Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023 în România. Radiația solară scăzută poate afecta persoanele meteo-sensibile

Publicat

ceata cj alba

Cum va fi vremea în iarna 2022-2023. Prognoză meteo estimată de două institute europene. România va trece printr-o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani, dar meteorologii consideră că vremea va fi foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.

Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că iarna 2022 -2023 va fi cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură. Dacă și temperaturile vor fi ridicate, ca anul trecut, consumul de energie va fi mai mic decât în iernile normale.

Prognozele care anunță o iarnă blândă în România au fost realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit.

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă” spune George Gârbacea, cercetător științific.

În noiembrie și decembrie va fi cu un grad, un grad și jumătate mai cald decât media, însă fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni. 

Decembrie va avea o temperatură medie în România oscilând între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F).

Prognoză meteo pe termen lung: Câtă zăpadă vom avea în această iarnă. Analiză a lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie

În București, temperatura medie scade la valori cuprinse între +1 și -2°C, estimează meteorologii europeni, ușor mai cald decât temperaturile istorice (-2,06 grade).

Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.

În România vor fi condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, cu slabe șanse în noiembrie și decembrie. În ultimele două luni ale anului va ninge doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde nu se va depune strat de zăpadă.

Indice UV foarte scăzut, cer acoperit

Ceea ce remarcă însă metelorologii europeni este un indice UV scăzut în Europa și în România mai ales în decembrie și ianuarie, când valoarea acestuia va fi sub 1.

Lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru persoanele meteo-sensibile.

Cerul va fi aproape în permanență acoperit, iar perioadele în care va fi senin vor fi rare.

Lună Temperaturi Zile  ploioase Zile cu zăpadă Vreme
Ianuarie 2° / -3° 4 8
Urâtă
Februarie 6° / 0° 4 6
Urâtă

Vă puteți aștepta la aproximativ 4 zile de ploaie în România în luna ianuarie și în jur de 8 zile de ninsoare.

Pentru a reuși să ofere un pronostic legat de vreme, specialiștii utilizează metode diferite, adesea încrucișate, în care țin cont de temperaturile istorice, de mișcările maselor de aer, umiditate, presiune și multe informații primite de la sateliți

Zăpada va fi o raritate în Europa

Specialiștii de la severe-weather.eu au realizat o analiză a șanselor de precipitații sub formă de ninsoare ale iernii care urmează. Analiza vizează tendințele globale, dar și pe regiuni.

După ce au analizat foarte multe date, au ajuns la concluzia că zăpada va fi o raritate în Europa, în această iarnă, chiar mai mult decât în ultimii ani scrie Alba24.ro

”Ne uităm doar la tendințe și probabilități, dar totuși, variația este cheia. Începem cu prognoza medie de ninsori pentru perioada noiembrie-decembrie-ianuarie, iar apoi vom face o defalcare lunară.

Prognoza meteo în această iarnă: Mai puține ninsori decât ar fi normal în noiembrie, decembrie și ianuarie

În primul rând, uitându-ne la imaginea medie pentru Europa, putem vedea o prognoză destul de slabă de zăpadă. Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.

Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că iarna 2022 -2023 va fi cu puțină zăpadă, ceea ce ar putea crea probleme în agricultură. Dacă și temperaturile vor fi ridicate, ca anul trecut, consumul de energie va fi mai mic decât în iernile normale.

Prognoza lunii noiembrie arată un potențial de creștere a ninsorilor în zonele muntoase din Europa Centrală. Dar în majoritatea celorlalte părți sunt prognozate cu mai puține ninsori decât în mod normal pentru această lună.

Prognoza de ninsori din decembrie arată anomalii mai puternice. Potrivit datelor, prognoza nu permite scenarii de ninsori larg răspândite, ceea ce înseamnă că zăpada va lipsi în toată Europa și în România, iar speranța unui Crăciun cu zăpadă, nu are șanse nici în acest an.

În prognoza din ianuarie, nu există nici o îmbunătățire reală a situației. Se estimează că cea mai mare parte a Europei va avea mai puține ninsori până la mijlocul iernii, cu excepția unor zone foarte restrânse.

Datele arată că sunt disponibile precipitații, dar temperaturile nu sunt suficient de reci pentru acumularea de zăpadă în zonele joase.

Va fi așadar o iarnă mai caldă în Europa decât de obicei, cu temperaturi extreme înregistrate arareori.

Fenomenul „La Nina” anunță o iarnă mai blândă

În prognoza serviciului meteorologic al Marii Britanii, aproape toată România este colorată în portocaliu, semn că va fi deficit de zăpadă. Dacă această lipsă de precipitații va fi insoțită de ger, pentru agricultură va fi rău.

Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie: „Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce in ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15 , ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”.

Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific. Chiar dacă este departe de noi.

„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”a precizat Florinela Georgescu, director ANM citat de Alba24.

Meteorologii români sunt preocupați mai ales de fenomenele de deasupra Câmpiei Ruse – de acolo, în iernile geroase, vin masele de aer foarte rece. Acestea vor influența mult consumul de energie din țara noastră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax