Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Probleme la Autostrada Sebeş-Turda, în zona Aiud-Gâmbaş. Localnicii reclamă că nu au acces la terenurile agricole. Soluţiile autorităţilor

Publicat


lot 3_2015_iunie_a10Mai mulţi localnici din satul Gâmbaş, lângă Aiud, au provocat în această săptămână un adevărat scandal pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda, nemulţumiţi că lucrările le împiedică accesul spre terenurile agricole şi cimitirul localităţii. Au făcut un protest luni, blocând un drum tehnic, iar miercuri au reuşit să obţină promisiuni de la autorităţile locale, constructor şi CNADNR că le va fi rezolvată problema.

Nemulţumirile localnicilor au fost legate de faptul că drumul local care făcea legătura între satul Gâmbaş, spre Ocna Mureş nu mai poate fi folosit din cauza lucrărilor şi astfel trebuie să ocolească pe o altă arteră, de circa 7 km, pentru a ajunge la terenuri şi cimitir.

În urma întâlnirii de miercuri dimineţa, între localnici, primarul de la Aiud, Mihai Horaţiu Josan, reprezentanţi CNADNR şi ai constructorului, Tirrena Scavi SPA, au fost stabilite măsuri pentru perioada imediat următoare.

„S-a încheiat o minută, între primărie, CNADNR, constructor şi cetăţenii de acolo. Am stabilit că se vor asigura două drumuri provizorii pentru accesul la terenurile în cauză, de aproximativ 500 hectare, care se află de cealaltă parte a autostrăzii. Acestea se vor asigura prin grija constructorului.

În acest timp, proiectantul va analiza posibilitatea unei treceri definitive, la sfârşitul lucrărilor pentru autostradă, pe vechiul drum de exploatare”, a declarat primarul Mihai Horaţiu Josan, pentru Alba24.ro.

Potrivit primarului, ar exista şi un termen scurt pentru a fi gata pentru utilizare drumurile de acces, respectiv până sâmbătă.

De săptămâna viitoare, proiectantul urmează să găsească soluţia finală pentru această zonă. Localnicii vor un drum care să subtraverseze autostrada.

raul mures zona gambas_autostrada_sursa pe unde merg.roA doua problemă: posibile inundaţii în urma soluţiei de proiectare a autostrăzii

La întâlnirea de miercuri a participat şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, care a făcut unele precizări pentru Alba24.

„A fost identificată o soluţie provizorie pentru a fi asigurat accesul spre terenurile agricole. Drumul spre cimitir va fi amenajat astfel încât să fie atenuată panta.

Însă există o a doua problemă. Nu sunt specialist, însă din câte am discutat cu oamenii din zonă, există pericolul ca unele terenuri din zonă să fie inundate. În amonte, este un cot al râului Mureş unde se produc revărsări ale apelor pe terenuri, iar, odată cu construcţia autostrăzii, se pare că va fi afectată zona. Trebuie găsită o soluţie, pentru că aceea aleasă de proiectant pare să nu fie optimă”, a spus prefectul de Alba.

Satul Gâmbaş este arondat administrativ municipiului Aiud şi are aproximativ 500 de locuitori.

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Lista proprietarilor vizaţi pentru EXPROPRIERE pe traseul celor patru loturi

Probleme pe acest lot al autostrăzii au mai fost şi la începutul lucrărilor, în toamna anului trecut, când proprietarii terenurilor agricole din zona Aiud – Decea au cerut amânarea intervenţiilor în teren, pentru a putea să-şi recupereze recoltele.

Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Înţelegere pentru amânarea lucrărilor în zona Aiud până după 15 noiembrie. Proprietarii pot apela la instanţă

Situaţia de la Gâmbaş se regăseşte pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, de 12,45 km, care cuprinde tronsonul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700). De lucrări se ocupă asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua SpA, care a semnat contract cu CNADNR cu valoarea de 420.511.921 lei. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 20 martie 2016.

Lucrările pe lotul 3 includ două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700 şi nodul rutier Unirea la km 53+200.

Potrivit proiectului tehnic, pe teritoriul judeţului Alba, lungimea autostrăzii va fi de 62,1 km şi va traversa teritoriul administrativ al municipiilor: Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Teiuş şi al comunelor: Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Mirăslău, Unirea, Rădeşti.

Pe teritoriul judeţului Cluj lungimea autostrăzii va fi de 7,9 km şi va traversa teritoriul administrativ al comunelor: Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi.

În 8 aprilie 2015, a fost atribuit contractul pentru întocmirea documentaţiei tehnice în vederea dobândirii prin expropriere / transfer a imobilelor necesare executării lucrărilor la Autostrada Sebeş-Turda, pe raza localităţilor amintite. Firma care se va ocupa de această procedură este asocierea Prometer M&G SRL – Black Light SRL (lider de asociere, Prometer, cu sediul în Timişoara). Termenul pentru derularea contractului este de 18 luni de la atribuire.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: AUTOSTRADA Sebeş – Turda, la mijlocul lunii iunie. Stadiul lucrărilor, modificări de proiect şi nervi pentru şoferii de pe DN

 


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Românii și bulgarii, pe ultimele locuri în UE, la utilizarea internetului. De la ce vârstă au copiii profil pe rețele online

Publicat

Datele publicate luni de Eurostat arată că 87% dintre persoanele cu vârsta între 16 şi 74 de ani din Uniunea Europeană au declarat în 2019 că au folosit Internetul în ultimele trei luni, pe ultimele locuri în UE fiind românii (74%) şi bulgarii (68%). La polul opus, ţările unde aproape întreaga populaţie cu vârsta între […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alba24: Pe cine ați vota în funcția de primar al municipiului Alba Iulia, pentru următorii patru ani?

Publicat

Bătălia pentru fotoliul de primar al municpiului Alba Iulia se relansează după ce USR Alba a anunțat că va susține un liberal pentru candidatura la această funcție. USR Alba și-a anunțat public susținerea pentru candidatura lui Gabriel Pleșa, actual viceprimar PNL, chiar și dacă acesta va candida ca independent (nu doar cu condiția să fie […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Care sunt semnele că este momentul să îți schimbi bateria la telefon. Diferențe între Apple și Android

Publicat

mobil internet

Bateria de pe telefoane nu este făcută să te țină la nesfârșit, așa că e bine să știi când trebuie să o schimbi pe cea de pe telefonul tău. Cu cât trece mai mult timp de la achiziționarea unui dispozitiv, cu atât cresc și șansele ca bateria din interior să fie mai degradată. Semnele sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum să furi un milion de euro din contul altei persoane. Polițiștii de la Operațiuni Speciale Alba Iulia, implicați în anchetă

Publicat

Un bărbat a reușit să transfere un milion de euro din contul altei persoane, în afara țării, după ce i-ar fi indus în eroare pe angajații băncii, prezentându-se la ghișeu deghizat și cu acte false. Pentru prinderea lui au colaborat polițiștii Serviciului Investigații Criminale Sibiu și cei de la Biroul Operațiuni Speciale Alba Iulia. Potrivit […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate