Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia încearcă să recupereze peste 740.000 de lei de la o firmă care a construit locuinţe sociale


Publicat

Primăria Alba Iulia încearcă să recupereze în instanță, de la o firmă privată, o sumă de peste 740.000 de lei, plus majorări, achitată în cadrul unui contract derulat în perioada 2009 – 2011 pentru construcţia unor locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din imobile retrocedate. În prima etapă, Tribunalul Alba a considerat că nulitatea contractului sau a unor acte adiţionale putea fi solicitată, pe cale legală, în termen de 6 luni de la data încheierii acestora și ca urmare a respins acțiunea. 

Contractul iniţial a avut o valoare de 7.550.438 lei, fără TVA şi a fost derulat de societatea Tobimar Construct SRL. Primăria a solicitat în instanţă obligarea firmei la plata sumei de 368.470 lei, reprezentând sume achitate nelegal şi a sumei de 378.295 lei reprezentând despăgubiri, calculate pe perioada noiembrie 2011 – martie 2019, sub rezerva majorării.

Finanţarea lucrărilor trebuia asigurată în proporţie de 80% de către Ministerul Dezvoltării Regionale de la bugetul de stat astfel încât să se asigure finalizarea lucrărilor cu respectarea termenului de punere în funcţiune. Această obligaţie a Guvernului României nu a fost respectată, astfel încât nu s-a putut realiza finanţarea şi, pe cale de consecinţă, execuţia lucrărilor în limitele duratei iniţiale a contractului. Urmare a acestui deficit de finanţare, părţile au convenit asupra prelungirii duratei iniţiale a contractului şi asupra actualizării cu indicele lunar al preţurilor de consum comunicat de INS a preţului iniţial, strict pentru lucrările rămase de efectuat la data de 10 noiembrie 2011. A fost încheiat un act adiţional şi s-a stabilit valoarea lucrărilor rămase de executat la suma de 4.714.155 lei fără TVA. Tot ca urmare a calculelor matematice realizate, prin actul adiţional a fost majorată valoarea totală a contractului de la 7.737.817 lei fără TVA la 8.316.748 lei fără TVA. Firma privată şi-a continuat activitatea, iar lucrările la cele două blocuri de locuinţe sociale au fost finalizate, potrivit proceselor verbale de recepţie, în decembrie 2013 şi august 2014, scrie adevărul.ro.

Sumele datorate cu titlu de preţ în baza contractului de lucrări, modificat prin şase acte adiţionale, actualizate, au fost achitate executantului de către Primăria Alba Iulia fie voluntar, fie în urma unor litigii, cum ar fi cel care a făcut obiectul unui dosar civil prin care administraţia locală a fost obligată să plătească suma de 360.755 lei reprezentând diferenţe de preţ între preţul iniţial şi preţul actualizat al contractului, precum şi suma de 146.615 lei penalităţi de întârziere.

Ulterior, aceste acte au făcut obiectul unui control al Camerei de Conturi Alba care a constatat că au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 368.470 lei către societatea Tobimar Construct SRL, reprezentând ajustări de preţuri pentru lucrarea de investiţii privind construirea de locuinţe sociale.

„Atât timp cât, prin documentaţia de atribuire emisă în cadrul procedurii de achiziţie publică nu s-a prevăzut nimic în legătură cu ajustarea preţului contractului, introducerea unei formule de ajustare a preţului ulterior, în cursul derulării Contractului de lucrări, apare, în lumina celor mai sus expuse, ca nelegală. De aceea clauzele de ajustare a preţului Contractului, cuprinse în actele adiţionale, sunt lovite de nulitate absolută”, s-a precizat în raportul Camerei de Conturi.

Completul de judecată de la Tribunalul Alba a considerat că nulitatea contractului sau a unor acte adiţionale putea fi solicitată, pe cale legală, în termen de 6 luni de la data încheierii acestora.

„Acţiunea pentru constatarea nulităţii punctului 2 din Actul adiţional nr. 2/18.03.2011 se putea introduce până la 18.09.2011. Acţiunea pentru constatarea nulităţii a art. 2, art. 3 şi art. 4 din Actul adiţional nr. 3/18.11.2011 se putea introduce până la 18.05.2012. Reclamantul a introdus tardiv acţiunea, la 18.04.2019. Aşa fiind, tribunalul a constatat tardivitatea acţiunii şi că nu mai este necesară examinarea excepţiilor de fond a prescripţiei dreptului la acţiune şi autorităţii de lucru judecat”, se precizează în hotărârea dată de Tribunalul Alba. Decizia nu am fost, deocamdată, contestată.

sursa: adevărul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    duminică, 14.07.2019 at 12:27

    Cata desteptaciune in Primaria asta !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Șeful ANM anunță o săptămână fierbinte: Val de caniculă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și nopți greu de suportat

Publicat

Se anunță o săptămână de foc din punct de vedere meteorologic. Directorul ANM anunță că este posibil ca săptămâna care a început să fie cea mai caldă săptămână de până în prezent în această vară.

Temperaturile resimțite vor fi cu mult peste cele înregistrate de termometre, iar canicula va ține până în prima zi din august, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, duminică, la Digi24.

Vezi și Prognoza meteo/ Vremea 26 iulie – 1 august: Vin ZILE de FOC în România. Un val de aer tropical aduce temperaturi de până la 42 de grade Celsius

„Chiar de la începutul acestei săptămâni, vorbim de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării.

Luni, vremea va fi caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, în vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, iar de marți, valul de căldură se va intensifica în partea de vest, sud, local în restul teritoriului”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

Vezi și VREMEA în ALBA, 26 iulie-1 august. Zile caniculare cu temperaturi maxime de 35-36 grade. Prognoza meteo în localități din județ

Aceasta a precizat că la mijlocul săptămânii „vorbim deja de un val de căldură persistent”, iar „temperaturile resimțite vor fi semnificative”.

Concret, luni se vor înregistra temperaturi de 35-36 de grade, iar marți 37-38 de grade, „posibil 39, chiar 40 de grade în Lunca Dunării”.

„Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării”, a adăugat Elena Mateescu.

O săptămână cu nopți greu de suportat

În plus, în România „vor fi nopți tropicale”, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, a avertizat directorul ANM.

Acest nou val de căldură „va fi deosebit de accentuat, cu temperaturi resimțite în bună parte din țară”, a menționat Elena Mateescu.

„Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiții standard depășesc 37-38 de grade, cu siguranță temperaturile resimțite vor fi unele semnificative”, a avertizat aceasta.

Cum va fi vremea pe litoral

Și la malul mării va fi o vreme deosebit de caldă pe tot parcursul săptămânii. Luni vor fi 29-30 de grade Celsius, dar se așteaptă ca, treptat, valorile să se apropie de pragul de caniculă, de 34-35 de grade.

„Atenție la indicele UV, la expunerea la soare în orele amiezii, când se înregistrează căldură maximă, și nu în ultimul rând atenție la modul cum ne hidratăm”, a subliniat meteorologul.

Cert este că este posibil ca săptămâna care urmează să fie cea mai caldă săptămână de până în prezent în această vară.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România are cea mai ridicată rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană. Aproape dublu față de media din UE

Publicat

România are cea mai ridicată rată a deceselor în accidente din toată Uniunea Europeană: Pe drumurile din țara noastră s-au înregistrat 85 de decese rutiere la un milion de locuitori în 2020, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

Datorită pandemiei și restricțiilor sanitare de circulație, în 2020 numărul deceselor a scăzut cu 12% , ajungând la cel mai scăzut nivel din istoria României.

Dar, cu toate astea, în România moartea vine pe roți. Patru oameni îşi pierd în medie viaţa în fiecare zi în accidente rutiere. Viteza şi neatenţia sunt principalele cauze ale tragediilor.

Vezi și FOTO: Duminică neagră pe șoselele din România: Două accidente mortale cu 19 victime. Nouă oameni au murit, între care 3 copii

Din 2010, numărul deceselor a scăzut cu 31%, deși nu s-au înregistrat progrese între 2014 și 2019.

Evoluția numărului de decese rutiere la un milion de locuitori pe țări, 2010-2020 :

În total, în România au murit 1.864 de persoane din cauza unui accident rutier în 2019, în scădere faţă de 2009, când au decedat 2.797 de persoane pe şoselele din România.

Site-ul Poliţiei Române arată că în România s-au înregistrat 8.642 de accidente rutiere grave în aceeaşi perioadă de timp, în scădere de la peste 10.200 de accidente rutiere grave în 2009.

Cele mai sigure șosele din Europa

Datele Eurostat mai arată că cele mai sigure şosele sunt în Suedia, unde s-au înregistrat 22 de persoane decedate la un milion de locuitori, în urma unui accident rutier. Urmează Irlanda (29), Malta (32) şi Olanda (34).

Campionii accidentelor din Europa

La polul opus se află România, apoi Bulgaria cu 90 de morţi din cauza accidentelor rutiere la un milion de locuitori şi Polonia cu 77 de victime decedate la un milion de locuitori din cauza unui accident rutier. În Uniunea Europeană media este de 51 de morţi la un milion de locuitori din cauza accidentelor rutiere.

În coada clasamentului mortalității rutiere în UE deasupra României se află Letonia, cu 74 de decese la un milion de populație și Bulgaria, cu o rată de 67 la un milion.

surse: Comisia Europeană- Directoratul pentru Mobilitate și Transport, G4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier pe DJ 107H, între Galda de Jos și Cricău. Mașină răsturnată pe cupeu, în câmp

Publicat

Un autoturism s-a răsturnat duminică, 25 iulie, pe marginea drumului județean DJ 107H, la ieșirea din Galda de Jos spre Cricău. 

Potrivit unui cetățean care a trecut prin zonă, autoturismul marca Dacia Logan avea semne pentru șoferii începători. 

„La ieșire din Galda de Jos spre Cricău. Avea și semne de începător. Am oprit să văd dacă e cineva în mașină”, a scris cetățeanul, pe un grup de pe rețeaua de socializare Facebook.

foto: Info Trafic jud Alba (Gabriel C.)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge, la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia. Un pacient cu stare septică are nevoie de grupa B pozitiv

Publicat

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac apel la cei care vor să vină în ajutorul bolnavilor să se prezinte la sediul din Alba Iulia şi să doneze sânge. Potrivit acestora, un pacient cu stare septică are nevoie urgent de grupa B pozitiv. 

„Rugăm persoanele sănătoase, care au această grupă să vină mâine dimineață (n.r. luni,26 iulie), dar și în zilele următoare, la noi în centru, pentru a dona sânge. Vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.

Program Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: Luni – Vineri, 7:30 – 12:00.

Telefon: 0258.834050

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate