Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD Alba propune pentru funcții de primar doi candidați cu decizii definitive de incompatibilitate şi conflict de interese

Publicat

Organizația PSD Alba propune la alegerile locale din 2020, pentru Primăria Meteș și Lupșa, doi candidaţi care au decizii definitive, în justiţie, de incompatibilitate, respectiv conflict de interese. Cei doi ar putea ocupa funcţii publice doar din 2021, respectiv 2022.

Primul dintre cei doi este Traian Ursaleș, fost primar al comunei Meteș și fost consilier județean. Acesta a rămas fără funcţia de consilier în aprilie 2019, ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ursaleș a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, după ce, în mandatul de primar al comunei Meteș a făcut parte din consiliul de administrație al școlii din localitate.

ANI a constatat în 2014 că Traian Nicolae Ursaleş (pe atuni primar la Meteş) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 – 22 februarie 2013. Odată cu funcţia de la conducerea administraţiei locale, a fost şi reprezentant CL în consiliul de administraţie al şcolii din comună.

Vezi și VIDEO: Consilierul județean Traian Ursaleș și-a pierdut mandatul, după o decizie în instanță: ”PDL s-a corcit cu PNL”

În instanţă, Ursaleş a câştigat la Curtea de Apel, în 2015, dar în final Înalta Curte a dat dreptate Agenţiei de Integritate.

În raport, reprezentanţii ANI au precizat că Ursaleş a participat la şase şedinţe ale Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ şi a luat parte la procesul de votare, desfăşurat în cadrul acestuia.

Vezi și VIDEO: Cel mai cunoscut traseist politic din Alba care a pierdut alegerile, se face fermier. Traian Ursaleș: „Nu mai candidez niciodată pentru Primăria Meteș”

Al doilea candidat cu probleme la ANI este primarul în funcţie din comuna Lupşa, Dănuţ Bîrzan. Acesta a pierdut, definitiv, în 17 septembrie 2018, procesul prin care a contestat raportul ANI prin care a fost identificat în conflict de interese. Prin urmare, primarul ar fi trebuit să îşi piardă mandatul.

De la data rămânerii definitive a deciziei instanţei, acesta nu mai are dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani, respectiv până în septembrie 2021. Potrivit raportului ANI, în calitate de primar, Dănuţ Bârzan a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziţia privind încadrarea soţiei sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară şi fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupşa.

Citește și Primarul comunei Lupşa, acuzat de conflict de interese, a pierdut procesul cu ANI. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

Anterior emiterii dispoziţiei din data de 7 februarie 2013, Bârzan Dănuţ Vasile a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant. Soţia persoanei evaluate a obţinut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.

În 2018, Bârzan a rămas fără funcţie pentru circa 2 luni. A contestat ordinul de prefect prin care s-a constatat încetarea mandatului de primar şi a avut câştig de cauză, atât în ceea ce priveşte suspendarea, cât şi anularea documentului. Hotărârile instanţei au fost determinate de o stratagemă realizată la nivelul Primăriei Lupşa.

Citește și Primarul comunei Lupșa și-a pierdut funcția. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul comunei, Radu Penciu

În documentul înaintat Instituţiei Prefectului s-a precizat că primarul a fost identificat în incompatibilitate şi nu în conflict de interese cum era în realitate. Prefectul de la momentul respectiv, reprezentant al PSD, a fost şi el complice la această stratagemă şi a semnat ordinul cu încadrarea greşită a faptei primarului.

În aceste condiţii, suspendarea şi anularea ordinului a fost foarte simplu de obţinut de către primar, care a susţinut în procesele deschise la Tribunalul Alba că el a fost găsit în conflict de interese de către ANI şi nu în incompatibilitate, aşa cum s-a scris în ordinul emis de prefect, scrie adevărul.ro.

Aceasta stratagemă nu ar trebui să fie valabilă, însă, şi la alegerile locale din septembrie 2020. Orice alt candidat va putea contesta candidatura lui Dănuţ Bârzan în instanţă.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax