Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

POSTUL PAŞTELUI 2017. Programul liturgic de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, perioada 26 februarie – 4 martie


Publicat

De luni, 27 februarie, începe Postul Paştelui 2017. O zi mai devreme, pe 26 februarie, în calendarul ortodox este marcată Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a Lăsatului de brânză, moment din care credincioşii se pregătesc pentru intrarea în cel mai aspru post de peste ani, ce durează 40 de zile.

Din 20 februarie, potrivit tradiţiei, creştinii ortodocşi nu au mai consumat produse din carne, iar din 27 februarie urmează perioada în care trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea şi la produsele lactate. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

În acest an, Paștele ortodox şi cel catolic cad în aceeași zi, pe 16 aprilie.

Vezi şi POSTUL PAŞTELUI 2017 începe în 27 februarie. Semnificaţii pentru credincioşi, obiceiuri şi perioadele cu dezlegare la peşte

Programul liturgic de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în perioada 26 februarie – 4 martie

26 februarie – Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză)  

Sf. Ierarh Porfirie; Sf. Muceniţă Fotini Samarineanca

Ora 8.30-10.00 – Utrenia

Ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Predică Pr. Dorin Opriş

Pra 18.00-19.25 – Vecernia şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Predică Protos. Damaschin

Luni, 27 februarie – Sf. Cuvioşi Mărturisitori Procopie şi Talaleu – Începutul Postului Sfintelor Paşti. Zi aliturgică

Ora 7.00-9.00 – Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX şi Obedniţa

Ora 9.00-9.40 – Vecernia

Ora 18.00-20.00 – Pavecerniţa mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Marţi, 28 februarie – Sf. Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman, din Dobrogea. Zi aliturgică

Ora 7.00-9.00 – Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX şi Obedniţa

Ora 9.00-9.40 – Vecernia

Ora 18.00-20.00 – Pavecerniţa mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Miercuri, 1 martie – Sf. Cuvioasă Muceniţă Evdochia

Ora 7.00-8.10 – Utrenia cu Ceasul I

Ora 8.10-9.40 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite

Ora 18.00-20.00 – Pavecerniţa mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Joi, 2 martie – Sf. Sfinţit Mucenic Teodot; Sf. Mucenic Isihie

Ora 7.00-8.10 – Utrenia cu Ceasul I

Ora 8.10-9.40 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite

Ora 18.00-20.00 – Pavecerniţa mare cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Vineri, 3 martie – Sf. Mucenici Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

Ora 7.00-9.00 – Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX şi Obedniţa

Ora 18.00-19.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite

Sâmbătă, 4 martie – Sf. Cuvios Gherasim de la Iordan. Pomenirea morţilor; Sâmbăta Sfântului Teodor

Ora 7.00-8.00 – Utrenia

Ora 8.00-9.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Ora 9.30-10.30 – Parastas de obşte

Ora 18.00-19.25 –Vecernia mare cu Litie


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost ANULATE. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional în anul şcolar 2019 – 2020 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Conform documentului, la data intrării în vigoare a ordinului se abrogă atât calendarul desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, cât şi cel privind simularea pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi probele scrise ale bacalaureatului, potrivit Agerpres.

Citește și Ministrul Educației: Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, probele scrise ar putea fi organizate în iulie. Alte măsuri

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţa că a agreat cu partenerii educaţionali – reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi cei ai Consiliului Naţional al Rectorilor – măsurile care se impun în vederea reluării cursurilor şi a finalizării cu succes a anului şcolar şi universitar 2019 – 2020, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Conform MEC, în funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea. Sesiunea specială a examenului de bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.

Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.

Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.

Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA: LISTA pe localități a cazurilor de coronavirus din Alba. Cele mai multe, în Alba Iulia

Publicat

Situația cazurilor confirmate de coronavirus din județul Alba, pe localități. Alba24.ro a obținut pe surse lista cazurilor înregistrate în fiecare localitate în parte, până în acest moment.

Un număr de 24 de unităţi administrativ-teritoriale din Alba înregistrează vineri, 10 aprilie, cazuri de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus. Cele mai multe sunt la Alba Iulia, 23 de cazuri.

Lista cazurilor înregistrare în Alba

Alba Iulia – 23 cazuri dintre care o persoană a decedat

Ciuruleasa – 14 cazuri

Cugir – 9  cazuri

Sebeș – 8 cazuri

Abrud – 7 cazuri

Zlatna – 6 cazuri dintre care două persoane au decedat

Ocna Mureș – 5 cazuri dintre care o persoană a decedat

Bistra – 3 cazuri

Aiud – 2 cazuri

Blaj – 2 cazuri confirmate în localitate, o persoană s-a vindecat

CITEȘTE ȘI: OFICIAL: 8 cazuri noi de coronavirus confirmate în ultima zi, în Alba. Bilanțul pe județ: 98 de persoane infectate și 4 decese

Teiuș – 2 cazuri confirmate în localitate, o persoană s-a vindecat

Galda de Jos – 2  cazuri

Ighiu – 2 cazuri

Șugag – 2 cazuri

Vințu de Jos –  2 cazuri

Meteș – 1  caz

Mihalț – 1  caz

Ohaba – 1 caz

Rădești – 1 caz

Roșia de Secaș – 1  caz

Sâncel – 1  caz

Sântimbru – 1 caz

Șibot – 1  caz

Șpring – 1 caz

În total, la nivelul judeţului sunt 98 de cazuri testate pozitiv. De asemenea, au fost înregistrate 4 decese şi 3 cazuri vindecate. 40 de persoane sunt internate în spitalele de la Alba Iulia şi Blaj. Restul până la 91 au forme uşoare ale bolii sau nu au simptome şi sunt izolate la domiciliu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Zeci de camioane ce transportau lemn, oprite în trafic în Alba. Polițiștii și jandarmii au confiscat 140 mc material lemnos

Publicat

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună cu jandarmii şi  specialişti silvici au confiscat 140 mc de lemn, în urma unei acțiuni cu efective suplimentare, organizate pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. Potrivit IPJ Alba, au fost derulate zeci de controale în teren şi pe drumurile publice.

În cadrul acțiunii, au fost făcute trei controale în fondul forestier, iar pe drumurile publice au fost controlate 60 de autovehicule care transportau material lemnos.

Poliţiştii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 19.500 lei la Legea 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice şi au confiscat 140,5 metri cubi de material lemnos.

Totodată, au fost constatate cinci infracțiuni la Codul Silvic.

Potrivit IPJ Alba, cu ocazia unui control efectuat pe raza localității Poiana Aiudului, comuna Livezile, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud au identificat cantitatea de 50 de metri cubi de material lemnos, depozitată pe domeniul public.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că materialul lemnos era deținut de o femeie de 41 de ani, din comuna Livezile, fără ca aceasta să poată prezenta documente legale de proveniență, în conformitate cu normele silvice în vigoare.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată, iar față de deținătoarea acesteia a fost luată măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile art.19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Acțiunea pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori precum şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos s-a derulat în perioada 7-9 aprilie 2020, fiind inițiată de Serviciul de Ordine Publică. Au participat și specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj și jandarmi.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Doi bărbați din Aiudul de Sus și comuna Cergău, cu dosare penale pentru violență în familie, după ce și-au agresat soțiile

Publicat

Doi bărbați din Aiudul de Sus și comuna Cergău s-au ales cu dosare penale pentru violență în familie după ce și-au agresat soțiile.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii din Aiud au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-a agresat și amenințat soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie și amenințare.

La data de 9 aprilie 2020, polițiștii din Aiud au fost sesizați de către o femeie de 57 de ani, din localitatea Aiudul de Sus, cu privire la faptul că a fost lovită și amenințată de soțul său.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

De asemenea, la data de 9 aprilie 2019, în jurul orei 11.30, polițiștii din Cergău au fost sesizați de către o femeie de 43 de ani, din comuna Cergău, cu privire la faptul că a fost agresată fizic de soțul său.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare a riscului, iar în urma interpretării acestuia a rezultat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Pe numele bărbatului, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate