Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD Alba propune pentru funcții de primar doi candidați cu decizii definitive de incompatibilitate şi conflict de interese


Publicat

Organizația PSD Alba propune la alegerile locale din 2020, pentru Primăria Meteș și Lupșa, doi candidaţi care au decizii definitive, în justiţie, de incompatibilitate, respectiv conflict de interese. Cei doi ar putea ocupa funcţii publice doar din 2021, respectiv 2022.

Primul dintre cei doi este Traian Ursaleș, fost primar al comunei Meteș și fost consilier județean. Acesta a rămas fără funcţia de consilier în aprilie 2019, ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ursaleș a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, după ce, în mandatul de primar al comunei Meteș a făcut parte din consiliul de administrație al școlii din localitate.

ANI a constatat în 2014 că Traian Nicolae Ursaleş (pe atuni primar la Meteş) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 – 22 februarie 2013. Odată cu funcţia de la conducerea administraţiei locale, a fost şi reprezentant CL în consiliul de administraţie al şcolii din comună.

Vezi și VIDEO: Consilierul județean Traian Ursaleș și-a pierdut mandatul, după o decizie în instanță: ”PDL s-a corcit cu PNL”

În instanţă, Ursaleş a câştigat la Curtea de Apel, în 2015, dar în final Înalta Curte a dat dreptate Agenţiei de Integritate.

În raport, reprezentanţii ANI au precizat că Ursaleş a participat la şase şedinţe ale Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ şi a luat parte la procesul de votare, desfăşurat în cadrul acestuia.

Vezi și VIDEO: Cel mai cunoscut traseist politic din Alba care a pierdut alegerile, se face fermier. Traian Ursaleș: „Nu mai candidez niciodată pentru Primăria Meteș”

Al doilea candidat cu probleme la ANI este primarul în funcţie din comuna Lupşa, Dănuţ Bîrzan. Acesta a pierdut, definitiv, în 17 septembrie 2018, procesul prin care a contestat raportul ANI prin care a fost identificat în conflict de interese. Prin urmare, primarul ar fi trebuit să îşi piardă mandatul.

De la data rămânerii definitive a deciziei instanţei, acesta nu mai are dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani, respectiv până în septembrie 2021. Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuţ Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa.

Citește și Primarul comunei Lupşa, acuzat de conflict de interese, a pierdut procesul cu ANI. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

Anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Bârzan Dănuţ Vasile a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia persoanei evaluate a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.

În 2018, Bârzan a rămas fără funcţie pentru circa 2 luni. A contestat ordinul de prefect prin care s-a constatat încetarea mandatului de primar şi a avut câştig de cauză, atât în ceea ce priveşte suspendarea, cât şi anularea documentului. Hotărârile instanţei au fost determinate de o stratagemă realizată la nivelul Primăriei Lupşa.

Citește și Primarul comunei Lupșa și-a pierdut funcția. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul comunei, Radu Penciu

În documentul înaintat Instituţiei Prefectului s-a precizat că primarul a fost identificat în incompatibilitate şi nu în conflict de interese cum era în realitate. Prefectul de la momentul respectiv, reprezentant al PSD, a fost şi el complice la această stratagemă şi a semnat ordinul cu încadrarea greşită a faptei primarului.

În aceste condiţii, suspendarea şi anularea ordinului a fost foarte simplu de obţinut de către primar, care a susţinut în procesele deschise la Tribunalul Alba că el a fost găsit în conflict de interese de către ANI şi nu în incompatibilitate, aşa cum s-a scris în ordinul emis de prefect, scrie adevărul.ro.

Aceasta stratagemă nu ar trebui să fie valabilă, însă, şi la alegerile locale din septembrie 2020. Orice alt candidat va putea contesta candidatura lui Dănuţ Bârzan în instanţă.

sursa: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Buldoexcavator cu accesorii achiziționat pentru întreținerea drumurilor din comuna Avram Iancu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Primăria din Avram Iancu cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Utilajul va fi folosit pentru lucrări de deszăpezire și întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui utilaj multifuncțional (buldoexcavator) pentru lucrări de deszăpezire și întreținere drumuri în comună.

Valoarea totală estimată este de 378.184 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul va deservi întreaga suprafață a comunei Avram Iancu, respectiv cele 33 de sate componente. Utilajul va ajunge în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al comunei.

În prezent, Primăria comunei Avram Iancu desfășoară acțiuni de întreținere drumuri locale în general prin contractarea unei firme specializate, iar odată cu achiziționarea utilajului, suma alocată din bugetul local al primăriei pentru prestarea serviciilor va rămâne în bugetul local pentru alte cheltuieli necesare. Serviciile ce pot fi prestate prin achiziționarea utilajului se vor executa prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei comunei, în regie proprie.

Prin achiziția utilajului și a accesoriilor vor fi asigurate următoarele tipuri de activități:

– deblocarea drumurilor comunale și sătești în caz de înzăpezire

– îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar putea bloca traficul pe drumurile publice

– evacuarea pământului și a pietrișului rezultat după ploi puternice

– participarea la acțiuni de salvare în caz de inundații, incendii, alunecări de teren

Caracteristici tehnice ale achiziției:

Buldoexcavator

– putere motor: 100 cp

– capacitate cilindrică: 4,4 l

– capacitate cupă încărcător – 1,2 mc

– adâncime maximă de excavare: 5.978 mm

Accesorii:

– tocător vegetal (lățime de lucru 1.080 mm)

– furci pentru cupă încărcător (lățimea – 8 cm, lungimea – 120 cm, înălțimea – 76 cm, grosimea – 5 cm)

– cupă trapezoidală (1.200 x 300 x 750 mm, volum 140 l)

– cupă excavare (300 mm, volum 80 l)

– cupă excavare (800 mm, volum 270 l)

– lamă de zăpadă (lățime – 2.700 mm, înălțime – 800 mm, rotire în plan orizontal – 30 grade)

– ciocan hidraulic (picon) (energie de impact 1.017 joule, diametru spit – 75 mm)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Minor aflat pe bicicletă, lovit de o mașină, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia. Băiatul nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18:00, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Un copil în vârstă de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroșat de un autoturism căruia nu i-a acordat prioritate. 

Potrivit unui cititor Alba24, în urma accidentului băiatul s-ar fi lovit ușor la mână.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis pentru Alba24 că evenimentul rutier a fost soluționat ca tamponare.

Biciclistul în vârstă de 12 ani a fost sancționat de polițiști conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate