Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia încearcă să recupereze peste 740.000 de lei de la o firmă care a construit locuinţe sociale


Publicat

Primăria Alba Iulia încearcă să recupereze în instanță, de la o firmă privată, o sumă de peste 740.000 de lei, plus majorări, achitată în cadrul unui contract derulat în perioada 2009 – 2011 pentru construcţia unor locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din imobile retrocedate. În prima etapă, Tribunalul Alba a considerat că nulitatea contractului sau a unor acte adiţionale putea fi solicitată, pe cale legală, în termen de 6 luni de la data încheierii acestora și ca urmare a respins acțiunea. 

Contractul iniţial a avut o valoare de 7.550.438 lei, fără TVA şi a fost derulat de societatea Tobimar Construct SRL. Primăria a solicitat în instanţă obligarea firmei la plata sumei de 368.470 lei, reprezentând sume achitate nelegal şi a sumei de 378.295 lei reprezentând despăgubiri, calculate pe perioada noiembrie 2011 – martie 2019, sub rezerva majorării.

Finanţarea lucrărilor trebuia asigurată în proporţie de 80% de către Ministerul Dezvoltării Regionale de la bugetul de stat astfel încât să se asigure finalizarea lucrărilor cu respectarea termenului de punere în funcţiune. Această obligaţie a Guvernului României nu a fost respectată, astfel încât nu s-a putut realiza finanţarea şi, pe cale de consecinţă, execuţia lucrărilor în limitele duratei iniţiale a contractului. Urmare a acestui deficit de finanţare, părţile au convenit asupra prelungirii duratei iniţiale a contractului şi asupra actualizării cu indicele lunar al preţurilor de consum comunicat de INS a preţului iniţial, strict pentru lucrările rămase de efectuat la data de 10 noiembrie 2011. A fost încheiat un act adiţional şi s-a stabilit valoarea lucrărilor rămase de executat la suma de 4.714.155 lei fără TVA. Tot ca urmare a calculelor matematice realizate, prin actul adiţional a fost majorată valoarea totală a contractului de la 7.737.817 lei fără TVA la 8.316.748 lei fără TVA. Firma privată şi-a continuat activitatea, iar lucrările la cele două blocuri de locuinţe sociale au fost finalizate, potrivit proceselor verbale de recepţie, în decembrie 2013 şi august 2014, scrie adevărul.ro.

Sumele datorate cu titlu de preţ în baza contractului de lucrări, modificat prin şase acte adiţionale, actualizate, au fost achitate executantului de către Primăria Alba Iulia fie voluntar, fie în urma unor litigii, cum ar fi cel care a făcut obiectul unui dosar civil prin care administraţia locală a fost obligată să plătească suma de 360.755 lei reprezentând diferenţe de preţ între preţul iniţial şi preţul actualizat al contractului, precum şi suma de 146.615 lei penalităţi de întârziere.

Ulterior, aceste acte au făcut obiectul unui control al Camerei de Conturi Alba care a constatat că au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 368.470 lei către societatea Tobimar Construct SRL, reprezentând ajustări de preţuri pentru lucrarea de investiţii privind construirea de locuinţe sociale.

„Atât timp cât, prin documentaţia de atribuire emisă în cadrul procedurii de achiziţie publică nu s-a prevăzut nimic în legătură cu ajustarea preţului contractului, introducerea unei formule de ajustare a preţului ulterior, în cursul derulării Contractului de lucrări, apare, în lumina celor mai sus expuse, ca nelegală. De aceea clauzele de ajustare a preţului Contractului, cuprinse în actele adiţionale, sunt lovite de nulitate absolută”, s-a precizat în raportul Camerei de Conturi.

Completul de judecată de la Tribunalul Alba a considerat că nulitatea contractului sau a unor acte adiţionale putea fi solicitată, pe cale legală, în termen de 6 luni de la data încheierii acestora.

„Acţiunea pentru constatarea nulităţii punctului 2 din Actul adiţional nr. 2/18.03.2011 se putea introduce până la 18.09.2011. Acţiunea pentru constatarea nulităţii a art. 2, art. 3 şi art. 4 din Actul adiţional nr. 3/18.11.2011 se putea introduce până la 18.05.2012. Reclamantul a introdus tardiv acţiunea, la 18.04.2019. Aşa fiind, tribunalul a constatat tardivitatea acţiunii şi că nu mai este necesară examinarea excepţiilor de fond a prescripţiei dreptului la acţiune şi autorităţii de lucru judecat”, se precizează în hotărârea dată de Tribunalul Alba. Decizia nu am fost, deocamdată, contestată.

sursa: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    duminică, 14.07.2019 at 12:27

    Cata desteptaciune in Primaria asta !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului TEIUȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului TEIUȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mirel Vasile Hălălai – PSD, Aura Alexandra Ardelean – USR-PLUS, Aurel Breaz – PNL, Octavian Rusu – PRO Romania, Andreea Pop – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului TEIUȘ?

Loading ... Loading ...

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească cu o priveliște care își taie respirația

Publicat

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

La Mănăstirea Oașa tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi aici icoane făcătoare de minuni, seri duhovnicești la lumină de lămpaș, muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, Mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Scurt istoric al Mănăstirii Oașa

În anul 1943, scriitorii Ioan Pop și Mihail Sadoveanu au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Această biserică a fost strămutată pe actualul amplasament în 1983, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa). Mai târziu, biserica a fost reparată prin grija preotului Petru Șora, din comuna Șugag.

Biserica din lemn este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turlă, fiind acoperită cu șindrilă. Lăcașul de cult a fost pictat, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Pisania de la intrare precizează următoarele:

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetița, de pe Valea Frumoasei, comuna Șugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaș, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur și protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul șantierului T. C. H. Valea Sebeșului și sprijinul bunilor noștri credincioși de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditație și de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătățiri, meșterul Petru Sora din Șugag îmbinând și alte elemente din arhitectura tradițională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai acestor locuri, a sfințit această biserică în ziua de … împărtășind tuturor celor prezenți cuvânt de învățătură pentru păstrarea credinței străbune și slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”. 

Biserica a fost sfințită din nou în anul 1990, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe. La început obștea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Iustiniana Macarie. Obștea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete.

Cu ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița din fata bisericii. Iernile grele și accesul dificil în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăți greu de biruit, astfel că în anul 1998 maicile au părăsit mănăstirea.

Ulterior, în acest loc pustiu și greu accesibil s-a așezat o obște de călugări, data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale fiind 1 iunie 2000.

sursa: crestinortodox.ro, basilica.ro, viziteazaalbaiulia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate