Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Râul Mureș, promovat prin intermediul realității virtuale, la Ciugud. Puncte informative VR, Club și workshop-uri pentru tineri

Publicat

Identitatea locală specifică zonei bazinului râului Mureș va fi valorificată și promovată prin intermediul tehnologiilor moderne, în comuna Ciugud. La Școala Gimnazială din localitate va fi amplasat un punct informativ de realitate virtuală dotat cu căști VR. Copiii, tinerii și cadrele didactice vor putea crea resurse de promovare cu ajutorul unui aparat foto și a unei camere video 360, care vor fi încărcate ulterior într-o platformă online. 

De asemenea, în cadrul proiectului care urmărește promovarea valorilor și tradițiilor din zona bazinului râului Mureș va fi construită copia unei plute folosită în vechime pentru transportul sării pe râul Mureș. Pluta va fi folosită ulterior pentru acțiuni de promovare.

Primăria comunei Ciugud a achiziționat recent prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin cumpărare directă, următoarele bunuri:

un laborator mobil de realitate virtuală cu opt căști VR, cu geantă de depozitare/încărcare/transport, abonament 1 an la portalul ClassVR și două tablete Huawei MediaPad T5 10. Ofertant: Taminea Systems SRL din Satu Mare, valoare: 16.000 de lei

filme de prezentare (despre tradiții și obiceiuri locale), filme scurte 360 adaptate pentru realitatea virtuală care vor cuprinde teme de promovare a unei zone etno-folclorice / turistice cu tradiții, obiective și repere privind identitatea locală. Filmele vor fi adaptate pentru tehnologia de realitate virtuală, având scopul de a transpune privitorul într-o ambianță care îi oferă senzații apropiate realității. Ofertant: Contact Media SRL din Alba Iulia, valoare: 48.500 de lei

echipamente (aparat foto mirrorless, cameră video filmare 360, trepied de stabilizare, proiector mobil cu sistem de sunet. Ofertant: Infogrup SRL din Alba Iulia, valoare: 13.989 de lei)

Proiect de valorificare și promovare a identității locale specifice zonei bazinului Mureș

Tema proiectului „Valorificarea și promovarea indentității locale specifică zonei bazinului Mureșului folosind tehnologii moderne” reprezintă promovarea valorilor și tradițiilor din zona Bazinului râului Mureș prin revitalizarea acestora, punând în valoare tradițiile și obiceiurile folosind tehnologia modernă respectiv internetul și realitatea virtuală.

Într-un mileniu al revoluției tehnologiei, în care natura și tradițiile nu reprezintă valori atractive pentru tânăra generație, proiectul își propune să promoveze râul Mureș într-un stil inedit care să îmbine util cele mai moderne tehnologii. Cu ajutorul acestora pot fi promovate tradițiile culturale, istoria folosirii râului ca rută de transport comercial, pescuitul și ecosistemul din zona Mureșului, totul transformându-se într-o adevărată expoziție virtuală a valorilor și tradițiilor acestei zone, oferind totodată activități complementare utilizării tehnologiei, dezvoltând latura turistică oferind posibilitatea de a parcurge „drumul sării” pe râul Mureș după descrierile istorice.

Astfel în cadrul proiectului va fi înființată o platformă on-line de promovare a râului Mureș cu resurse despre tradiții, valori, obiceiuri, acvacultură și pescuit, istoria, dar și prezentul localităților de pe cursul râului Mureș (arealul FLAG bazinul Mureșului).

Citește și Încep lucrările la cea mai mare zonă de agrement de lângă Alba Iulia. Debarcader pe malul râului Mureș, la Ciugud

Puncte informative de realitate virtuală, în sediile a cinci primării și în Școala Gimnazială Ciugud

O activitate extrem de inedită și cu potențial ridicat de promovare a proiectului este înființarea unor puncte informative de realitate virtuală care vor folosi tehnologia de căști VR (Virtual reality). Acestea vor fi montate în sediile a cinci primării de pe cursul râului Mureș, din teritoriul FLAG al Bazinul Muresului și în Școala Gimnazială Ciugud, urmând a pune la dispoziție cetățenilor, respectiv copiilor, care frecventează aceste locații un stand cu câte o cască de realitate virtuală încărcată cu filme și fotografii de promovare a valorilor și tradițiilor din zona râului Mureș.

În paralel va fi creat Clubul Mureș Virtual care va implica copiii în cunoașterea valorilor și tradițiilor din zona Mureșului. Clubul Mureș Virtual va oferi continuitate proiectului deoarece acțiunile nu se vor limita la perioada proiectului, ci vor fi permanentizate. De asemenea copiii, tinerii și cadrele didactice care vor fi atrași voluntar în cadrul acestui club vor crea și resurse de promovare care vor fi încărcate în platforma on-line.

Astfel aceștia pot crea în cadrul unor workshop-uri fotografii și filme care vor deveni resurse importante de promovare în timp, a valorilor, tradițiilor și specificului cultural, etnografic, gastronomic și pescăresc al zonelor din arealul Bazinului râului Mureș.

O importanță deosebită a proiectului este dată și de faptul că aduce în prim plan repere istorice privind modul în care râul Mureș era folosit de populația din zonă ca rută comercială pentru transportul unor mărfuri. Astfel în cadrul atelierului de creație propus în cadrul proiectului va fi construită copia unei plute folosită în vechime pentru transportul sării pe râul Mureș, plută care va fi ulterior folosită pentru acțiuni sporadice de promovare. Proiectul este astfel și o inițiativă care deschide calea unor activități ample de valorificare a râului Mureș și din punct de vedere turistic.

Citește și FOTO Continuă amenajarea zonei de agrement de la Ciugud: Parc de rulote pe malul râului Mureș, la Drâmbar

Proiectul este finanțat prin Programul Național pentru Pescuit și Afaceri Maritime, prin strategia de dezvoltare locală FLAG din Bazinul Mureșului, Secașelor si a afluenților acestora. Proiectul vine în continuarea proiectelor de promovarea și valorificare a potențialului râului Mureș pe care Ciugudul le are în implementare, respectiv construirea unui ponton, a unui parc de rulote și a unei zone de agrement. Valoarea finanțării europene este de 50.000 de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate