Connect with us

Economie

Taxă pe profitul băncilor, pregătită de Guvern. Ar putea duce la majorarea dobânzilor

Publicat

Guvernul propune o taxă de 29% pe profitul băncilor, față de 16% în prezent, pentru a crește veniturile bugetare. Măsura, cuprinsă în programul de guvernare, ar aduce 1 miliard de lei în plus față de sistemul actual de impozitare, dar riscă să majoreze costurile de creditare ale firmelor, prin dobânzi, comisioane și garanții mai mari.

Puțin peste 21% din firmele care au depus bilanțul contabil în 2024 avea credite bancare în plată la nivelul anului trecut, conform datelor Băncii Naționale a României, scrie Termene.ro.

Aceste companii vor suporta o creștere a costurilor creditelor cu minimum 10% pentru ca băncile să-și acopere creșterile de taxe, conform reprezentanților băncilor.

Coaliția de guvernare discută să introducă o impozitare foarte ridicată, cu 29%, a profitului impozabil al băncilor, cu mult peste nivelul actual al impozitului, de 16%, conform programului de guvernare al executivului condus de Ilie Bolojan.

Taxa pe profitul băncilor, pregătită de Guvern, justificată ca o formă de echitate fiscală, ar putea aduce un miliard de lei în plus la bugetul de stat în 2025.

Însă analiștii economici avertizează că această suprataxare riscă să crească accelerat costurile de creditare ale firmelor, afectând în special IMM-urile și sectoarele economice vulnerabile.

În acest moment, taxarea băncilor vizează un impozit special de 2% din veniturile băncilor și un impozit de 16% pe profitul acestor instituții bancare.

În baza acestui sistem de taxare (2% plus 16%), statul a colectat – pentru anul 2024 – impozite totale de aproape 4 miliarde de lei.

Pentru anul în curs, tot în baza acestui sistem de taxare, colectarea ar urma să aducă 4,6 miliarde de lei.

Impozitul de 2% a adus la buget 967 de milioane de lei în 2024, potrivit execuției preliminare, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Statul a mai luat 3 miliarde de lei de la bănci prin impozitul pe profit, de 16%, în creștere de la aproape 2,3 miliarde de lei în 2023.

Rezultă că pentru anul trecut, impozitarea băncilor a adus 4 miliarde de lei, conform unor date preliminarii.

Sursă: termene.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.