuie reconsiderat parteneriatul elev-profesor, fapt dovedit prin aprobarea Statutului Elevului, document esențial, care își propune să readucă în vizorul educației ideea respectării legii, a demnității elevului și a dezvoltării capacității acestuia de a-și asuma un statut care îl reprezintă. Salut decizia Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice de a aproba acest document și mă bazez pe consolidarea relației CNE cu Sindicatele din Educatie si Asociatiile de Părinți, in ideea de a forma un front comun, care să schimbe, cu pași mici, dar siguri, educația. În același timp, voi continua să susțin implementarea statutului elevului în școli și mă aștept să existe deschidere din partea climatului educațional în ceea ce privește respectarea Statutului”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.

Printre diversele drepturi, mai mult sau mai puțin respectate în trecut, Statutul Elevului aduce o serie de puncte inovative, reiterând faptul că educația există pentru elevi:

-dreptul de a nu le fi confiscate obiectele

-dreptul la protest în şcoală

– manuale gratuite

-dreptul de a alege opționale de la alte clase

-dreptul de a nu fi sancționați pentru fapte din afara şcolii

-dreptul de a da feedback anonim profesorilor, semestrial

-dreptul de a nu le fi consemnate notele în catalog fără informare prealabilă înainte de încheierea situației

-dreptul de a primi rezultatele la teste/teze în maximum 3 săptămâni

-dreptul de a nu fi puşi absenți dacă sunt prezenți la oră, ca mijloc de coerciție

-dreptul de acces în şcoală fără limitări, precum uniforme sau altele asemenea

-dreptul de a alege şi a fi ales reprezentant al elevilor, fără limitări şi implicare a profesorilor/directorilor.

De asemenea, accesul liber şi gratuit la educaţie de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale şi educaţionale furnizate de sistemul de învățământ, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnităţii tuturor membrilor comunităţii şcolare, respectiv deschiderea instituţională pentru schimbări constructive, sunt o serie de aspecte ce vor asigura un mediu favorabil de dezvoltare a elevilor, au mai transmis reprezentanții elevilor.

sursa: edu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. kapiti

    vineri, 12.08.2016 at 17:44

    Miine poimine au dreptul sa treaca ei la catedra si sa puna profu. in banca!!Cu alte cuvinte sa intrebe ei profesorul si sa-i acorde note.Nu mai e mult pina se inverseaza lucrurile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement