Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Percheziţii la farmacii şi medici din Hunedoara şi Timiş. Participă poliţiştii BCCO Alba. Prejudiciu de 3,3 milioane lei din reţete false

Publicat

Procurorii DIICOT Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia şi SCCO Hunedoara au efectuat 13 percheziţii în judeţele Hunedoara şi Timiş. Este vorba despre destructurarea unui grup infracţional organizat format din medici şi farmacişti care eliberau reţete false. Suma încasată ilegal este de aproximativ 3,3 milioane lei, iar membrii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit DIICOT,în perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată.

Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa sumelor de bani astfel încasate, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. De asemenea, au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal, de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele si arhiva.

Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul BCCO şi SOS Timişoara. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara vor fi conduse în vederea audierii un număr de 35 de persoane, urmând ca în cauză să fie dispuse măsurile legale după audierea membrilor grupării.”

Potrivit IGPR, “în această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, împreună cu cei din cadrul BCCO Timişoara, beneficiind de sprijinul informativ şi tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale – IGPR şi SRI efectuează 16 percheziţii, dintre care la 4 farmacii şi 2 la cabinete medicale din judeţele Hunedoara, Timiş şi Sibiu. 35 de persoane urmează să fie aduse la audieri.

În fapt, din investigaţiile efectuate pe parcursul unui an de zile de către poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, a reieşit că, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 martie 2012, doi medici din cadrul unui spital din judeţul Hunedoara, au completat în fals, câteva sute de reţete pentru bolnavi, după care le-au predat către trei societăţi comerciale din municipiile Hunedoara şi Deva ce deţineau farmacii. Aceste reţete au fost depuse, ulterior, spre decontare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, încasându-se, astfel, prin înşelăciune, importante sume de bani.

În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor banii, în funcţie de numărul medicamentelor prescrise, ce urmau să fie decontate.
Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa unei părţi din sumele provenite din înşelăciune, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute.

Pe lângă activităţile de falsificare a reţetelor şi inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, administratorii celor trei farmacii au înregistrat în evidenţele contabile facturi din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise în mod fals şi decontate. Emitentele acestor înscrisuri, de asemenea false, erau alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop (firme fantomă), care, ulterior, au fost înstrăinate unor cetăţeni din judeţul Iaşi, aceştia fiind de acord să semneze actele de cesionare în schimbul primirii unor sume modice.

De asemenea, din cercetări a reieşit că administratorii au mai înregistrat în contabilitatea farmaciilor şi alte cheltuieli fictive, tot în baza unor facturi fiscale emise de firmele folosite în acest scop, reprezentând diverse prestări servicii neefectuate în realitate şi achiziţionări nereale de bunuri. Astfel, şi-au însuşit sumele înscrise ca şi contravaloare a acestor prestaţii şi achiziţii, sustrăgându-se totodată, de la plata TVA către bugetul consolidat al statului.

Pentru a ascunde realitatea şi a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat de mai multe ori actele de gestiune ale medicamentelor, încercând, în acest mod, să inducă în eroare organele de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. Totodată, au întocmit acte fictive din care rezulta în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului.

Pe parcursul anchetei, grupul infracţional organizat a fost sprijinit de către o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Totodată, în cauză este cercetată şi o altă persoană, pentru sprijinirea grupului infracţional, întrucât este suspectată că a primit 10.000-15.000 de euro de la un membru al grupării, asigurându-l pe acesta că are influenţă la conducerea Gărzii Financiare şi că poate influenţa rezultatul verificărilor.

Prejudiciul creat de către membrii grupării infracţionale, stabilit până în prezent, este de aproximativ 3.000.000 de lei (1.300.000 – înşelăciune la casa de asigurări de sănătate; 1.400.000 lei – delapidare; 140.000 lei spălare de bani etc.). Cercetările vor fi extinse şi cu privire la alte persoane şi societăţi comerciale implicate, existând indicii ca prejudiciul total depăşeşte 11.000.000 de lei.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. dan

    duminică, 07.04.2013 at 17:58

    Este timpul sa se faca curatenie generala de primavara in toata tara!

  2. Chris

    duminică, 07.04.2013 at 23:56

    bine le-ati facut ..ca ****** aia blonda se plimba cu porche de 100 de mii de euro!! si era plina de figuri!!

  3. Chris

    duminică, 07.04.2013 at 23:56

    ar trebui sa le dea vreo 15 ani de pushcarie!!

  4. Pingback: Curtea de Apel Alba Iulia judecă recursurile în Dosarul fraudelor de medicamente din Hunedoara | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax