Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte pentru modificarea legilor electorale. Scăderea pragului electoral și a numărului de semnături

avatar

Publicat

Mai mulți parlamentari propun modificarea legilor electorale, astfel încât pragul electoral să fie mult mai mic, iar numărul semnăturilor necesare pentru un candidat, indiferent că acesta vrea să candideze la Președinția României, la Parlamentul European, pentru Parlamentul României sau pentru consiliile locale, să fie mai scăzut. 

De asemenea, parlamentarii vor ca numărul necesar pentru atingerea necesarului pe liste sau pentru pragul electoral, care se transformă în “prag natural”, să fie calculat în funcție de numărul de voturi valabil exprimate la alegerile precedente, nu la numărul persoanelor cu drept de vot din Registrul electoral.

În acest sens, la Senat au fost depuse patru proiecte legislative.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari ai USR, aceste bariere legislative care există în prezent „stau în calea participării cetățenilor la viața politiccă di România sunt printre cele mai mari din UE. Deși cetățenii români își doresc iplicarea în politică și reîmprospătarea acestei clase politice, actuala legislație face acest demers foarte greu de realizat”.

Primul proiect prevede modificarea și completarea Legii Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Documentul modifică pragul electoral, care va scădea de la 5% la 0,5% și numărul de semnături necesare pentru candidatură.

Potrivit proiectului, „pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidați propuse de partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice sau aleianțele electorale trebuie însoțite de o listă de susținători cuprinzând cel puțin echivalentul a 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European”. De asemenea, „poate candida ca independent cetățeanul român sau cetățeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales și este susținut de un număr de alegători cel puțin egal cu echivalentul a 0,5% din numărul total de voturi exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European”.

Conform calculelor inițiatorilor, înlocuirea pragului electoral cu pragul natural (partea întreagă a raportului dintre nr total de voturi valabil exprimate și numărul de mandate care revine României), înseamnă 27.833 de semnături, în loc de peste 200.000, cum este prevăzut în actuala lege.

Pentru alegerea președintelui, un alt proiect înregistrat la Senat prevede modificarea Legii nr. 370/2004, prin scăderea numărului de semnături necesare pentru înscrierea unei candidaturi de la 200.000, care reprezintă acum 1,1% din totalul alegătorilor înscriși pe listele electorale, la echivalentul a 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la alegerile precedente, respectiv 57.765.

Potrivit documentului, „candidaturile propuse de partidele și alianțele politice, precum și candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susținute de un număr de alegători cel puțin egal cu echivalentul a 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri prezidențiale. (…) Sunt însoțite de declarația de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată și datată de candidat, de declarația de avere, declarația de interese, de o declarație pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia, precum și lista susținătorilor, al căror număr nu poat fi mai mic de 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri prezidențiale”.

Pentru alegerile parlamentare, se completează și se modifică mai multe articole din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea Autorității Electorale Permanente. Astfel, se propune scăderea pragului electoral de la 5%, la 3% și scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale, la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri parlamentare.

În cazul alegerilor locale, se propune modificarea Legii nr. 115/2015, Legii nr. 215/2001 și Legii nr. 393/2004. Astfel, pragul electoral este eliminat și înlocuit pragul natural, necesar pentru obținerea unui singur loc în consiliul local. În plus, se propune scăderea numărului de semnături de la 1% din numărul celor înscriși în registrul electoral, la 0,5% din numărul voturilor valabil exprimate în circumscripție la ultimele alegeri locale.

Potrivit proiectului, „pentru fiecare candidat la funcția de primar și lista de candidați pentru Consiliul local și Consiliul județean, partdele politice, alianțele politice, alianțele eletorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebie să prezinte o listă de susținători care trebuie să cuprindă minimum 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri locale în circumscripția respectivă, dar nu mai puțin de 20.”

Cele patru proiecte legislative sunt în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră parlamentară sesizată.

sursa: senat.ro, avocatnet.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FC Unirea Alba Iulia – FCSB, în 16-imile de finală ale Cupei României la fotbal. Meciul se va disputa săptămâna viitoare

avatar

Publicat

FC Unirea Alba Iulia va întâlni în 16-imile de finală ale Cupei României la fotbal. Meciul se va juca săptămâna viitoare pe stadionul “Cetate” din Alba Iulia, dacă se va reuşi închirierea unei instalaţii mobile de nocturnă, în caz contrar partida va avea loc pe stadionul din Zlatna, potrivit site-ului local de sport Absport.ro.Până acum FC […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Referendumul pentru familia tradițională: Întrebarea la care trebuie să răspundă românii, pe 6 și 7 octombrie

avatar

Publicat

Românii care vor participa la referendumul pentru familia tradițională vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, a decis, marți, Guvernul. Suma alocată de Guvern pentru referendum este de 163,7 milioane de lei. Referendumul pentru redefinirea familiei în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ce îi motivează pe români la angajare. Beneficiile preferate la locul de muncă

avatar

Publicat

Dacă în anii trecuţi, românii urmăreau, ca beneficii privind locul de muncă, programul de lucru flexibil și timpul petrecut pe drumul acasă-serviciu, într-un studiu recent este evidenţiat un aspect neluat în calcul de mulți dintre angajatori: masa de prânz.Potrivit noului barometru lansat de Frames&TrainYourBrain, 24% dintre respondenți au trecut masa de prânz în topul celor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Ceremonia de deschidere a Turului Ciclist al României, în Cetatea Alba Carolina. Prezentarea echipelor

avatar

Publicat

ciclism

Ceremonia de deschidere a Turului Ciclist al României, competiție reluată după o pauză de cinci ani, are loc marți, în Cetatea Alba Carolina. Potrivit site-ului competiției, în cadrul evenimentului vor fi prezentate echipele participante.Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, Turul va onora acest eveniment major, vizitând toate cele 3 provincii istorice ale României. Cicliștii vor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu în localitatea Poșaga de Sus. O șură a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

avatar

Publicat

Un incendiu a izbucnit marți după-amiaza, în comuna Poșaga din Munții Apuseni. Flăcările au cuprins o șură din localitatea Poșaga de Sus. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Câmpeni intervine în cooperare cu detașamentul din Turda (ISU Cluj) cu trei autospeciale de stingere.În urma incendiului nu au fost înregistrate victime. UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul s-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate