Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru iarna 2022- 2023. Fenomenul care influențează vremea în toată Europa. Ce spun meteorologii despre ninsori

centru trafic

Publicat

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023: Previziunile legate de ninsori pentru iarna 2022/2023, le arată meteorologilor un semnal climatic global influențat de La Nina, activ pentru al treilea an consecutiv, ceea ce este neobișnuit. 

Meteorologii spun despre despre iarna 2022-2023 că țara noastră va avea parte de o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani. Meteorologii mai spun și că vremea va fi una foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.

De asemenea, se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal. În ce privește ninsorile din țara noastră, există condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, dar cu slabe șanse în noiembrie și decembrie.

Astfel, în lunile noiembrie și decembrie, temperaturile vor fi cu un grad și jumătate mai ridicate decât media valorilor perioadei, dar fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni.

Țara noastră va avea în luna decembrie o temperatură medie care va oscila între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F).

În aceste ultime două luni ale anului, ninsorile sunt semnalate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.

Meteorologii europeni mai remarcă, totodată, și un indice UV scăzut în Europa și în țara noastră, în special în lunile decembrie și ianuarie, atunci când valoarea indicelui UV va fi sub 1.

Vremea în ianuarie 2023 – zilele cu ploaie și ninsoare

Specialiștii atrag atenția că lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, în special pentru persoanele meteo-sensibile. Cerul va fi tot timpul acoperit de nori, iar perioadele în care va fi senin vor fi destul de rare. În luna ianuarie, în România ne mai putem aștepta și la aproximativ 4 zile de ploaie în luna ianuarie și în jur de 8 zile de ninsoare.

Fenomenul care influențează iarna în Europa

La Nina schimbă vremea la nivel global, nu doar la nivelul Americii de Nord. Este influențată și Europa, potrivit severe-weather.eu.

Iarna 2022-2023: La Nina faza rece, El Nino faza caldă

Meteorologii consideră La Nina drept principalul motor meteorologic global în următoarele sezoane.

Analizând sistemele globale de prognoză meteo pe termen lung și din analiza datelor istorice, meteorologii au emis primele previziuni de ninsoare pentru iarna viitoare.

ENSO este prescurtarea pentru „El Niño Southern Oscillation”. Această regiune a Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă între fazele calde și reci. De obicei, există o schimbare de fază la fiecare 1-3 ani.

Faza rece se numește La Nina, iar faza caldă se numește El Nino. Ne aflăm în prezent într-o fază La Nina, în cel de-al treilea an consecutiv, o întâmplare rară.

Cum influențează vremea la nivel global

ENSO influențează semnificativ precipitațiile tropicale, modelele de presiune și schimbul complex dintre ocean și atmosferă. Aceste schimbări afectează circulația aerului în restul lumii, cu o oarecare întârziere.

În acest fel, ENSO are un impact semnificativ asupra precipitațiilor tropicale și tiparelor de presiune. În acest fel, modifică semnificativ sistemul de feedback atmosferă-ocean.

Prin acest sistem de feedback, influența ENSO se răspândește la nivel global, în special temperatura de iarnă și tiparele de zăpadă.

Meteorologii folosesc aceste anomalii generate de La Nina, ca un „indicator” pentru a cunoaște starea actuală a sistemului climatic global.

Primul eveniment La Nina s-a produs în 2020 și al doilea la sfârșitul anului 2021. Un eveniment similar din cel de-al treilea an se dezvoltă acum și se preconizează că va ajunge la maturitate pentru iarna 2022/2023.

Iarna 2022 – 2023: cum va fi zăpada

În primul rând, uitându-ne la imaginea medie pentru Europa, putem vedea o prognoză destul de slabă de zăpadă. Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.

În noiembrie și decembrie va fi cu un grad, un grad și jumătate mai cald decât media, însă fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni.

Pentru mai multe detalii, citiți: Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023 în România. Radiația solară scăzută poate afecta persoanele meteo-sensibile

Specialiștii de la severe-weather.eu au realizat o analiză a șanselor de precipitații sub formă de ninsoare ale iernii care urmează. Analiza vizează tendințele globale, dar și pe regiuni.

După ce au analizat foarte multe date, au ajuns la concluzia că zăpada va fi o raritate în Europa, în această iarnă, chiar mai mult decât în ultimii ani scrie Alba24.ro

Directorul ANM despre cum va fi vremea la începutul lunii octombrie

Elena Mateescu, directorul ANM spune că luna octombrie vine cu temperaturi de vară în multe zone ale ţării , potrivit Antena3. În aceasta săptămână vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei, cu maxime care vor atinge chiar şi 32 de grade Celsius.

Meteorologul anunță o săptămână mai caldă chiar decât ar fi normal pentru această dată, având în vedere că maximele vor ajunge sâmbătă la 29-32 de grade Celsius.

„Într-adevăr, o săptămână mai caldă decât în mod obişnuit şi pentru un final de lună septembrie, dar şi debut de lună octombrie, pentru că temperaturile vor fi în creştere de la o zi la alta.

Pentru ziua de miercuri, joi, 19-30 de grade, iar sâmbătă, prima zi a lunii octombrie, valori chiar de 31, posibil izolat în Lunca Dunării, 32 de grade.

Aşadar, o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, dar şi fenomene de instabilitate vor fi prezente. Vorbim de perioade cu averse şi cantităţi de apă care pot depăşi 25-30 l/mp, la nivel local 40-50 l/mp, a anunţat Elena Mateescu, director ANM,

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate