Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea cartierului ”Gheorghe Șincai” din Alba Iulia. Primăria a semnat contractul de peste 20 milioane lei cu ADR Centru


Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia a semnat vineri contractul pentru modernizarea cartierului ”Gheorghe Șincai”, cu ADR Centru.

Proiectul este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020. Cererea de finanțare vizează regenerarea economică și socială a comunităților defavorizate din mediul urban și are o valoare totală de peste 22,2 milioane lei, din care aproape 20 milioane lei (peste 4,17 milioane euro) sunt sume nerambursabile.

Prin această inițiativă, municipalitatea va investi în cinci obiective specifice care vizează reabilitarea spațiilor publice urbane din cartierul ”Gheorghe Șincai”, pe o suprafață de peste 2 hectare. La acestea se adaugă obiectivul de construire a unui ansamblu de locuințe sociale, incluzând 21 de apartamente, în același cartier, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Vezi și FOTO: Cum va arăta noul talcioc din Alba Iulia. Proiectarea unui centru multifuncțional și a unor locuințe sociale, la licitație

Potrivit sursei citate, implementarea proiectului ”Ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de locuit, cartier Gheorghe Șincai, Alba Iulia” este fundamentată pe necesitatea locuitorilor din această zonă de a beneficia de condiții mai bune de trai.

”Oamenii de aici au nevoie de acces, în mod egal, la infrastructura publică, la serviciile oferite către populație, de administrația publică locală și de alte instituții sau organizații. Aici nu se pot face nici investiții private, pentru că zona este o enclavă a cărei marginalizare trebuie să fie eliminată. Ne dorim indiscutabil să creăm o lume nouă, în cartierul numit cândva ”Lumea nouă”, susține primarul.

Modernizarea zonei ne va permite organizarea unor evenimente publice, culturale, educative și sociale.

”Acest proiect este complementar cu un altul în care lucrările au și început, respectiv este vorba de construirea, dotarea și operaționalizarea unui complex multifuncțional, unde vor avea loc activități educative, culturale, recreative”, mai spune primarul.

Citește și Cât va costa complexul de locuințe sociale și modernizarea talciocului din cartierul Gheorghe Șincai la Alba Iulia

Potrivit acestuia, municipiul trebuie să atragă peste 60 milioane euro în doi ani, iar acest lucru se va face prin lucrări de mare amploare.

”Se văd deja lucrările de reabilitare a blocurilor, se văd lucrările din interiorul și din perimetrul Cetății. Am început și activitatea de modernizare a sistemului de iluminat public, prin trei proiecte a căror valoare este de peste 33 milioane lei. Urmează să demarăm lucrările de modernizare a tramei stradale pe zeci de kilometri în oraș și practic acestea vor crea disconfort public.

Ne cerem scuze cetățenilor, dar vrem să-i asigurăm că impactul acestor investiții se va vedea după ce fluxurile care traversează orașul vor fi așezate corect, iar sistemul de mobilitate va fi mult simplificat. Acesta este rolul fondurilor europene, pe care le atragem pentru toți locuitorii: să ducă la creșterea calității vieții. Noi vom avea un buget de finanțare aproape cât bugetul pe un an întreg pentru tot ce înseamnă funcționarea Alba Iuliei, ceea ce înseamnă că derularea acestui tip de investiții nu ar fi fost posibilă fără sprijin European”, a precizat Pleșa.

Precizări ADR Centru

Buget proiect și program finanțare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului, sunt disponibile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 9.1, care finanțează proiectele ce vizează ”Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban”.

Proiectul contractat acum are o valoare totală de 22.241.809,37 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 19.837.496,08 lei (aproximativ 4,175 milioane euro), reprezentând 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului. La aceste sume se adaugă contribuția Municipiului Alba Iulia, din care suma eligibilă este în valoare de 404.846,86 lei, iar cheltuielile neeligibile sunt în valoare de aproape 2 milioane lei.

Termenul de finalizare al proiectului este estimat de beneficiar ca fiind data de 31.12.2023.

În cadrul acestui proiect este vorba de sistematizare urbană și echipare infrastructurală, prin crearea de spații publice în zona străzii Gheorghe Șincai din Alba Iulia, unde în acest moment infrastructura publică este precară.

Tot aici vor fi create facilități pentru recreere – respectiv zone special amenajate pentru sport și locuri de joacă pentru copii. Pe de altă parte spațiul public urban cunoscut sub numele de ”Piața Talcioc” va fi modernizat, iar în întregul areal vor fi create spații verzi.

Din punct de vedere edilitar, în acest cartier vor fi construite un Centru Multifuncțional cu funcțiuni socio-comunitare și un bloc de locuințe sociale cu 21 apartamente.

Investiție pe 1,1 hectare de teren

Prin crearea spațiilor publice urbane este vorba de intervenții pe mai mult de 1,1 hectare teren, unde se vor realiza alei auto moderne, stații de autobuz, parcări, trotuare și suprafețe pietonale, inclusiv accesul către Centrul Mutifuncțional.

Facilitățile pentru recreere vor include un teren pentru minifotbal și un loc de joacă pentru copii, pe aproximativ 1.200mp. Modernizarea ”Pieței Talcioc” se referă la o suprafață de aproximativ 1.000 mp, adiacentă străzii Gheorghe Șincai. În întreaga zonă se vor crea și reabilita peste 3.600mp de spații verzi. Centrul multifuncțional și blocul de locuințe sociale vor ocupa peste 2.800mp.

”Alba Iulia trebuie să utilizeze judicios fondurile europene pe care le are la dispoziție. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 noi coordonăm implementarea celor 13 proiecte care sunt în lucru, modernizarea Liceului Sportiv fiind definitivată.

Dar timpul este scurt și provocările din timpul pandemiei și apoi din perioada de scumpiri pe care o traversăm acum trebuie rezolvate cu bine. Acordăm tot sprijinul echipelor municipalității care implementează aceste proiecte, pentru că întregul proces nu este simplu. Practic, Alba Iulia  atrage resurse pentru dezvoltare cât toate celelalte orașe și comune din întregul județ Alba. În esență, acest proces de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC), este o componentă de finanțare socială, care sprijină regenerarea comunităților defavorizate din mediul urban. Acest mecanism favorizează noile investiții în infrastructură, dotarea și echiparea zonelor marginalizate. Este foarte importantă și implicarea societății civile din Alba Iulia, pentru a consolida sentimentul de apartenență și de proprietate al comunității din zona unde se fac aceste investiții.

Pe termen lung, investițiile propuse prin acest proiect, coroborate cu toate celelalte intervenții incluse în Strategia de dezvoltare locală vor genera schimbări pozitive de ordin social și economic în municipiul reședință a județului Alba.

La nivelul Regiunii Centru, noi coordonăm implementarea a peste 1100 proiecte, a căror valoare totală este de peste 1,76 miliarde euro. Peste 600 din aceste proiecte sunt depuse de reprezentanții mediului privat, iar din celelalte 500, 72 proiecte au ca beneficiari instituțiile administrației publice și alte organizații din județul Alba. Valoarea totală a proiectelor gestionate de noi la nivelul administrației publice a județului Alba este de peste 182 milioane euro. În privința Axei Prioritare 9, care sprijină Grupurile de Acţiune Locală pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate, avem contractate 5 proiecte, din care patru în Mediaș și acesta de la Alba Iulia. În scurt timp vor fi contractate și cererile de finanțare depuse de municipiile Sfântu Gheorghe și Sebeș, astfel valoarea totală a proiectelor pe această axă va depăși 15 milioane euro”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Schimbări majore în traficul din Alba Iulia. Noi străzi cu sens unic în cartierul Cetate, de marți

Publicat

Pe mai multe străzi din Alba Iulia se va circula, de marți, pe un singur sens.

Administrația locală a regândit traficul pe o zonă importantă din zona cartierului Cetate și a montant semne de circulație pentru un sistem nou de sensuri unice.

De asemenea, vor fi și restricții de viteză.

Anunțul a fost făcut de viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon.

”În cursul zilei de azi angajații Serviciului Întreținerea Domeniului Public au montat semnele de circulație necesare pentru instituirea unui sistem de sensuri unice în zona dintre străzile Vânătorilor și Alexandru cel Bun.

Această măsură este luată pentru fluidizarea traficului în zona respectivă și pentru realizarea unor noi locuri de parcare de tip rezidențial și public.

Pe străzile înguste și cu multe blocuri de locuințe (Poligonului, Alexandru cel Bun) se va limita viteza la 20 km/h pentru protejarea pietonilor și a copiilor și va fi interzisă parcarea autovehiculelor în afara spațiilor anume destinate.

– pe str. Vânătorilor de va circula pe sens unic de la intersecția cu str. Ștefan cel Mare înspre str. Dr. Ioan Rațiu

– pe str. Ioan Rațiu se va instaura sens unic de la intersecția cu str. Vânătorilor până la str. Ștefan cel Mare

– str. Poligonului va avea în întregime sens unic iar str. Alexandru cel Bun va avea sens unic până la intersecția cu str. Ștefan cel Mare” a scris acesta pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: Reforma educației mereu amânată (P)

Publicat

Deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu, a susținut marți o declarație politică despre amânarea reformelor din domeniul educației. Acesta a vorbit despre celebrul proiect „România Educată” care continuă să fie amânat și solicită Guvernului ca acest proiect să treacă prin Parlament pentru a fi dezbătut înainte de a fi adoptat.

Un proiect care sună bine pe hârtie nu va putea ajunge în „ punctele nevralgice ale educației românești: elevi care învață în continuare în școli cu toaleta în curte, subfinanțarea sistemului, programa învechită și neadaptată pieței muncii sau lipsa programelor de susținere a elevilor din familiile sărace”. Statisticile sunt în continuare îngrijorătoare la capitolul abandon școlar, „iar construirea fiecărui buget de stat este amânat, finanțarea adecvată pentru educație este amânată, creșterile salariilor profesorilor și alocațiile copiilor sunt amânate.”

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS Beniamin Todosiu:

„Declarația mea politică de astăzi vă aduce în atenție un subiect extrem de important: EDUCAȚIA

Săptămâna trecută a început școala, mulți dintre noi așteptăm cu real interes Proiectul „România Educată”, cel pe care îl promite de mult timp președintele Klaus Iohannis. Proiectul a început cu o amânare, în stilul clasic românesc. Aceasta este situația reală a școlii românești: mereu este amânată. Reforma reală în educație este amânată de ani de zile, construirea fiecărui buget de stat este amânat, finanțarea adecvată pentru educație este amânată, creșterile salariilor profesorilor și alocațiile copiilor sunt amânate.

România Educată a domnului președinte nu a beneficiat de o dezbatere serioasă la nivelul întregii societăți, deși acest lucru este cerut de asociațiile părinților, elevilor și studenților. Sperăm ca acest proiect, care se dorește reformator, să nu fie trecut pe sub masă de către Guvern, ci să fie dezbătut public, în Parlamentul României, pentru a putea fi îmbunătățit prin amendamente.

„România Educată” trebuie să ajungă și în punctele nevralgice ale educației românești: elevi care învață în continuare în școli cu toaleta în curte, subfinanțarea sistemului, programa învechită și neadaptată pieței muncii sau lipsa programelor de susținere a elevilor din familiile sărace. Un sfert dintre copii sunt afectați de sărăcie, neavând minimul necesar pentru a crește în condiții normale, iar unul din zece copii adoarme flămând. România continuă să înregistreze rate foarte mari ale abandonului școlar (mai ales rata de părăsire timpurie a școlii). La aceste statistici adăugăm faptul că țara noastră a avut în 2020, conform datelor prezentate de Eurostat, cea mai mică investiție în educație din Uniunea Europeană, astfel avem tabloul complet al României Educate.

Aceasta este realitatea pe care nu trebuie să o fardăm cu proiecte frumos ambalate. Avem nevoie de soluții, viziune și consens politic pentru un program de reformă a educației.

Sper ca măcar în ceasul al 12- lea, când va intra în dezbatere proiectul – „România Educată”, toți colegii să pună interesul copiilor acestei țări mai presus de interesul politic.

Să nu uitați cuvintele lui Spiru Haret: <Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara.>”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 220 de copii confirmați COVID sunt internați în spitale. Câți sunt pe secțiile ATI

Publicat

Peste 220 de minori confirmați COVID sunt internați în spitalele din România. Aproximativ 9% dintre aceștia sunt pe secțiile de terapie intensivă.

Potrivit situației prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, marți, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.334. Dintre acestea, 990 sunt internate la ATI.

Vezi și Peste 6.700 de cazuri COVID în România, în 24 de ore. 129 decese noi, 990 pacienți la ATI. Date oficiale, 21 septembrie

Din total, 229 sunt minori.

Dintre pacienții minori, 209 sunt internați în spitale și 20 în secții ATI.

În județul Alba, doar un singur copil este internat în spital cu COVID. Nu sunt cazuri de minori internați pe secții ATI.

La nivel național, numărul cazurilor noi s-a dublat în 24 de ore.

Dacă luni erau raportate 3.342 cazuri, marți numărul infectărilor noi a fost de 6.789.

Și numărul deceselor a crescut: de la 78 luni la 129 marți.

În România, de la începutul pandemiei, au fost confirmate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA pe județe a cazurilor de COVID, descoperite în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe infectări – 21 septembrie

Publicat

Autoritățile au raportat 6.789 cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, un record al valului 4 prin care trece România.

Au fost confirmate 129 de decese noi (față de 78 în 24 de ore, cu o zi în urmă), iar 990 pacienți sunt internați la ATI (952, anterior).

Harta la rezoluție mai mare poate fi consultată AICI.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București – 1048, Timiș – 481, Cluj – 327 și Constanța – 308.

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 22149 106 1,36
2. Arad 25100 101 1,66
3. Argeș 28564 84 0,92
4. Bacău 28120 125 1,44
5. Bihor 30488 115 1,12
6. Bistrița-Năsăud 13578 117 2,76
7. Botoșani 15523 105 1,89
8. Brașov 45234 175 1,28
9. Brăila 13825 46 0,86
10. Buzău 13270 48 0,83
11. Caraș-Severin 12361 83 1,52
12. Călărași 11088 64 1,59
13. Cluj 61378 327 2,55
14. Constanța 45912 308 1,96
15. Covasna 8781 31 0,61
16. Dâmbovița 23510 98 0,94
17. Dolj 28903 66 2,06
18. Galați 29244 154 1,39
19. Giurgiu 11896 76 1,68
20. Gorj 9824 48 1,03
21. Harghita 8652 30 0,66
22. Hunedoara 23951 109 1,16
23. Ialomița 11460 62 1,28
24. Iași 45293 219 1,53
25. Ilfov 48277 93 3,39
26. Maramureș 22641 169 2,67
27. Mehedinți 9015 81 1,37
28. Mureș 24901 91 0,89
29. Neamț 20438 97 1,29
30. Olt 15774 78 1,67
31. Prahova 37722 202 1,58
32. Satu Mare 15178 130 3,33
33. Sălaj 11598 49 1,72
34. Sibiu 27837 83 1,54
35. Suceava 26959 199 1,99
36. Teleorman 15008 122 1,96
37. Timiș 58826 481 3,09
38. Tulcea 8805 17 0,84
39. Vaslui 17405 128 1,55
40. Vâlcea 17203 80 1,22
41. Vrancea 11471 34 1,19
42. Mun. București 195340 1048 2,91
43. Din străinătate** 1382 15
44. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

4957*

900
 TOTAL 1.158.841 6.789
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate