Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Profesorii vor avea nevoie de avizul universității pentru a putea gira lucrări științifice. Patru cadre didactice de la UAB au garantat pentru ce au scris DEȚINUȚII

Publicat

lucrare licenta teza doctorat Profesorii universitari care vor să gireze pentru lucrările științifice realizate în afara instituției unde predau, cum ar fi cazul celor scrise de deținuți, ar putea să aibă nevoie de avizul universității, potrivit președintelui Consiliului Naţional al Rectorilor.

Preşedintele Consiliului Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor o centralizare a tuturor cazurilor de profesori universitari care au girat „lucrările ştiinţifice” ale deţinuţilor.

În urma acestui raport, se doreşte ca, de acum înainte, niciun profesor universitar să nu mai poată da aviz pe vreo lucrare ştiinţifică care vine din afara universităţii, fără înştiinţarea universităţii la care predă.

„A fost o situaţie de care nu ne-am lovit până acum, deşi ea a fost inclusă în regulamentele comisiilor de etică, dar acum, odată cunoscută situaţia, probabil că se va introduce o prevedere care să fie similară cu aceea în care atunci când un cadru didactic titular dintr-o universitate vrea să predea într-o altă universitate, trebuie să ceară aprobarea Senatului (universitar). Asta înseamnă că atunci când un profesor universitar vrea să gireze lucrarea unui puşcăriaş, să aibă nevoie de aprobarea universităţii. Unele universităţi nu au fost de acord cu termenul aprobare şi s-au oprit la termenul de avizare. Oricum i-ai spune, asta înseamnă că universitatea îşi asumă şi răspunderea pentru că în momentul de faţă, în cele mai multe situaţii, universităţile nu au avut cunoştinţă de ceea ce au făcut cadrele didactice din universităţile lor, pe baza dreptului de liberă exprimare în domeniul ştiinţific al fiecăruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universităţilor, iar universităţile sper să reproducă acest lucru în propriile reglementări interne. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia pot fi traşi la răspundere de la caz la caz. Nu ai bază legală să stabileşti ceva fiindcă nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralităţii”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Câmpeanu.

Un proiect de lege prin care s-ar putea abroga această prevedere a fost depus la Senat pe 2 decembrie 2015, iar pe 6 ianuarie 2016 a primit aviz favorabil de Consiliul Legislativ. Acesta ar putea intra în discuţii la Guvern, miercuri.

Citeşte şi Proiect de lege: Deţinuţii care scriu cărţi în penitenciare nu vor fi eliberați mai repede. 425 de „opere” scrise în ultimii trei ani. Exemple

VEZI ȘI: Comisia de Etică de la Universitatea din Alba Iulia îi pune pe cei patru profesori să justifice de ce au coordonat lucrările pușcăriașilor

În total, profesori din 38 de universităţi de stat şi 24 de universităţi private au coordonat lucrări scrise de către deţinuţi.

Astfel de probleme se regăsesc și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde patru cadre didactice au girat pentru lucările unor deținurți.
Sorin Briciu, Mihai Himcinschi, Ioan Gânfălean și Mariana Luduşan sunt cei patru profesori de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia ale căror nume apar pe lucrările științifice semnate de cinci deținuți.

Situaţiile lor va fi analizate în amănunt de Comisia de Etică. Potrivit conf. univ. dr. Diana Câmpan, purtător de cuvânt al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, comisia a decis să ceară fiecărui profesor, aflat în această situație, câte un memoriu prin care să dea explicaţii. Punctele de vedere au ajuns la comisie în data de 27 de ianuarie, Apoi, comisia se va întruni din nou şi se vor lua măsurile necesare și legale pentru fiecare dintre cazurile analizate.

Reprezentanții UAB au declarat în repetate rânduri că instituția nu a girat pentru acele lucrări și că acestea au fost făcute în nume personal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax