Administrație
VIDEO: Consilierul județean Traian Ursaleș și-a pierdut mandatul, după o decizie în instanță: ”PDL s-a corcit cu PNL”
Consilierii județeni din Alba au votat joi un proiect de hotărâre aflat pe ordinea suplimentară de zi, în urma căruia consilierul Traian Ursaleș (PMP) și-a pierdut mandatul, ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ursaleș a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, după ce, în mandatul de primar al comunei Meteș a făcut parte din consiliul de administrație al școlii din localitate.
Traian Ursaleș a participat la ședință unde le-a spus colegilor că la mijloc este vorba despre o răzbunare politică venită din partea PNL. Într-o altă declarație pentru Alba24 a spus că a fost executat de PNL: ”A fost sută la sută o răzbunare și o executare, ca să zic așa politică a PNL-ului, pentru că PDL-ul a fost un partid drag mie, dar de când s-a corcit cu PNL-ul au devenit foarte răzbunători și răutăcioși, ca să zic așa”.
”Am fost un ghimpe în coasta majorității PNL și asta mă costă, nici o problemă (…) Cînd spune Dragnea de sistemul mafiot, are dreptate pentru că există cazuri similare în care primarii au fost membrii în consiliul de administrație al școlii au câștigat și doar eu am pierdut. De ce nu se ia în considerare legea care spune că prescripția intervine după 3 ani. Eu am fost membru în CA al școlii în perioada 2008-2011 (în alt mandat – n.red.)… Știam că PNL-ul mă execută, de fapt mă execută a doua oară, după ce în 2016, cu acordul dumneavoastră, domnule președinte al Consiliului Județean, am trecut în PMP, cu Băsescu, pentru că am fost băsiști cu toții și eu spre deosebire de dumneavoastră, chiar dacă l-ați avut pe Băsescu pe telefon și pe birou, am mers cu Băsescu în continuare și am făcut-o cu acordul dumneavoastră și apoi am fost dat afară din funcția de primar cu două săptămâni înainte… parcă aș fi stat în gât PNL-ului” a spus Ursaleș în fața colegilor.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel i-a răspuns acestuia, spunându-i că plecarea din PDL a fost decizia lui și că partidul a nominalizat un alt candidat pentru primăria Meteș, care a și câștigat. Dumitrel i-a mai spus lui Ursaleș că regretă că acesta își pierde mandatul, dar că legea îi obligă pe consilieri să voteze în acest fel în prima ședință ordinară de după aflarea sentinței definitive. Președintele instituției a părut chiar mirat de acuzațiile privind o ”execuție politică” pentru că ar fi prea vocal.
”A fost sută la sută o răzbunare și o executare, ca să zic așa politică a PNL-ului, pentru că PDL-ul a fost un partid drag mie, dar de când s-a corcit cu PNL-ul au devenit foarte răzbunători și răutăcioși, ca să zic așa” a revenit Ursaleș cu acuzația. Acesta a mai adăugat că ”are tot dreptul să creadă” că liberalii din Alba au acces și pot influența deciziile ÎCCS.
De altfel, grupul de consilieri al PMP nu este chiar o forță în CJ Alba, unde PNL, majoritar, se înțelege de cele mai multe ori cu celelalte partide încă din comisii, pe aproape fiecare proiect.
Ce s-a întâmplat, de fapt
Consiliul Judeţean Alba a luat act, de fapt, în şedinţa de joi, 25 aprilie, de starea de incompatibilitate şi încetarea, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de consilier judeţean al lui Traian Ursaleș, reprezentant PMP.
“Prin adresa nr. 9781/G/II/3 aprilie 2019 înregistrată la registratura Consiliului Județean Alba cu nr. 7025/8 aprilie 2019, Agenția Națională de Integritate – Inspecția de Integritate, comunică Raportul de evaluare nr. 25460/G/II/19 iunie 2014 cu privire la starea de incompatibilitate în care s-a aflat domnul Ursaleș Traian Nicolae, raport rămas definitiv prin Decizia nr. 773/19 februarie 2019 pronunțată de Înalta Curtea de Casație și Justiție”, se arată în proiectul de hotărâre CJ Alba.
Reamintim că ANI a constatat în 2014 că Traian Nicolae Ursaleş (pe atuni primar la Meteş) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 – 22 februarie 2013. Odată cu funcţia de la conducerea administraţiei locale, a fost şi reprezentant CL în consiliul de administraţie al şcolii din comună.
“Simultan cu funcția de primar, a deținut și calitatea de reprezentant al Consiliului Local Meteș în Consiliul de Administrație al Școlii cu clasele I-VIII Meteș , încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, potrivit ANI.
În instanţă, Ursaleş a câştigat la Curtea de Apel, în 2015, dar în final Înalta Curte a dat dreptate Agenţiei de Integritate.
Potrivit legislaţiei în vigoare, „persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Traian Ursaleș s-a înscris în Partidul Democrat în 2004, transformat mai apoi în Partidul Democrat Liberal şi ulterior a fost reprezentant PNL. Din 2016, a trecut la PMP.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News