Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prevederile privind funcţionarea spitalelor publice din Legea Sănătăţii, în dezbatere publică. Vezi cum pot fi reorganizate unităţile medicale

Publicat

Capitolul din Legea Sănătăţii privind organizarea şi funcţionarea spitalelor publice va intra în dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii. Acesta a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate la începutul anului.

Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu fundații având un singur membru fondator si anume actualul administrator. Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea și introducerea conceptului de autonomie instituțională în administrarea spitalelor.

Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităților publice locale”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.

Secretarul de stat Vasile Cepoi consideră că printre avantajele unei astfel de măsuri se numără libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalului după calitatea, cantitatea și complexitatea (nivelul de competență) muncii prestate.

De asemenea, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenței medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale.

Se va da posibilitatea comunităţii locale, în special a mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului.

Va exista posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asistență medicală în regim privat, atât de către medicii angajați ai spitalului, cât și de către alți medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătății.

“În noua formă legislativă vor exista reglementări menite să prevină riscul politizării și să asigure accesul neîngrădit al populației la îngrijiri medicale indiferent de condiția materială sau socială, precum creșterea rolului consiliului de administrație, creșterea responsabilității managementului spitalului şi cea a reponsabilității individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanță”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Înființarea sau desființarea unor structuri în spitalele publice, care să acorde servicii medicale din pachetul de bază se va face numai cu aprobarea Ministerului Sănătății.

Sursa: ms.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax