Eveniment
AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Lista proprietarilor vizaţi pentru EXPROPRIERE pe traseul celor patru loturi
În Monitorul Oficial din 2 iunie a fost publicată lista persoanelor vizate pentru expropriere pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda. Aceasta cuprinde proprietari de 4.312 imobile de pe raza localităţilor Alba Iulia, Sebeş, Ciugud, Sîntimbru, Galda, Teiuş, Gârbova, Sîncrai, Ciumbrud, Rădeşti, Aiud şi alte zone de pe tronsonul vizat de lucrări.
Potrivit hotărârii de guvern 399 pe 2014, s-a aprobat amplasamentul obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş-Turda”, potrivit hărţii topografice şi datele se comunică persoanelor fizice şi juridice interesate, la solicitarea acestora, de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A., care este depozitarul acesteia.
De asemenea, s-a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş-Turda”, expropriator fiind statul român reprezentat de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A.
Lista cuprinde imobilele supuse exproprierii, situate pe raza localităţilor Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud cu satele Gârbova de Jos, Sâncrai, Ciumbrud, Păgida şi Gâmbaş, precum şi localităţilor Rădeşti, Mirăslău, Unirea din judeţul Alba, respectiv Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi din judeţul Cluj, proprietarii sau deţinătorii acestora, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor.
Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Curtea de Apel Bucureşti a respins plângerile pentru lotul 2. CNADNR va reevalua ofertele
Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş-Turda”, aflate pe raza localităţilor Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud cu satele Gârbova de Jos, Sâncrai, Ciumbrud, Păgida şi Gâmbaş, precum şi localităţilor Rădeşti, Mirăslău, Unirea din judeţul Alba, respectiv Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi din judeţul Cluj, sunt în cuantum total de 36.511.000 lei şi sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, pentru Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, în limita prevederilor bugetare aprobate Secretariatului General al Guvernului prin Legea bugetului de stat pe anul 2014 nr. 356/2013 la capitolul 84.01 „Transporturi”, titlul 56 „Proiecte cu Finanţare din Fonduri Externe Nerambursabile (FEN) Postaderare”, articolul 56.03 – „Programe din Fondul de Coeziune (FC)”.
Vezi Lista exproprieri ALBA IULIA
Vezi Lista exproprieri Sintimbru
Vezi Lista exproprieri Galda de Jos
Vezi Lista exproprieri Ciumbrud
Vezi Lista exproprieri Radesti
Vezi Lista exproprieri Sancrai
Vezi Lista exproprieri Garbova de Jos
Vezi Lista expropieri Miraslău
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. răspunde de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum şi de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
Sumele individuale se virează de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiţii în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii.
Planul cu amplasamentul obiectivului de investiţii se aduce la cunoştinţă publică prin afişarea la sediul consiliilor locale implicate şi, respectiv, prin afişare pe pagina proprie de internet a expropriatorului.
Potrivit CNADNR, în februarie anul acesta a fost semnat un contract pentru “Realizarea serviciilor de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafeţelor de teren necesare executării lucrării Autostrada Sebeş – Turda, km 0+000 – km 70+000 lot 1, lot 2, lot 3, lot 4″. Sunt cuprinse localităţile Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Rădeşti, Miraslău, Unirea, Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi şi se are în vedere Legea nr. 255/2010. Firma care a câştigat contractul de 99.560 lei (fără TVA), prin procedura cerere de ofertă este “East Bridge” SRL Bucureşti.
Reamintim că procedura în astfel de situaţii este de stabilire a preţurilor la care se fac despăgubirile pentru terenurile şi clădirile vizate de construcţia autostrăzii de către evaluatori angajaţi de CNADNR. Se verifică apoi în bazele de date de la primării proprietarii acestor imobile, care primesc adrese acasă în acest sens. Dacă sunt de acord cu preţul pe care îl oferă statul pentru proprietăţile pe care le pierd, încheie un contract şi primesc banii. Dacă nu, pot deschide proces în instanţă şi până la soluţionarea acestuia, timp de maxim trei ani, li se virează într-un cont la CEC pe numele lor contravaloarea despăgubirii.
Potrivit articolului 28 din Legea 255/2010, “ (1) Bunurile imobile, proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care sunt afectate de lucrările de utilitate publică trec, în condiţiile legii, în proprietatea publică a statului şi în administrarea reprezentanţilor expropriatorilor, în termen de 30 de zile de la înştiinţarea unităţii administrativ-teritoriale. Fac excepţie de la prevederile prezentului alineat lucrările de construcţie de drumuri de interes judeţean şi cele aferente dezvoltării aeroporturilor de interes local.
(2) Bunurile imobile trecute în proprietatea publică a statului şi în administrarea expropriatorilor, conform prevederilor alin. (1), pot fi transferate, după finalizarea lucrărilor, în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu pot fi înstrăinate pe perioada existenţei lucrărilor de utilitate publică.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News