Connect with us
Advertisement

Eveniment

Al treilea focar de trichineloză confirmat în judeţul Alba: Alte zece persoane au contractat boala. Numărul cazurilor a ajuns la 56

Publicat

Numărul cazurilor de trichineloză este în creştere în judeţul Alba. Alte zece persoane, de data aceasta din localitatea Căpâlna, pe Valea Sebeşului, au fost depistate cu infecţie cu trichinella, în urma analizelor de laborator efectuate de DSP Alba. Acestea se adaugă celor 42 de confirmări de la Aiud şi Blaj, semnalate de la începutul acestei luni. De asemenea, un alt posibil focar a fost depistat tot la Aiud, unde au mai fost identificate alte patru cazuri de îmbolnăvire de trichineloză.

Cele zece cazuri au fost confirmate miercuri, în urma rezultatelor de laborator privind analize de la 15 persoane din zona Căpâlna.

De asemenea, alte patru cazuri de infectare cu trichinella la om au fost confirmate în zona Aiud. Din primele informaţii, se pare că este vorba despre un alt focar de infecţie, pentru că persoanele în cauză au consumat carne infestată provenind de la un alt porc faţă de pacienţii de la începutul săptămânii. De asemenea, se pare că tot medicul veterinar din Lopadea Nouă, care este investigat pentru că a dat aviz pentru consumul cărnii, în condiţiile în care aceasta era infestată, ar fi responsabil şi în această situaţie. Reprezentanţii DSP Alba susţin că urmează să fie stabilite condiţiile exacte în acest caz şi că este posibil ca numărul îmbolnăvirilor să crească.

Reamintim că bolnavii din Blaj şi Aiud au fost internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Secţia boli infecţioase şi în Spitalul Municipal Blaj şi au prezentat forme uşoare şi medii de boală. În zona oraşului Blaj s-a depistat un număr de 25 consumatori, iar în zona Aiud un număr de 31 consumatori. S-au efectuat anchetele epidemiologice, teste serologice care au evidenţiat un număr de 21 persoane pozitive în ambele focare. S-a procedat la supravegherea bolnavilor şi consumatorilor, urmându-se şi procedurile caracteristice de raportare în astfel de cazuri. Evoluţia cazurilor a fost favorabilă, fără complicaţii, unele cazuri urmând a fi externate.

„Este foarte important pentru consumatori să cumpere carne din surse autorizate, verificate. De multe ori, la examenul trichineloscopic este foarte important locul din care se colectează carnea. Dacă omul care taie porcul, și care nu este un om autorizat, colectează proba greșit, examenul poate să nu reflecte prezența trichinellei. Este foarte importantă igiena porcului în locul în care ste ținut. Porcul este o gazdă intermediară. Purtătorul principal al trichinellei este șobolanul. Șobolanul transmite trichinella porcului, iar porcul la om. Astfel de situații se produc atunci când circuitul corect nu este respectat”, a precizat directorul DSP Alba, Horea Timiş.

Cum se distrug larvele de trichinella

Medicii recomandă efectuarea analizelor de trichineloză înaintea consumului cărnii de porc. Totuși, cei care nu fac aceste analize trebuie să știe că larvele de trichinella se distrug doar prin tratare termică adecvată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichină. Acestea se distrug prin tratare termică, fierbere sau prăjire.

Spre deosebire de alte boli care, odată ce au afectat corpul nu mai pot izbucni a doua oară, trichineloza nu lasă imunitate.

Citeşte şi Ce pedeapsă „grea” riscă veterinarul Alexandru Nemet din Aiud, pentru rezultatul dat greșit la analiza trichineloscopică a cărnii de porc

Citeşte şi Focarul de trichineloză de la Aiud: Medicul care a dat aviz de consum la carnea infestată va fi sancționat. 21 de persoane sunt afectate

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement