Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Cetatea de Baltă, AMENDATĂ după episodul toxiinfecției alimentare. Măsurile luate de DSVSA Alba

Publicat

Inspectorii Serviciului Control Siguranța Alimentelor din cadrul DSVSA Alba au efectuat, pe parcursul acestei săptămâni, două anchete, la laboratorul de cofetărie de unde proveneau prăjiturile și la sala de evenimente a căminului cultural, din Cetatea de Baltă, unde s-a desfășurat nunta. Anchetele au fost derulate ca urmare a unei informări din partea DSP Alba cu privire la suspiciunea unui episod de toxiinfecție alimentară și în colaborare cu această instituție.

Un control amănunțit a avut loc la sala de evenimente unde s-a desfășurat nunta, respectiv la căminul cultural din comuna Cetatea de Baltă, care nu este înregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, în această locație este interzisă prepararea produselor alimentare ori comercializarea directă către consumatorul final. Ca urmare a acestei neconformități, primăria Cetatea de Baltă, proprietar al căminului cultural, care a închiriat sala de evenimente, a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 984 din 25 august 2005, art. (4), lit. (a), alin. (2). S-a dispus interzicerea desfășurării oricărei activități de alimentație publică întrucât unitatea nu este înregistrată din punct de vedere sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Citește și Dosar penal deschis în urma infectării a 50 de persoane din Alba, cu salmonella. Toți au mâncat eclere de la o nuntă

Sala de evenimente a căminului cultural are structură funcțională (vestiar, bloc alimentar, spații de depozitare, cameră de frig, sală de mese, grupuri sanitare), apă curentă (rece și caldă) de la rețeaua publică. Meniul servit a fost preparat în blocul alimentar al sălii de evenimente de către personalul contractat de familia organizatoare. Personalul care a servit meniul preparat nu era calificat (fiind vorba de rude și prieteni ai organizatorilor nunții).

Un recontrol a avut loc, vineri, 9 septembrie, la laboratorul de cofetărie de unde proveneau prăjiturile, mini eclere, achiziționate de către organizator pentru nuntă (cantitate 13,9 kg, ambalate în caserole a 4 bucăți și transportate de către organizatorul nunții cu mașina proprie fără regim termic, neautorizată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor). Organizatorul nunții a dat o declarație pe propria răspundere potrivit căreia a încărcat, transportat și descărcat produsele alimentare preluate de la laboratorul de cofetărie, fără a exista o sursă externă de contaminare.

Citește și Măsuri DSP Alba după cazurile de infectare cu salmonella: laborator-cofetărie din Bucerdea, închis temporar. Amendă de 20.000 lei

S-au verificat toate ingredientele care au intrat în rețeta de fabricație pentru lotul respectiv, iar acestea provin de la unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, erau în termen de valabilitate și dețin documente de calitate.

La probele prelevate de pe tegumentele personalului care desfășoară activitate la laboratorul de cofetărie pentru examen coprobacteriologic, rezultatele au fost pozitive pentru Salmonella spp și pentru Stafilococ.

Ca urmare a episodului de toxiinfecție alimentară și a controalelor efectuate s-a emis o ordonanță de suspendare temporară a activității laboratorului de cofetărie, pentru 30 de zile sau până la remedierea deficiențelor, igienizarea ustensilelor și echipamentelor de lucru, tratamentul personalului diagnosticat cu Salmonella spp și Stafilococ. Laboratorul de cofetărie va fi deschis doar după ce rezultatele probelor alimentare prelevate în programul de autocontrol vor fi conforme, iar starea de sănătate a personalului va fi dovedită prin buletine de analiză corespunzătoare. De asemenea, a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 5.000 de lei pentru folosirea în unitățile alimentare a ustensilelor, recipientelor și utilajelor în stare necorespunzătoare și utilizarea acestora fără igienizare prealabilă, conform Hotărârii de Guvern 984 din 25 august 2005, art. (7), lit. (a), alin. (3), deși unitatea avea în dotare dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătății.

Reprezentanții DSVSA Alba reamintesc consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax