Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Protest al angajaţilor Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, înainte de Noaptea Muzeelor. Salarii puțin mai mari de 2.000 de lei pentru specialiștii instituției

Publicat


18600776Angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au protestat, sâmbătă, înaintea evenimentului Noaptea Muzeelor, ce a început la ora 19.00. Acţiunea de protest a angajaţilor din muzeele publice este legată de legea salarizării.

”Am protestat din cauza coeficientului foarte redus al salarizării din instituțiile muzeale și a subfinațării muzeelor din Româania. Salariile din muzeu sunt foarte mici, mulți colegi câștigând ceva mai mult decât minimul pe economie. Sunt oameni cu doctorate, promovați la cel mai înalt grad, al căror salariu net abia dacă trece de 2.000 de lei” a declarat pentru Dr. Radu Ota, arheolog expert, președinte al Sindicatului Muzeului Național al Unirii.

Acesta a fost primul protest național al angajaţilor din muzee, organizat după anul 1989. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, aceştia susţin că au fost excluşi de la majorările salariale.

“Atragem atenția asupra actualei forme a legii cadru de salarizare unitară a bugetarilor. Noi considerăm că umilește flagrant angajații din unitățile muzeale, deținătoare de patrimoniu fabuloase, plasându-i mai mult de 50% sub alte categorii din același domeniu din sectorul cultural. Mă refer aici la diferență foarte mare între salariile angajaților din instituțiile din spectacol, comparativ cu celelalte ramuri din sectorul cultură”, a declarat, joi, președintele sindicatului Muzeului Național de Istorie al României, Vleja Decebal, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, salariile bugetarilor au crescut cu 50%, dar numai în instituțiile de spectacol, nu și pentru muzee.

De asemenea, sindicaliștii din muzee solicită și o uniformizare a salariilor tuturor muzeelor din țară, indiferent dacă sunt naționale, locale sau județene.

Vă prezentăm scrisoarea deschisă adresată de sindicaliştii din muzee ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu

“Ne adresăm dumneavoastră cu speranță, atât în calitate de Ministru al Culturii și Identității Naționale, cât mai ales în aceea de specialist format în domeniul cultural, cunoscător al constrângerilor, mecanismelor și condiționărilor specifice acestui domeniu complex.

Pe 18 Mai este Ziua Internațională a Muzeelor. Ar trebui să fie o zi de bucurie, de emoție, în egală măsură împărtășită de oamenii muzeelor și de societatea pe care aceste instituții o servesc cu mândrie, în tăcere și cu profesionalism. În prima sâmbătă de mai de după această zi, Muzeele din toată Europa își aprind luminile în noapte, își deschid larg sipetele și sufletele, la ora vecerniei și, într-o lume normală, își trăiesc sărbătoarea.

Această scrisoare deschisă, pe care ne-o dorim deopotrivă a fi semnal de alarmă și o necesară chemare la dialog, cu privire la problemele reale ale muzeelor publice din România nu poate să surprindă întregul tablou al stării de fapt, cu consecințe dramatice pentru viitorul unei nații ce se dorește a fi europeană!

Anul 2018, dincolo de valoarea simbolică a unui Centenar pe care ar trebui să ni-l serbăm și să ni-l asumăm cu mândrie, este și Anul European al Patrimoniului Cultural! În toată Europa, Muzeele vor fi fundalul și expresia acestui eveniment comun. Pentru că patrimoniul, ceea ce noi păzim, îngrijim, ducem mai departe, deslușim și împărtășim cu dragoste către ceilalți, este resursa neregenerabilă a întregii umanități!

Domnule Ministru,

Personalul angajat în muzee a fost ignorat de toate guvernele. Existăm doar atunci când se marchează festiv marile momente ale trecutului glorios. S-au înfiinţat Secretariate de Stat speciale pentru celebrarea Centenarului. Există buget și se pregătesc festivităţi! S-au uitat însă oamenii. În spatele valorilor identitare, în spatele discursurilor, stau oamenii, iar aceştia nu mai acceptă umilinţa și își poartă tristețea în memorii fără răspuns și în retorice și resemnate întrebări despre rolul lor într-o societate ce nu mai are răgaz pentru a înțelege de unde vine!

Noi, muzeografii, restauratorii, conservatorii, educatorii muzeali, cercetătorii, investigatorii şi personalul auxiliar din muzee am fost ignoraţi de toate măririle salariale. Suntem salarizaţi după un sistem ocultat, inegal (buimăcit şi mai tare de Ordonanţa 43/2016) care continuă să alimenteze dezechilibre şi frustrări majore. Am fost discriminaţi abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017 prin care am fost efectiv eliminați din domeniul Cultură. Ulterior, consecință a acestei situații și stare de fapt, Proiectul de Lege a Salarizării Unice plasează în continuare angajaţii din muzeele publice şi din instituţiile care gestionează patrimonial cultural naţional într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă.

Patrimoniul este considerat o chestiune de importanţă naţională, dar slujitorii lui sunt condamnaţi la sărăcie. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie. Coeficientul acordat personalului din muzee raportat la poziții similare din aceeași familie ocupațională, în acest proiect de act normativ, induce la nivel de percepție socială că actul cultural veritabil este generat doar de instituțiile de spectacol, că există Cultură de grad 0 și cultura de Grad 3, că vizibilitatea și consumul este singurul criteriu de acordare a importanței sociale.

Legea Salarizării Unice va trebui să rezolve toate inechităţile din reţeaua de muzee. Întreg personalul trebuie salarizat potrivit complexităţii şi importanţei domeniului. Suntem un corp cultural puţin numeros, cu o pregătire academică și profesională de elită, care merită respectul societăţii pe care o slujeşte, iar efortul bugetar de a pune Muzeele în registrul decenţei este unul minor, pentru o societate care se respectă! Suntem nu mai mult de 5000 de bugetari. Mai trebuie spus faptul că noi, oamenii din muzee, funcționăm pe baza unor acreditări și autorizări specifice, ce sunt strict monopol de stat, nevând alternativa legală de a ne exercita meseria decât în sistemul de stat! Spre deosebire de colegii din instituțiile de spectacol veniturile noastre pot proveni doar din salarii, colaborările sau prestarea de servicii în nume personal ori pe drepturi de autor fiind interzisă prin lege!

Locul nostru de protest, Muzeul Naţional de Istorie al României, este ales ca valoare simbolică, dată fiind situaţia acestei instituţii muzeale prestigioase, pentru care se tot caută soluţii în ultimii 13 ani. O politică culturală coerentă şi pe termen lung trebuie să aibă ca prioritate rezolvarea acestei situaţii, cu atât mai mult cu cât instituţia are un personal de specialitate şi auxiliar la cele mai înalte standarde profesionale europene, care vrea, poate şi este determinat să ofere cât mai repede societăţii un muzeu de excepţie.

Solicităm:

– realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a întregii situaţii actuale. Baza de calcul trebuie să ţină cont de acest lucru, fiind egală cu grilele aplicate și mai ales cu coeficienții stabiliți pentru personalul din instituţiile de spectacol

– renunţarea la diferenţele de salarizare existente şi preconizate între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Considerăm că distincţia care se face între Muzee Naţionale şi restul Muzeelor, cuprinse la Capitolul III. II. din proiectul legii de salarizare, este discriminatorie şi încalcă cel puţin trei dintre principiile invocate de legea salarizării unice în sectorul bugetar: (a) principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; (b) principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; (c) principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor. Muzeele sunt Muzee şi Atât!

– stoparea exodului personalului de specialitate din muzee, abandonarea domeniului fiind determinată de salarizarea sub nivelul decenței, raportată la rolul social, pregătirea, activitatea și valoarea acestei categorii profesionale. Considerăm că tocmai cercetarea trecutului și a moștenirii culturale, a valorilor artistice și a tezaurului cultural național reprezintă sursa de reclădire a unui corp social sănătos, a unei societăți prin care România, Statul Român, în prag de Centenar, ar trebui să se autodefinească.

Având în vedere cei 28 de ani de ignorare şi dispreţuire a acestui sector, precum şi faptul că această reparaţie ar însemna un efort bugetar aproape nesemnificativ, cerem punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iulie 2017, incusiv prin repararea, de urgență a caracterului discriminatoriu al OUG2/2017!

Pentru toate acestea și pentru demnitatea noastră, noi, oamenii Muzeelor din România Protestăm! Protestăm și tragem și un semnal de alarmă!”

Scrisoarea este semnată de salariaţi din muzeele publice din România, organizați în următoarele sindicate muzeale: Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, București, Sindicatul Independent „Muzeul Naţional Peleş”, Sinaia, Sindicatul Sindicatul din Complexul Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi, Sindicatul „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee, Constanţa, Sindicalul Liber de la Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, Sindicatul Muzeului Naţional al Literaturii Române, București, Sindicatul „Museum” din cadrul Muzeului Bucovinei, Suceava, Sindicatul Complexului Muzeal ” Ion Borcea” Bacău (având în componență și angajații Complexulului Muzeal ” Iulian Antonescu” Bacău), Sindicatul Personalului Științific și Tehnic Auxiliar din Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva, Sindicatul Muzeului Național al Agriculturii, Slobozia, Sindicatul “Porolissum” al Muzeului Județean de Istorie și Artă, Zalău, Sindicatul “Pro ART” din Muzeul Național de Artă al României, București.

În Capitală, aproximativ 60 de angajaţi ai muzeelor publice au protestat în faţa Muzeului Naţional de Istorie, după ora 13.00. Sindicaliştii au anunţat că protestele vor continua şi în perioada următoare.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Patriarhia Română recomandă evitarea sărutării icoanelor din biserică, în contextul Covid-19. MĂSURI sanitare și spirituale

Publicat

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei. „În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Alba: Cât de mult scad temperaturile. Câteva ploi și ninsori. Prognoza meteo de weekend, 28 februarie – 1 martie

Publicat

ghiocel

Vremea se răcește considerabil în următoarele două zile și sunt anunțate ploi în zonele mai joase și ninsori la munte, în județul Alba. Duminică, se mai încălzește. Temperaturile maxime vor fi de 6-8 grade Celsius vineri și sâmbătă și de 13 grade duminică. La munte, maximele vor fi negative. Vă prezentăm condiții meteo în localități […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Spitalul Orășenesc Cugir a intrat în carantină. Vizitatorii nu mai au acces în unitatea medicală

Publicat

Spitalul Orășenesc din Cugir a intrat în carantină, în contextul răspândirii coronavirsului (Covid-19) în Europa, ca măsură preventivă menită să-i protejeze pe pacienții internați. Mai exact, pentru a proteja pacienții internați de contactul cu persoanele din afara unității medicale, la nivelul insituției s-a luat această decizie. În consecință, vizitatorii și rudele persoanelor internate nu mai […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum arată Săptămâna Speranței la cafeneaua ”Flori de Mac” din Alba Iulia. Evenimente dedicate comunității bolnavilor incurabili

Publicat

Cafeneaua ”Flori de Mac” din Alba Iulia găzduiește începând de Duminică, 1 martie ora 14:00 și până în 8 Martie, „Săptămâna Speranței”, o serie de evenimente dedicate comunității bolnavilor incurabili, familiilor lor, dar și publicului larg. Scopul proiectului este unul terapeutic pentru toți deopotrivă… pentru cei care au învins boala, pentru aparținători, dar și pentru cei […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate