Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Râul Mureș, promovat prin intermediul realității virtuale, la Ciugud. Puncte informative VR, Club și workshop-uri pentru tineri


Publicat

Identitatea locală specifică zonei bazinului râului Mureș va fi valorificată și promovată prin intermediul tehnologiilor moderne, în comuna Ciugud. La Școala Gimnazială din localitate va fi amplasat un punct informativ de realitate virtuală dotat cu căști VR. Copiii, tinerii și cadrele didactice vor putea crea resurse de promovare cu ajutorul unui aparat foto și a unei camere video 360, care vor fi încărcate ulterior într-o platformă online. 

De asemenea, în cadrul proiectului care urmărește promovarea valorilor și tradițiilor din zona bazinului râului Mureș va fi construită copia unei plute folosită în vechime pentru transportul sării pe râul Mureș. Pluta va fi folosită ulterior pentru acțiuni de promovare.

Primăria comunei Ciugud a achiziționat recent prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), prin cumpărare directă, următoarele bunuri:

un laborator mobil de realitate virtuală cu opt căști VR, cu geantă de depozitare/încărcare/transport, abonament 1 an la portalul ClassVR și două tablete Huawei MediaPad T5 10. Ofertant: Taminea Systems SRL din Satu Mare, valoare: 16.000 de lei

filme de prezentare (despre tradiții și obiceiuri locale), filme scurte 360 adaptate pentru realitatea virtuală care vor cuprinde teme de promovare a unei zone etno-folclorice / turistice cu tradiții, obiective și repere privind identitatea locală. Filmele vor fi adaptate pentru tehnologia de realitate virtuală, având scopul de a transpune privitorul într-o ambianță care îi oferă senzații apropiate realității. Ofertant: Contact Media SRL din Alba Iulia, valoare: 48.500 de lei

echipamente (aparat foto mirrorless, cameră video filmare 360, trepied de stabilizare, proiector mobil cu sistem de sunet. Ofertant: Infogrup SRL din Alba Iulia, valoare: 13.989 de lei)

Proiect de valorificare și promovare a identității locale specifice zonei bazinului Mureș

Tema proiectului „Valorificarea și promovarea indentității locale specifică zonei bazinului Mureșului folosind tehnologii moderne” reprezintă promovarea valorilor și tradițiilor din zona Bazinului râului Mureș prin revitalizarea acestora, punând în valoare tradițiile și obiceiurile folosind tehnologia modernă respectiv internetul și realitatea virtuală.

Într-un mileniu al revoluției tehnologiei, în care natura și tradițiile nu reprezintă valori atractive pentru tânăra generație, proiectul își propune să promoveze râul Mureș într-un stil inedit care să îmbine util cele mai moderne tehnologii. Cu ajutorul acestora pot fi promovate tradițiile culturale, istoria folosirii râului ca rută de transport comercial, pescuitul și ecosistemul din zona Mureșului, totul transformându-se într-o adevărată expoziție virtuală a valorilor și tradițiilor acestei zone, oferind totodată activități complementare utilizării tehnologiei, dezvoltând latura turistică oferind posibilitatea de a parcurge „drumul sării” pe râul Mureș după descrierile istorice.

Astfel în cadrul proiectului va fi înființată o platformă on-line de promovare a râului Mureș cu resurse despre tradiții, valori, obiceiuri, acvacultură și pescuit, istoria, dar și prezentul localităților de pe cursul râului Mureș (arealul FLAG bazinul Mureșului).

Citește și Încep lucrările la cea mai mare zonă de agrement de lângă Alba Iulia. Debarcader pe malul râului Mureș, la Ciugud

Puncte informative de realitate virtuală, în sediile a cinci primării și în Școala Gimnazială Ciugud

O activitate extrem de inedită și cu potențial ridicat de promovare a proiectului este înființarea unor puncte informative de realitate virtuală care vor folosi tehnologia de căști VR (Virtual reality). Acestea vor fi montate în sediile a cinci primării de pe cursul râului Mureș, din teritoriul FLAG al Bazinul Muresului și în Școala Gimnazială Ciugud, urmând a pune la dispoziție cetățenilor, respectiv copiilor, care frecventează aceste locații un stand cu câte o cască de realitate virtuală încărcată cu filme și fotografii de promovare a valorilor și tradițiilor din zona râului Mureș.

În paralel va fi creat Clubul Mureș Virtual care va implica copiii în cunoașterea valorilor și tradițiilor din zona Mureșului. Clubul Mureș Virtual va oferi continuitate proiectului deoarece acțiunile nu se vor limita la perioada proiectului, ci vor fi permanentizate. De asemenea copiii, tinerii și cadrele didactice care vor fi atrași voluntar în cadrul acestui club vor crea și resurse de promovare care vor fi încărcate în platforma on-line.

Astfel aceștia pot crea în cadrul unor workshop-uri fotografii și filme care vor deveni resurse importante de promovare în timp, a valorilor, tradițiilor și specificului cultural, etnografic, gastronomic și pescăresc al zonelor din arealul Bazinului râului Mureș.

O importanță deosebită a proiectului este dată și de faptul că aduce în prim plan repere istorice privind modul în care râul Mureș era folosit de populația din zonă ca rută comercială pentru transportul unor mărfuri. Astfel în cadrul atelierului de creație propus în cadrul proiectului va fi construită copia unei plute folosită în vechime pentru transportul sării pe râul Mureș, plută care va fi ulterior folosită pentru acțiuni sporadice de promovare. Proiectul este astfel și o inițiativă care deschide calea unor activități ample de valorificare a râului Mureș și din punct de vedere turistic.

Citește și FOTO Continuă amenajarea zonei de agrement de la Ciugud: Parc de rulote pe malul râului Mureș, la Drâmbar

Proiectul este finanțat prin Programul Național pentru Pescuit și Afaceri Maritime, prin strategia de dezvoltare locală FLAG din Bazinul Mureșului, Secașelor si a afluenților acestora. Proiectul vine în continuarea proiectelor de promovarea și valorificare a potențialului râului Mureș pe care Ciugudul le are în implementare, respectiv construirea unui ponton, a unui parc de rulote și a unei zone de agrement. Valoarea finanțării europene este de 50.000 de euro.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

CCR a declarat NECONSTITUȚIONALĂ legea de înființare a ”DNA-ului pădurilor”. Mafia lemnului, ”apărată” de Constituție

Publicat

Curtea Constituțională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecția Guvernului PNL privind înființarea Direcției de Investigarea a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), supranumită ”DNA-ul pădurilor”. Practic, în acest mod a declarat ca neconstituțională legea USR prin care se urmărea diminuarea infracțiunilor silvice.

În aceste condiții, Mafia lemnului care taie ilegal pădurile din România, primește o nouă perioadă de grație, în care poate acționa fără a fi deranjată de autorități.

Obiecția de neconstituționalitate a fost formulată de Guvernul Orban pe 15 iulie, printre critici numărându-se faptul că legea nu respectă prevederile constituționale legate de sursa de finanțare și că încalcă prevederile Constituției privind claritatea și previzibilitatea legii.

USR i-a solicitat premierului Ludovic Orban să explice public motivele pentru care a luat o decizie ”în favoarea hoților de lemne”, atacând la Curtea Constituțională legea de înființare a „DNA-ului pădurilor”.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în ALBA și alte județe din țară. Bazinele hidrografice vizate

Publicat

Hidrologii au actualizat avertizările de inundații valabile pentru județul Alba și alte zone din țară în această perioadă.

Alba este sub atenționare Cod Galben până joi la ora 24.00.

COD GALBEN: de miercuri, 30 septembrie, ora 13.00 până joi, 1 octombrie. ora 24.00

pe râurile din bazinele hidrografice:

Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj)

Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu, Braşov şi Alba)

Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţӑ Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)

Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)

Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare)

Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)

Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)

Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sӑlaj, Maramureş şi Satu Mare)

Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)

Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)

Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte confluenţă Arieş (judeţele: Harghita, Mureş şi Bistriţa Năsăud)

Bega – bazin superior amonte S.H. Balint, Timiş – bazin superior amonte S.H. Lugoj, Poganiş – bazin superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)

Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)

Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita).

COD PORTOCALIU: de miercuri, 30 septembrie, ora 20.00 până joi, 1 octombrie, ora 15.00

– pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş – bazin superior amonte S.H. Caransebeş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Lugoj, Poganiş – bazin superior, Bârzava – bazin amonte S.H. Gătaia, Caraş, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA cu numărul de cazuri noi de COVID-19, pe fiecare județ. Care sunt județele cele mai afectate – 30 septmebrie

Publicat

Un  nou prag psihologic a fost depășit în România, la doar câteva zile de la alegeri: sunt 2.158 infectări noi, depistate în ultimele 24 de ore, un nou record absolut al numărului de cazuri. Totodată sunt 550 de pacienți internați la ATI.

Se înregistrează un nou record al cazurilor zilnice în București – 405. Potrivit Digi24, în spitalele Covid din Capitală nu mai sunt locuri pentru pacienți.

Multe cazuri noi au fost confirmate și în Ilfov (77), Prahova (76), Cluj (76), Suceava (75), Timiș (70).

Harta la o dimensiune mai mare poate fi vizualizată AICI.

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 30 septembrie – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi:

Mun. București – 17467 – 405

Suceava – 6564 – 75

Brașov – 6061 – 31

Prahova – 5885 – 76

Argeș – 5533 – 26

Iași – 5018 – 83

Bacău – 4449 – 69

Galați – 4277 – 56

Dâmbovița – 4023 – 59

Timiș – 3964 – 70

Bihor – 3595 – 68

Cluj – 3396 – 76

Ilfov – 3342 – 77

Neamț – 3218 – 53

Vaslui – 3020 – 53

Constanța – 2850 – 59

Dolj – 2830 – 51

Buzău – 2774 – 18

Vrancea – 2700 – 18

Arad – 2698 – 47

Brăila – 2394 – 32

Hunedoara – 2348 – 68

Vâlcea – 2275 – 63

Sibiu – 2191 – 37

Maramureș – 2072 – 54

Gorj – 1979 – 25

Mureș – 1863 – 46

Olt – 1850 – 13

Alba – 1830 – 45 (1833 cazuri, potrivit DSP Alba, 45 noi)

Botoșani – 1671 – 18

Bistrița – Năsăud – 1511 – 11

Mehedinți – 1426 – 4

Caraș – Severin – 1355 – 42

Teleorman – 1264 – 32

Ialomița – 1254 – 11

Covasna – 1233 – 51

Giurgiu – 1113 – 29

Harghita – 999 – 24

Tulcea – 886 – 22

Călărași – 830 – 15

Sălaj – 729 – 20

Satu Mare – 705 – 22

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge, la Centrul de Transfuzie Alba. 5 bolnavi în stare gravă au nevoie de grupele 0 pozitiv și 0 negativ

Publicat

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac apel la cei care vor să vină în ajutorul bolnavilor să se prezinte la sediul din Alba Iulia şi să doneze sânge. Potrivit acestora, cel puțin cinci bolnavi din Alba au nevoie urgentă de sânge și trombocite.

„Rugăm persoanele cu grupele O pozitiv și O negativ să vină la noi în centru, să doneze sânge. Cel puțin 5 bolnavi au mare nevoie de sânge și trombocite:

– O tânără în vârstă de 20 de ani din Alba, internată în Secția Hematologie Cluj, cu diagnosticul Leucemie acută, stare gravă

– Un pacient în vârstă de 43 ani, internat la Spitalul Blaj, diagnostic Limfom, stare gravă

– Alți trei pacienti, internați la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, dintre care unul este diagnosticat cu Covid-19 și alte afecțiuni asociate.

Vă așteptăm!

Program: Luni -Vineri, 7:30 – 12:00

Informații la telefon: 0258.834050”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba, miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate