Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea cartierului ”Gheorghe Șincai” din Alba Iulia. Primăria a semnat contractul de peste 20 milioane lei cu ADR Centru

Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia a semnat vineri contractul pentru modernizarea cartierului ”Gheorghe Șincai”, cu ADR Centru.

Proiectul este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional REGIO 2014-2020. Cererea de finanțare vizează regenerarea economică și socială a comunităților defavorizate din mediul urban și are o valoare totală de peste 22,2 milioane lei, din care aproape 20 milioane lei (peste 4,17 milioane euro) sunt sume nerambursabile.

Prin această inițiativă, municipalitatea va investi în cinci obiective specifice care vizează reabilitarea spațiilor publice urbane din cartierul ”Gheorghe Șincai”, pe o suprafață de peste 2 hectare. La acestea se adaugă obiectivul de construire a unui ansamblu de locuințe sociale, incluzând 21 de apartamente, în același cartier, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Vezi și FOTO: Cum va arăta noul talcioc din Alba Iulia. Proiectarea unui centru multifuncțional și a unor locuințe sociale, la licitație

Potrivit sursei citate, implementarea proiectului ”Ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de locuit, cartier Gheorghe Șincai, Alba Iulia” este fundamentată pe necesitatea locuitorilor din această zonă de a beneficia de condiții mai bune de trai.

”Oamenii de aici au nevoie de acces, în mod egal, la infrastructura publică, la serviciile oferite către populație, de administrația publică locală și de alte instituții sau organizații. Aici nu se pot face nici investiții private, pentru că zona este o enclavă a cărei marginalizare trebuie să fie eliminată. Ne dorim indiscutabil să creăm o lume nouă, în cartierul numit cândva ”Lumea nouă”, susține primarul.

Modernizarea zonei ne va permite organizarea unor evenimente publice, culturale, educative și sociale.

”Acest proiect este complementar cu un altul în care lucrările au și început, respectiv este vorba de construirea, dotarea și operaționalizarea unui complex multifuncțional, unde vor avea loc activități educative, culturale, recreative”, mai spune primarul.

Citește și Cât va costa complexul de locuințe sociale și modernizarea talciocului din cartierul Gheorghe Șincai la Alba Iulia

Potrivit acestuia, municipiul trebuie să atragă peste 60 milioane euro în doi ani, iar acest lucru se va face prin lucrări de mare amploare.

”Se văd deja lucrările de reabilitare a blocurilor, se văd lucrările din interiorul și din perimetrul Cetății. Am început și activitatea de modernizare a sistemului de iluminat public, prin trei proiecte a căror valoare este de peste 33 milioane lei. Urmează să demarăm lucrările de modernizare a tramei stradale pe zeci de kilometri în oraș și practic acestea vor crea disconfort public.

Ne cerem scuze cetățenilor, dar vrem să-i asigurăm că impactul acestor investiții se va vedea după ce fluxurile care traversează orașul vor fi așezate corect, iar sistemul de mobilitate va fi mult simplificat. Acesta este rolul fondurilor europene, pe care le atragem pentru toți locuitorii: să ducă la creșterea calității vieții. Noi vom avea un buget de finanțare aproape cât bugetul pe un an întreg pentru tot ce înseamnă funcționarea Alba Iuliei, ceea ce înseamnă că derularea acestui tip de investiții nu ar fi fost posibilă fără sprijin European”, a precizat Pleșa.

Precizări ADR Centru

Buget proiect și program finanțare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului, sunt disponibile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 9.1, care finanțează proiectele ce vizează ”Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban”.

Proiectul contractat acum are o valoare totală de 22.241.809,37 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 19.837.496,08 lei (aproximativ 4,175 milioane euro), reprezentând 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului. La aceste sume se adaugă contribuția Municipiului Alba Iulia, din care suma eligibilă este în valoare de 404.846,86 lei, iar cheltuielile neeligibile sunt în valoare de aproape 2 milioane lei.

Termenul de finalizare al proiectului este estimat de beneficiar ca fiind data de 31.12.2023.

În cadrul acestui proiect este vorba de sistematizare urbană și echipare infrastructurală, prin crearea de spații publice în zona străzii Gheorghe Șincai din Alba Iulia, unde în acest moment infrastructura publică este precară.

Tot aici vor fi create facilități pentru recreere – respectiv zone special amenajate pentru sport și locuri de joacă pentru copii. Pe de altă parte spațiul public urban cunoscut sub numele de ”Piața Talcioc” va fi modernizat, iar în întregul areal vor fi create spații verzi.

Din punct de vedere edilitar, în acest cartier vor fi construite un Centru Multifuncțional cu funcțiuni socio-comunitare și un bloc de locuințe sociale cu 21 apartamente.

Investiție pe 1,1 hectare de teren

Prin crearea spațiilor publice urbane este vorba de intervenții pe mai mult de 1,1 hectare teren, unde se vor realiza alei auto moderne, stații de autobuz, parcări, trotuare și suprafețe pietonale, inclusiv accesul către Centrul Mutifuncțional.

Facilitățile pentru recreere vor include un teren pentru minifotbal și un loc de joacă pentru copii, pe aproximativ 1.200mp. Modernizarea ”Pieței Talcioc” se referă la o suprafață de aproximativ 1.000 mp, adiacentă străzii Gheorghe Șincai. În întreaga zonă se vor crea și reabilita peste 3.600mp de spații verzi. Centrul multifuncțional și blocul de locuințe sociale vor ocupa peste 2.800mp.

”Alba Iulia trebuie să utilizeze judicios fondurile europene pe care le are la dispoziție. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 noi coordonăm implementarea celor 13 proiecte care sunt în lucru, modernizarea Liceului Sportiv fiind definitivată.

Dar timpul este scurt și provocările din timpul pandemiei și apoi din perioada de scumpiri pe care o traversăm acum trebuie rezolvate cu bine. Acordăm tot sprijinul echipelor municipalității care implementează aceste proiecte, pentru că întregul proces nu este simplu. Practic, Alba Iulia  atrage resurse pentru dezvoltare cât toate celelalte orașe și comune din întregul județ Alba. În esență, acest proces de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC), este o componentă de finanțare socială, care sprijină regenerarea comunităților defavorizate din mediul urban. Acest mecanism favorizează noile investiții în infrastructură, dotarea și echiparea zonelor marginalizate. Este foarte importantă și implicarea societății civile din Alba Iulia, pentru a consolida sentimentul de apartenență și de proprietate al comunității din zona unde se fac aceste investiții.

Pe termen lung, investițiile propuse prin acest proiect, coroborate cu toate celelalte intervenții incluse în Strategia de dezvoltare locală vor genera schimbări pozitive de ordin social și economic în municipiul reședință a județului Alba.

La nivelul Regiunii Centru, noi coordonăm implementarea a peste 1100 proiecte, a căror valoare totală este de peste 1,76 miliarde euro. Peste 600 din aceste proiecte sunt depuse de reprezentanții mediului privat, iar din celelalte 500, 72 proiecte au ca beneficiari instituțiile administrației publice și alte organizații din județul Alba. Valoarea totală a proiectelor gestionate de noi la nivelul administrației publice a județului Alba este de peste 182 milioane euro. În privința Axei Prioritare 9, care sprijină Grupurile de Acţiune Locală pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate, avem contractate 5 proiecte, din care patru în Mediaș și acesta de la Alba Iulia. În scurt timp vor fi contractate și cererile de finanțare depuse de municipiile Sfântu Gheorghe și Sebeș, astfel valoarea totală a proiectelor pe această axă va depăși 15 milioane euro”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Rețeaua de apă potabilă și canalizare la Alba Iulia va fi extinsă pe 10 străzi. Care este investiția

Publicat

alba iulia, cetate

Rețeaua de apă potabilă și canalizare la Alba Iulia va fi extinsă pe 10 străzi din municipiu, majoritatea în zona Alba-Micești. Consilierii locali au de aprobat documentația în fază de studiu de fezabilitate.

Este vorba despre proiectul Extindere rețele apă potabilă și canalizare menajeră pe străzile: Bistra, Șugag, Jidvei, Romanița, Septimiu Albini, Oașa-Valea Argintului, Gilău-Pădurii, Gilău-Tarnița.

Investiția este estimată la valoare de de 6 656 382,67 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcții-montaj 5.667.293,47 lei.

Rețeaua de apă potabilă va fi extinsă pe 515 m cu conductă PEHD de 110 mm, PN16 bar, pe 340 metri cu conductă PEHD de 110 mm, PN 10 bar și pe 375m cu conductă PEHD De 110 mm, PN 6 bar.

Vor fi montați 16 hidranți de incendiu, subteran, 23 de branșamente la rețea și patru cămine vane.

La rețeaua de canalizare vor fi peste 2.500 ml de conductă, 122 cămine canalizare stradale, branșamente de apă carosabile, racorduri de canalizare menajeră (89 de racorduri).

Durata de realizare a investiţiei este estimată la 36 de luni.

Finanţarea investiţiei se face din buget local și alte surse constituite conform legislației în vigoare

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: INCENDIU la o casă din Sâncrai. Intervin pompierii din Aiud, cu două autospeciale

Publicat

Pompierii din Aiud au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Sâncrai.

Din primele date, flăcările au cuprins o casă din localitate.

Sunt alocate echipaje de intervenție cu două autospeciale de stingere și una de prim-ajutor, potrivit ISU Alba.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întregul acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 150 mp.

Incendiul a fost localizat, iar forțele de intervenție lucrează la stingerea în totalitate a acestuia.

Nu au fost persoane rănite și nu există pericol de propagare la vecinătăți, a transmis ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” la Alba Iulia. Prima seară de recitaluri

Publicat

Alba Iulia găzduiește în acest weekend o nouă ediție a Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Concertele sunt în Piața Cetății.

Recitalurile vor avea loc de la ora 18.00, iar intrarea în zona de spectacole este liberă.

În prima zi, sâmbătă, pe scena festivalului urcă Ducu Berzi, Emeric Imre și Jimi El Laco, Zoia Alecu, Paul Prisanda, Grupul „Om bun”, Daria Boghean, Maria Matean.

Duminică, festivalul va continua cu recitalurile susținute de Mircea Baniciu & Band, Mircea Vintilă, Vali Șerban și ,,Ziua de Mâine”, Felicia Pop, Florin Săsărman, Marinela Popa și Grupul „Primavera”, Eliana Burde și Daria Romoșan.

Scena este împărțită între nume mari ale muzicii folk din România și reprezentanții tinerei generații.

Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia. Festivalul este, la fel ca multe alte evenimente culturale organizate în Alba, o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba.

Program Festivalul Național de Muzică Folk „Ziua de Mâine”

Sâmbătă, 24 septembrie 2022

 • ora 18:00 – Piața Cetății din Alba Iulia

Ducu Berzi

Emeric Imre și Jimi El Laco

Zoia Alecu

Paul Prisanda

Grupul „Om bun”

Daria Boghean

Maria Matean

Duminică, 25 septembrie 2022

 • ora 18:00 – Piața Cetății din Alba Iulia

Mircea Baniciu & Band

Mircea Vintilă

Vali Șerban și ,,Ziua de Mâine”

Felicia Pop

Florin Săsărman

Marinela Popa și Grupul „Primavera”

Eliana Burde și Daria Romoșan.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CLASAMENT Alba Carolina Bike Race 2022 la Alba Iulia. LISTA câștigătorilor, pe categorii de vârstă și trasee

Publicat

Peste 400 de concurenți au participat, sâmbătă, la concursul de ciclism montan Alba Carolina Bike Race, ediția a doua. După-amiaza, după parcurgerea traseelor, a fost festivitatea de premiere.

Evenimentul este un proiect al Asociației Biciclim Alba în parteneriat cu Primăria Alba Iulia.

Vezi FOTO-VIDEO: Concursul de ciclism montan Alba Carolina Bike Race. Sute de participanți la competiția de la Alba Iulia

Traseele au fost gândite să acopere toate categoriile de participanți, să fie parcurse în proporție de 100% pe bicicletă și să străbată poteci, drumuri și puncte de belvedere care să pună în valoare zona Alba Iulia – Inuri – Mamut.

Rezultate Alba Carolina Bike Race – 24 septembrie 2022

Traseu 63 km

 • Elite masculin 19+
 1. Malnasi Jozsef Attila
 2. Sabin Alexandru Husariu
 • Elite feminin 19+
 1. Cecilia Dălvaru
 • Masculin (19-29 ani)
 1. Mihai Patriche
 2. Paul Sebestian Muntean
 3. Cristian Nicolae
 • Masculin (30-39 ani)
 1. Iosif Ureche
 2. Otniel Sighiartău
 3. Ștefan Cristescu
 • Masculin (40-49 ani)
 1. Cristian Jidovu
 2. Florin-Bogdan Vescu
 3. Radu Buriac
 • Masculin (50+ ani)
 1. Laszlo Elekes
 2. Mihai Rînceanu

Traseu 63 km – general

 1. Malnasi Iozsef Attila
 2. Sabin Alexandru Husariu
 3. Iosif Ureche

Traseu 36 km

 • Masculin (19-29 ani)
 1. Florian Tilianu
 2. Abel Szabo
 3. Csaba Palko
 • Masculin (30-39 ani)
 1. Adrian Curuțiu
 2. Mihai Ferlai
 3. Cosmin Oprea
 • Masculin (40-49 ani)
 1. Augustin Vlaic
 2. Laszlo Apa
 3. Tiziano Balia
 • Masculin (50+ ani)
 1. Karoly Fabian
 2. Ion Fratostiteanu
 3. Adrian Bîrsan
 • Feminin General 36 km
 1. Simona Pop
 2. Alexandra Albu
 3. Luminița Costachi
 • Masculin General 36 km
 1. Augustin Vlaic
 2. Florian Tilianu
 3. Abel Szabo

Traseu 23 km

 • Băieți 13-14 ani
 1. Cristian Cîlburean
 2. Fabian Singer
 3. Mark Vandor

Feminin 19+

 1. Ana Maria Roman
 2. Suto Zsuzsa
 3. Iulia Tenovici
 • Masculin (15-18 ani)
 1. David Doroga
 2. Florin Indreș
 3. Andrei Cristea

Masculin (19+ ani)

 1. Beniamin Tamaș
 2. Lorand Greff
 3. Roland Szocs

E-bike open Feminin

 1. Eniko Cioica

E-bike open masculin

 1. Alexandru Mărginean
 2. Laurențiu Moldovan
 3. Zsolt Mathe
 4. Silviu Popa

În actualizare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax