Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Președintele Iohannis la Alba Iulia. A participat la deschiderea noului an școlar, la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan”

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a participat luni, 10 septembrie, la festivitatea de deschidere a anului școlar preuniversitar 2018-2019 de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. 

Noul an școlar din anul Centenarului începe cu fast la Alba Iulia. Luni, 10 septembrie, începând cu ora 11.00, președintele Klaus Iohannis a fost prezent la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan”, un liceu care anul viitor va împlini 100 de ani de activitate.

VEZI LIVE VIDEO AICI

UPDATE: La festivitate au fost prezenţi şi primarul Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, viceprimarii Gabriel Pleşa şi Paul Voicu, inspectorul şcolar general Marcela Dărămuş, ÎPS Irineu, alături de directorul colegiului, Valer Cerbu.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în faţa elevilor, profesorilor şi părinţilor.

Discursul preşedintelui Klaus Iohannis la Alba Iulia:

Deschiderea anului şcolar este întotdeauna plină de emoţie, dar astăzi, aici, parcă trăim şi mai intens acest moment. Înţeleg că avem alături de comunitatea şcolară a Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” şi pe doamna directoare a Colegiului Tehnic “Apulum”, împreună cu un grup de elevi ai acestuia. Mă bucur că sunteţi toţi uniţi la acest început de an şcolar cu mare încărcătură simbolică.

În anul aniversar al Centenarului la Alba Iulia, loc-simbol al Marii Uniri de la 1918, nici nu se putea găsi un prilej mai potrivit de a marca împreună o nouă etapă din viaţa tinerilor noştri. Aici, unde în urmă cu 100 de ani a luat naştere o nouă Românie, noi încurajăm noile generaţii pe drumul educaţiei, singurul care poate asigura un viitor prosper ţării noastre.

Mă bucur, aşadar, să fiu astăzi alături de elevii şi profesorii Colegiului Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, o instituţie în care învăţământul românesc a început încă din februarie 1919, la doar două luni după proclamarea Unirii, ca dovadă a importanţei acordate educaţiei. Colegiul şi-a menţinut de-a lungul timpului prestanţa şi continuă să reprezinte şi astăzi un reper de excelenţă.

Vă propun ca, pentru o clipă, să ne imaginăm cum arăta în urmă cu un secol România, când realităţile politice se schimbau radical, peste noapte. Trebuiau organizate rapid administraţia, aprovizionarea, comerţul, transporturile, siguranţa publică şi colectarea impozitelor. Cu toate acestea, autorităţile nou-formate au făcut din educaţia publică în limba română o prioritate, pentru că guvernanţii acelor vremuri înţelegeau ceea ce ar trebui să conştientizăm cu toţii: faptul că educaţia reprezintă temelia unei naţiuni puternice, moderne şi unite.

În 2007, a avut loc un altfel de unire, o revenire în sânul familiei europene, moment extrem de important din punct de vedere economic, politic şi social. România a devenit parte a unei Europe fără frontiere, a unei comunităţi de state cu economii puternice şi instituţii funcţionale şi eficiente.

Dacă după Marea Unire autorităţile şi oamenii de cultură s-au mobilizat pentru a organiza un sistem educaţional adecvat noii ţări, ultimii ani nu au beneficiat de acelaşi nivel de consens sau de efort.

Reformele au stat mai degrabă sub deviza “un pas înainte şi doi înapoi”. Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice şi competiţia economică globală ne obligă să fim inovatori şi să ne adaptăm în permanenţă, inclusiv prin adoptarea unui proces educaţional de calitate. Întoarcerea la metode pedagogice practicate în trecut, oricât le-ar trezi unora un vag sentiment de linişte şi nostalgie, nu este o soluţie pentru educaţie modernă. Avem şi o meteahnă, numită reformita, care se manifestă foarte evident în domeniul educaţiei. Nu putem însă obţine rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii şi părinţii să se pună la curent.

Atunci când lucrurile nu merg bine, soluţia este să încerci să le schimbi, învăţând din greşelile trecutului. Anticipând provocările cu care ne confruntăm, am lansat, în urmă cu mai bine de doi ani, “România educată”, un demers menit să identifice o viziune pe termen lung pentru învăţământul românesc. Aflat pe ultima sută de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultări, discuţii, dezbateri şi munca asiduă în cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolaltă reprezentanţi ai elevilor, studenţilor, cadrelor didactice, părinţilor, şcolilor, universităţilor, societăţii civile şi administraţiei. Mi-am dorit ca proiectul să nu apară peste noapte, ci să aibă la dispoziţie timpul necesar pentru a implica real şi semnificativ toţi aceşti actori, să fie angrenat în activitatea lor cotidiană şi corelat cu aşteptările lor. Văd “România educată” ca parte a unui proiect coerent de ţară care va transforma România Centenar într-un stat modern şi puternic, cu instituţii solide în care cetăţenii pot avea încredere deplină. Pentru a produce această transformare mai avem nevoie însă de o parte esenţială a spiritului Marii Uniri: de patriotism; nu de un patriotism-manifest, prin dragostea strict declarativă faţă de ţară, ci de unul interiorizat, pe care-l trăim în viaţa de zi cu zi. A fi patriot înseamnă şi a învăţa de dragul cunoaşterii şi a împlinirii personale şi nu pentru diplomă, a lupta pentru instituţii transparente şi democratice, a respecta mediul înconjurător, a îndrăzni să ne punem în practică ideile antreprenoriale. Înseamnă să votăm, să facem voluntariat şi, da, să luptăm pentru o viaţă mai bună pentru români, oriunde ne-am afla. Şcoala este unul dintre locurile în care acest patriotism se poate manifesta în cel mai elocvent mod posibil. Aici se nasc ideile şi se formează competenţele care vor ajuta generaţiile de mâine să transforme România Centenară într-o ţară pe deplin demnă de trecutul său.

Dragi profesori,

Debutul anului şcolar aduce pentru fiecare dintre Dvs o provocare aparte. A fi dascăl înseamnă a avea o responsabilitate uriaşă pentru viitor. Chiar dacă autorităţile statului nu apreciază încă la adevărata sa valoare această profesie fundamentală pentru dezvoltarea societăţii noastre. Părinţii îşi pun încrederea în Dvs. pentru a le forma copiii, iar tinerii cărora le călăuziţi paşii vă consideră repere în trecerea lor spre maturitate. Nu uitați nicio clipă că, dincolo de setea de cunoaștere pe care aveți menirea să le-o insuflați, rămâneți pentru elevii dumneavoastră veritabile modele de viață și de comportament.

Dragi elevi,

Reîntoarcerea pe băncile școlii este un moment special, încărcat de o emoție deosebită. Pe de o parte, simțiți firescul regret după lunile frumoase de vacanță care tocmai s-au încheiat, dar, în același timp, și curiozitatea pentru noile experiențe care vă așteaptă.

Școala reprezintă singura cale de a vă transforma pasiunile în competențe reale, de a vă pregăti pentru viața de adult, dar și de a lega prietenii care pot dura o viață întreagă. Profitați de ocazia de a vă dezvolta pe toate planurile și pregătiți-vă pentru a prelua ștafeta de la generațiile anterioare!

Și, cu atât mai mult în acest an special, dați-vă șansa să cunoașteți România autentică, cu bune și rele, o Românie a sufletului vostru, în care să puteți construi și pe care să o puteți prețui întreaga viață. Căci țara aceasta este moștenirea voastră, iar viitorul ei sunteți voi!

Vă doresc tuturor un an școlar foarte bun! Mulțumesc!

Programul preşedintelui la Alba Iulia a mai cuprins o vizită la şantierul Parcului Unirii şi locul în care va fi amplasat Monumentul Marii Uniri.

Centenarul coincide şi cu a 100-a generaţie de elevi la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

YouTube video

Din partea elevilor, a luat cuvântul Raluca Bozdog – elevă olimpică a colegiului (clasa a XII-a).

La finalul festivităţii, preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat elevilor, profesorilor şi părinţilor din public, pentru fotografii.

 

YouTube video

Primul liceu românesc în teritoriile de dincoace de Carpaţi, după istoricul eveniment de la 1 Decembrie 1918, a fost înființat la Alba Iulia în 1919. Instituția de învățământ a primit numele celui care a unit pentru prima dată cele trei Țări Românești, Mihai Viteazul. Astăzi, îl găsim la rang de Colegiu Național și poartă numele „Horea, Cloșca și Crișan“.

Citește și FOTO DOCUMENT: Primul liceu românesc înfiinţat la Alba Iulia. Începuturile Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax