Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Aiud neagă acuzațiile aduse de consilierii locali PDL: Vezi ce spune despre piatra cubică, deșeuri și arborii tăiați din centru


Publicat

Sosit la Alba Iulia pentru a „lămuri”, în conferință de presă, câteva aspecte tulburi din administrație, aduse în discuție recent de consilierii locali PDL, primarul Aiudului, liberalul Horațiu Josan, a dezmințit toate acuzațiile pe care i le-a adus grupul opozanților politici din Consiliul Local. El susține că piatra cubică din oraș, subiect al unei serii de controverse între el și tabăra adversă, nu a fost vândută, deșeurile nu au mai fost depuse în rampa din Aiud după oprirea funcționării acesteia, așa cum suspecta Oana Badea, arborii din centru, „din dreapta primăriei”, au fost tăiați la sugestia arhitectului care se ocupă de proiectul de reabilitare a zonei centrale protejate.

„Piatra cubică nu a fost vândută, o avem în inventar”

Piatra cubică rezultată în urma refacerii unor străzi este depozitată și inventariată în cadrul Serviciului public de administrare a patrimoniului local. Aceasta este declarația primarului Horațiu Josan, care susține că aceasta nu a fost vândută și că nici nu s-a estimat vreun preț pentru a o putea valorifica: „Piatra cubică a făcut și obiectul unor plângeri penale, care au fost soluționate. Această piatră cubică va fi folosită în zonele centrale istorice protejate ale municipiului Aiud, pe alte proiecte din oraș și surplusul va fi valorificat după ce se face o evaluare. Am avut foarte multe solicitări să le vindem dar nu le-am vândut. Nu se putea vinde pentru că nu avea preț stabilit”.

„Arborii din centru au fost tăiați la sugestia arhitectului”

Acuzat că „peticește” centrul orașului, primarul Aiudului „dă vina” pe proiectul tehnic pentru reabilitarea zonei centrale protejate și susține că arborii „de pe partea dreaptă a primăriei” au fost tăiați la sugestia arhitectului: „Noi am comandat un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic pentru zona centrală protejată. Ceea ce se întâmplă actualmente în Aiud și în spațiile verzi de acolo este exact pus în practică din studiu. De fapt, este o reparație a trotuarelor, a spațiilor verzi și înlocuirea copacilor, la sugestia arhitectului. De la anul, se va porni etapizat în refacerea zonei protejate. Săptămâna viitoare o să apară în dezbatere publică exact acest studiu de fezabilitate pentru a-l putea duce în fața Consiliului și a aiudenilor”.

Atac în contencios administrativ „pe formă, nu pe fond” pentru prețurile majorate ale serviciului de salubrizare

O altă neregulă vehiculată de grupul PDL din CL Aiud a fost suspiciunea că, în ciuda majorării tarifelor la serviciul de salubrizare din cauza sistării activității rampei de gunoi, deșeurile se depuneau tot acolo, ceea ce nu mai justifica majorarea tarifelor din considerentul transportului în Alba Iulia. „Se spune că s-a depozitat gunoi în rampa închisă din iulie. A fost o neînțelegere. Rampa nu a fost închisă ci acolo s-a sistat depunerea de gunoi. Am cerut societății care prestează serviciul de salubrizare în Aiud să încheie contracte cu Salprest, care administrează rampa de depozitare a deșeurilor de la pârâul Iovului. Ceea ce au sesizat comisarii de la Garda de Mediu a fost după o intervenție de două zile, după un incendiu. Ultima constatare a celor de la Garda de Mediu e că rampa este securizată, nu există acces acolo, accesul se poate face doar pentru incendii. Nu se depozitează acolo gunoi. Ar fi chiar culmea să se depună după atâta timp. Există un atac în contencios administrativ, pe formă, nu pe fond”, a explicat primarul.

„Nu este avantajos pentru aiudeni să cumpere stadionul Metalul”

Sugestia democrat-liberalilor de a încerca să achiziționeze stadionul Metalul, aflat în trecut în proprietatea SC Metalurgica SA și în prezent deținut de firma SC Agro Expres Development SRL a fost respinsă de primar, pe motiv că nu ar fi avantajoasă pentru municipalitate. „Și stadionul a făcut obiectul unor plângeri penale. Când proprietarul actual a dorit să schimbe destinația din bază sportivă în altceva nu i s-a dat aprobarea. Consider că nu este avantajos pentru aiudeni să cumpere acest activ de la proprietar. Ar fi o investiție care nu ar acoperi bugetul Aiudului pe un an. Deocamdată stă stadionul acolo, ne permitem să facem sport, este folosit terenul și pistele, gratuit, de către cei care vor să facă antrenament”, a mai spus Josan.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Adrian

  joi, 24.10.2013 at 00:59

  Stadionul ar fi necesar pentru Aiud….ce stadion avem??…cel de sus…al Olimpiei…sau fostul stadion al Olimpiei…acela poate fi maxim teren de antrenament…in schimb….celalalt…are tot ce are nevoie o echipa de liga 2…vreo 7000 de locuri…dar de aici scadem tribuna de lemn…deci vreo 5000…sala de sport…are camere pentru cantonament…are tribuna acoperita…se poate instala si o nocturna…dar acolo…ce avem???,,…sportul e facut praf de primarul acesta…rusine!!!

  • Alexe

   vineri, 25.10.2013 at 17:15

   Da , stadion la ce ne trebuie, avem crasme pentru tineri, de ce sa avem si stadion. Da , e o rusine acest primar care ne minte de 3 legislaturi si nu face nimic. Nimeni nu l-a votat, pe oricine intrebi zice ‘eu nu l-am votat’, a iesit totusi …. de ce ???? si cum ???? Se taie la fier vechi Metalurgica, au fost disponibilizati 380 de oameni …. de ce ??? intereseaza pe primar acest aspect??? NU de ce l-ar interesa , el face excursii permanent in Ungaria la baut si mancat ca porcu’ , mai merge si in Portugalia ca de … sunt bani pentru excursii si altele pe care mi-e e scarba sa le mai amintesc …
   Asta e primarul nostru !!!!

 2. Corect d-le ALEXE

  duminică, 10.11.2013 at 22:14

  pe primarul asta il leaga de aiud doar un lucru ….pardon 2…***** si bautura!
  Din pacate Aiudenii dorm…inca …si nu s-au trezit!
  Dintr-un oras fruntas in judet am ajuns mai jos decat fosta comuna Teius!
  Realizarile primarului, ale primariei si a unui consiliu local impotent se vad!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Românii aruncă 2,5 milioane de tone de hrană pe an. Un sfert este mâncare gătită

Publicat

Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, susține Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit acestuia, cea mai mare pondere este de mâncare gătită, fructe şi legume.

Risipă alimentară: aproape 130 kg de hrană / cap de locuitor

„Deşi există un grad de incertitudine în ceea ce priveşte datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial.

Proiectul de cercetare finanţat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite.

Conform studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor.

Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne.

Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării.

În mediul urban peste 95% din resturile din municipii ajung la groapa de gunoi. Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu.

Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare”, a afirmat oficialul MADR.

Măsuri pentru reducerea risipei

Acesta a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează, în prezent, cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi gazelor cu efect de seră.

„Este bine cunoscut faptul că schimbările climatice şi sociale reprezintă provocări actuale şi stringente la nivel global şi european care impun identificarea şi aplicarea unor soluţii urgente şi adecvate.

Ministerul Agriculturii gestionează Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare şi vine cu politici de rotire a culturilor în aşa fel încât să promovăm plante care înmagazinează gazele cu efect de seră.

Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic (…)”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Până la 50% din toată risipa alimentară, produsă de consumatorii din oraşe

În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare.

Un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care evaluează percepţia populaţiei privind risipa alimentară în România, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deşi tendinţa de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 faţă de 2016) cu 63,8%, respectiv cu 61,11%.

Conform cercetării, până la 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din oraşe.

„Cheltuim pe hrană 40% din venituri, iar 33% – 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kilogram”, arată studiul citat.

Cu toate acestea, nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban din România a scăzut la 6,5% în 2020, de la 10,43% în 2016, iar pentru 2030 estimările arată că se va atinge obiectivul de reducere cu 50% a risipei alimentare.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Educația financiară și juridică vor fi materii obligatorii pentru elevi la școală, de anul viitor. Proiect aprobat de Parlament

Publicat

Parlamentul a aprobat luni introducerea materiilor Educația financiară și Educația juridică în școli, la nivel de învățământ primar și gimnazial.

Modificarea intră în vigoare din 2022.

Legea educației este modificată astfel încât cursul de competențe antreprenoriale va deveni cursul de competențe antreprenoriale și financiare.

În plus, în forma amendată de senatori, proiectul stabilește că elevii vor beneficia și de programe de educaţie juridică.

Elevii vor avea astfel posibilitatea de a învăța diferența dintre active și pasive, cum funcționează creditele, diferența dintre cardul de credit și cardul de debit, cum funcționează IFN-urile, care este importanța economisirii și informații de bază despre investiții la bursă.

Inițiatorii suțin că „nu este suficient ca tinerii să dobândească competenţe antreprenoriale, să ştie cum să administreze o afacere din punct de vedere financiar, ci este nevoie să înţeleagă şi să integreze şi comportamente responsabile din punct de vedere juridic”, potrivit avocatnet.ro.

„Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială. Introducerea educației antreprenoriale în școli reprezintă un aspect de natură a încuraja spiritul antreprenorial de la vârste cât mai fragede.

Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, însă toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu”, scriu inițiatorii proiectului.

sursă: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate. Precizări de la primărie

Publicat

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate până în 25 octombrie. Viceprimarul Emil Antoniu Popescu a anunțat că deținătorii acestor construcții au fost notificați în acest sens.

”În cursul zilei de vineri, 15 octombrie, au fost emise notificări pentru deținătorii construcțiilor neautorizate cu destinația ”garaj” aflate pe strada Nicolae Bălcescu.

Deținătorii garajelor nu au autorizație de construcție și nici contract de concesiune valabil, fiind notificați încă din anul 2017 cu privire la obligativitatea demolării lor.

Mai mult, există o sentință definitivă în justiție privind corectitudinea notificării din urmă cu 4 ani, urmând ca până în 25 octombrie terenul să fie eliberat de construcțiile parazitare.

În caz contrar acestea vor fi demolate pe cale administrativă, iar autoritățile locale vor recupera cheltuielile de la cei în cauză”, a anunțat viceprimarul.

Pentru garajele similare din spatele magazinului ”Mercur”, termenul limită pentru demolare este 22 septembrie 2022.

”Totodată posesorii garajelor din spatele Magazinului “Mercur” au termen limită pentru demolare data de 22 septembrie 2022, când expiră ultimul contract de concesiune.

De asemenea garajele din spatele Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” urmează să fie desființate în viitor, întrucât în zonă vor fi dezvoltate proiecte importante pentru comunitate: Grădinița 16 și amenajarea unui teren de sport.

Administrația locală are în vedere toate garajele construite ilegal între blocuri obiectivul fiind mărirea numărului de parcări precum și respectarea regulilor de urbanism de către toți cetățenii municipiului”, a precizat Emil Antoniu Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vom plăti pentru gaz și lumină, în această iarnă. Virgil Popescu: ”Vești bune pentru milioane de români”

Publicat

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

A explicat cât vor plăti românii pe facturile la electricitate și gaz, dar și cine va putea să își amâne plata facturilor.

”Vești bune pentru milioane de români!

Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a declarat Virgil Popescu, potrivit dcnews.ro.

Cine poate să își amâne factura?

”Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil.

Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.

Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricitate au început din 1 noiembrie.

Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate