Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PRECIZĂRI de la DSVSA Alba despre focarele de trichineloză: Investigaţii noi în zonele Aiud şi Sebeş. Amendă pentru medicul veterinar

Publicat

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba aduc noi precizări în cazurile de trichineloză confirmate în judeţ. Inspectorii desfăşoară anchetă epidemiologică în cazul noului focar de la Aiud, iar în zona Sebeş, cele zece cazuri de îmbolnăviri au fost urmarea consumului de carne de porc netestată. În ceea ce priveşte medicul veterinar din Lopadea Nouă, Alexandru Nemet, acesta a fost sancţionat cu 1.200 de lei, iar vineri se va prezenta în faţa Comisiei de Deontologie de la DSV.

Cu privire la un  nou focar de trichineloză apărut în zona Aiud, inspectori de specialitate din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat la faţa locului, în vederea depistării cauzelor care au determinat apariţia îmbolnăvirilor la oameni.

În acest sens au fost prelevate  probe din carnea consumată în vederea efectuării examenului de laborator  prin metoda digestiei artificiale, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, pentru depistarea Trichinella spp.

În urma analizei de laborator, s-a emis buletin de analiză pozitiv pentru proba prelevată, urmand ca  intreaga cantitate de carne sa fie confiscata si dirijata spre o unitate de incinerare, ancheta epidemiologică, fiind în plină desfăşurare.

În ceea ce priveşte focarul de trichineloză din zona Sebeş, îmbolnăvirile oamenilor au fost cauzate de consumul de carne de porc de la care nu s-au prelevat probe pentru examen trichineloscopic, după sacrificare. Din probele prelevate de către inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba, deplasaţi la fata locului, au fost efectuate analize de laborator în cadrul LSVSA Alba pentru depistarea Trichinella spp obţinându-se rezultat pozitiv. Ca urmare a acestui fapt, întreaga cantitate de carne constituită din aproximativ 150 kg a fost confiscata şi dirijată spre o unitate de incinerare.

Din declaraţiile pesrsoanelor în cauza, porcul a fost achiziţionat din târgul de animale din localitatea Săsciori, fără a preciza localitatea sau numele vânzătorului.

Cu privire la medicul veterinar de liberă practică care a efectuat examenul trichineloscopic, în cazul focarului anterior din zona Aiud acesta a fost sancţionat contravenţional cu o amendă de 1.200 lei, conform H. G. 984/2005, la care se vor adăuga şi sancţiunile din partea Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Alba, unde este chemat la sediul DSVSA Alba în faţa Comisiei de Deontologie pentru data de 17.01.2014, potrivit precizărilor reprezentanţilor DSV Alba.

Medicul Cristina Galoş de la DSP Alba a declarat pentru Alba24.ro că patru din cele 10 persoane din zona Căpâlna – Sebeş sunt internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Alba. În ceea ce priveşte cazurile din Aiud, nu mai există persoane internate în spital.

Citeşte şi Al treilea focar de trichineloză confirmat în judeţul Alba: Alte zece persoane au contractat boala. Numărul cazurilor a ajuns la 56

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax