Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Program de 4,5 miliarde euro din fonduri UE pentru sănătate. Ce a obținut România în urma negocierilor cu Comisia Europeană

Publicat

Din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operațional dedicat exclusiv sănătății, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a precizat ministrul Marcel Boloș. Potrivit acestuia, toate măsurile propuse de Ministerul Fondurilor Europene au fost aprobate de către Comisia Europeană.

Ministrul a explicat care vor fi prioritățile de utilizare a acestor fonduri. „O primă prioritate este cea legată de vaccinul tetravalent şi de reactivarea Institutul Național Cantacuzino”a spus acesta, la Digi24.ro.

Alte proiecte se referă la spitalele regionale, echipamente medicale, infrastructura, dar şi pregătirea personalului medical.

„Este vorba de trei spitale regionale: Cluj, Iaşi, Craiova – 1,166 miliarde de euro sunt banii pe care i-am alocat pentru cele trei spitale regionale. Este vorba de alocarea pe care o avem din partea Comisiei Europene şi a bugetului de stat, pentru ca acest buget să poată fi utilizat pentru cele trei spitale. Sarcina noastră este ca noi să finalizăm negocierile cu cei de la Comisia Europeana până la sfârşitul lui 2020, astfel încât POS să poată fi operaţional începând cu 2021. Aşadar spitalele regionale îşi vor putea urma cursul în această perioadă de derulare a procedurilor de achiziţie publică, astfel încât după încheierea contractelor de finanţare, să putem continua cu proiectele tehnice de execuţie şi alocările de bani pentru realizarea execuţiei de lucrări”, a precizat ministrul.

Ce a obținut România în urma negocierilor:

„Flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune)” înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.

„Flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaționale” înseamnă că pot fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.

„Flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni” înseamnă sprijinirea tuturor localităților din România afectate de COVID-19.

„Reducerea concentrării tematice” înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri inițial destinate cercetării către la mediul de afaceri în scopul relansării economice.

„Cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021” înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.

„Renunțarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanțarea capitalului de lucru” înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative și întârzierile în implementare pentru a reacționa mai eficient la criza de sănătate publică.

Ce urmează din 2021

Dincolo de eficientizarea alocărilor financiare permise de noul Regulament european, Ministerul Fondurilor Europene anunță etapele ce urmează a fi parcurse împreună cu celelalte instituții, conform memorandumului „Măsuri privind elaborarea documentelor programatice finanțate din fonduri europene 2021-2027”adoptat de Guvernul României:

Semnarea de către fiecare minister a Ordinelor Comune în vederea constituirii echipelor care coordonează elaborarea fiecărui program operațional;

Finalizarea de către ministerele responsabile, după caz, a autoevaluărilor naționale privind îndeplinirea condițiilor favorizante pentru domeniile gestionate;

Raportarea stadiului îndeplinirii condițiilor favorizante aflate în curs de realizare, astfel încât la nivelul MFE să poată fi monitorizat periodic progresul;

Analiza de către fiecare minister a primelor versiuni ale programelor operaționale;

Transmiterea către CE a primelor versiuni ale Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat 2021-2027.

surse: Ministerul Fondurilor Europene, hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax