Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Războaiele politice ale anului 2016 în ALBA: Luptele interne pe locurile de pe listele electorale pentru primării și consilii locale


Publicat

alegeri prezidentialeAnul 2016 va fi unul plin mai ales pentru politicienii care vor trece prin două campanii electorale și două tururi de alegeri, locale și parlamentare. Miza este una mare, încă patru ani de putere, încă patru ani în care din fotoliul călduț, în care l-a ales poporul, vor lua decizii, bune sau rele, pentru cetățeni. Alegerile parlamentare deocamdată nu creează discuții finale în filiale partidelor din județul Alba, marile probleme le pun  alegerile locale și mai exact alegerea candidaților care vor încerca să obțină un nou mandat de primar. Dacă la PSD, „oficial” e liniște și pace și până la această oră au fost anunțaţi doar doi candidați, la PNL tensiunile par să nu se mai termine.

Liberalii au anunțat deja zeci de candidați, majoritatea pentru comune, desemnarea candidaților pentru orașe fiind mai dificilă din cauza preferințelor pe care le au liderii Marelui PNL, Hava și Atanasiu. „Lupta” se dă pentru Aiud și Sebeș, sigurele orașe care au rămas neîmpărțite după ce trei municipii au fost „date” actualilor primari: Hava „păstrează” Alba Iulia, Teban continuă la Cugir și Rotar la Blaj.

Citeşte şi „Jocurile Foamei de Putere” în PNL Alba: Șah-Blat între Hava și Atanasiu pentru pionii din partid. Cum și-au împărțit primăriile Sebeș și Aiud (SURSE)

La Aiud decizia se va lua între Oana Badea și Alin Florea în timp ce la Sebeș va candida la primărie fie Dorin Nistor fie Mihai Apolzan.

Decizia se va lua în urma unor sondaje făcute de o firmă acreditată și nu de una dintre cele două formațiuni care formează Marele PNL, după cum spun reprezentanţii acestuia.

Vezi şi Butoiul de pulbere pe care stă Marele PNL Alba, gata să explodeze. Fiecare tabără încearcă să-și impună candidații la primării

Până acum, PNL Alba a anunţat următoarele nume pentru alegerile locale:

Alba Iulia – Mircea Hava

Cîmpeni – Cristian Paşca

Ocna Mureş – Silviu Vinţeler

Zlatna – Silviu Ponoran

 

Albac  – Tiberiu Todea

Almaşu Mare – Zaharie Aron

Avram Iancu – Sandu Heler

Berghin – Vasile Bica

Blandiana – Nicoale Gherman

Bucerdea Grânoasă – Ioan Aldea

Cenade – Ilie Neamţu

Cergău – Lenuța Aldea

Cîlnic – Ioan Oancea

Crăciunelu de Jos – Lenuța Bubur

Daia Română – Visarion Hăprian

Doștat – Emilia Cîndea

Fărău – Gligor Barabas

Galda de Jos – Romulus Raica

Gârbova – Ioan Nedela

Gârda – Marin Vârciu

Hopârta – Augustin Popa

Horea – Marin Nicola

Întregalde – Teodor Florea

Livezile – Daniel Irimie

Lopadea Nouă – Marian Indrei

Meteș – Traian Ursaleș

Mihalţ – Flaviu Breaz

Miraslău – Liviu Gigel Alexandru

Noşlac – Dumitru Pop

Ocoliș – Alin Jucan

Poșaga – Ionel Bulgar

Rădești – Alin Nicula

Râmeț – Ioan Cordea

Rimetea – Robert Oancea

Roșia de Secaș – Nicolae Bogdan

Săsciori – Florin Morar

Sălciua – Vasile Lombrea

Săliştea – Aurel Emil Stănilă

Sîncel – Ilie Frăţilă

Sîntimbru – Ioan Iancu Popa

Stremț – Corneliu Florea

Şpring – Daniel Rusu

Şugag – Constantin Jinar

Sohodol – Sorin Corcheş

Unirea – Gheorghe Alba

Vadu Moților – Nicu Lazea

Valea Lungă – Vasile Pusca

Vidra – Ioan Resiga

Vezi şi Obiective ambiţioase pentru alegerile locale din 2016: PNL vrea să obțină minimum 70 de primari în judeţul Alba

La PSD, situaţia e cel puţin oficial diferită. Au fost anunțaţi doar doi candidați. Liderii social-democrați au fost întrebați dacă Potor va fi candidatul PSD pentru Alba Iulia însă răspunsul lor nu a fost nici negativ nici afirmativ. Se pare că există totuși și persoane care îl văd pe Ovidiu Jidveian în postura de candidat. Singurul lucru confirmat de PSD este faptul că în 15 ianuarie vor avea lista completă cu toți candidații pentru alegerile locale din 2016.

Candidații anunțați de PSD:

Unirea – Cristinel Medrea

Cut– Vasile Mutu

Citeşte şi PSD Alba rupe tăcerea. A anunțat primii candidați pentru alegerile de anul viitor. Vasile Mutu la Cut și Cristinel Metea la Unirea

La Partidul Mișcarea Populară lucrurile erau destul de clare. Negruț și-a anunțat încă de acum un an intenția de a candida, lucru pe care l-a și confirmat odată cu prezentarea sa drept candidatul MP pentru Primăria Alba Iulia. 

Candidații anunțați de Mișcarea Populară

Alba Iulia – Clement Negruț

Cîmpeni – Ana Arieșan

Sebeș – Viorel Coman

Zlatna – Florin Crișan

Almașu Mare – Nicolae Rof

Cîlnic – Claudiu Tomescu

Mihalț – Laurențiu Besoiu

Miraslău – Renata Giurgiu

Meteș – Traian Ursaleș (primar în funcție)

Vințu de Jos – Ștefan Bănică

FOTO: Mișcarea Populară „fură” doi primari de la vechiul PDL, pentru alegerile locale din 2016. Candidații MP pentru Meteș, Vințu de Jos și Mihalț

VIDEO: Viorel Coman și Florin Crișan, candidații Partidului Mișcarea Populară pentru primăriile Sebeș și ZlatnaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

DN AGRAR GROUP SA preia ferma de vaci APOLD. Tranzacția a fost avizată de Consiliul Concurenței (P)

Publicat

DN AGRAR GROUP SA a primit avizul autorității Consiliului Concurenței din România, pentru achizitia fermei APOLD, de la Fondul de Investiții olandez GÂRBOVA CV.

Pentru efectuarea acestei tranzacții, DN AGRAR GROUP SA a obținut un împrumut de investiții în valoare de 13,8 milioane de euro, de la ING BANK N.V. AMSTERDAM, pentru care urmează ca, la finele lunii ianuarie 2022, să semneze contractele de finanțare.

În urma finalizării acestei tranzacții, DN AGRAR GROUP SA va deține integral capitalul social al fermei APOLD.

Ca date financiare înregistrate la finele lunii decembrie 2020, ferma APOLD avea o cifră de afaceri netă în valoare de 41,6 milioane lei, active imobilizate în valoare de 44 de milioane de lei și capitaluri proprii în valoare de 24,46 de milioane lei.

Obiective după preluarea fermei Apold

Obiectivul principal după preluarea fermei Apold este acela de a crește capacitatea de producție de lapte a fermei cu 50%, până la finele acestui an. Acest proiect de investiții include construirea unei săli de muls suplimentare, adăposturi pentru animale, creșterea efectivului de animale și hală suplimentară de stocare a furajelor.

După finalizarea tranzacției, poziția financiară a fermei APOLD se va adăuga performanțelor financiare ale grupului de firme DN AGRAR GROUP SA, care înregistra, la 31 decembrie 2020, o cifră de afaceri în valoare de 38,2 milioane lei și active imobilizate în valoare de 57,6 milioane lei.

DN AGRAR GROUP SA devine cea mai mare fermă zootehnică cu producție de lapte de vacă din România

Ferma DN AGRAR APOLD SRL are integrate producția vegetală și zootehnică, precum și managementul fermei în agribusiness-ul grupului de firme DN AGRAR, astfel că, după finalizarea tranzacției de preluare, nu va fi necesar un proces de tranziție al acestor activități.

“Tranzacția de preluare a fermei LACTO AGRAR SRL s-a încheiat cu succes la finele lunii decembrie 2021. Pentru ferma APOLD, estimăm că tranzacția se va finaliza în luna martie a.c.

Cu aceste achiziții, DN AGRAR GROUP SA va deveni cea mai mare fermă zootehnică cu producție de lapte de vacă din România. Astfel, ne-am atins obiectivul propus odată cu lansarea demersurilor pentru listarea companiei pe piața AeRO, a Bursei de Valori București, respective acela de a fi cel mai mare producător de lapte de vacă și lider de piață ȋn România”, spune Jan G. de Boer, CEO-ul companiei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Ochii deţin cheia adevăratei vârste biologice. Informaţiile oferite de retină despre corpul uman

Publicat

Un nou studiu spune că retina poate fi capabilă să ne ofere o modalitate ușoară, neinvazivă, de a determina vârsta biologică adevărată a corpului uman, care poate sau nu oglindi vârsta cronologică. 

Studiul a analizat peste 130.000 de imagini retiniene din eşantioane date de persoanele care participă la BioBank din Marea Britanie, un studiu guvernamental pe termen lung, cu peste 500.000 de participanţi din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Folosind un model de învăţare profundă, care este o formă de învăţare automată, cercetătorii au estimat o „diferenţă de vârstă retiniană” între sănătatea biologică reală a ochiului şi vârsta persoanei de la naştere, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Studiul a constatat că a existat o creştere cu 2% a riscului de deces din orice cauză pentru fiecare an de diferenţă între vârsta reală a unei persoane şi vârsta biologică mai înaintată identificată în ochi.

Decalajele mai mari de trei, cinci şi 10 ani între vârsta reală şi vârsta biologică măsurată din retină au fost asociate semnificativ cu un risc cu până la 67% mai mare de deces din cauza unor boli specifice, chiar şi după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi hipertensiunea arterială, greutatea şi diferenţe de stil de viaţă, cum ar fi fumatul.

„Folosind un algoritm de învăţare profundă, computerul a reuşit să determine vârsta pacientului dintr-o fotografie color a retinei cu o acurateţe destul de bună”, a spus dr. Sunir Garg, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie şi profesor de oftalmologie la Wills Eye Hospital din Philadelphia, care nu a fost implicat în studiu.

Au existat două grupuri de boli pentru care modelul nu a reuşit să prezică în mod semnificativ un risc crescut de deces: boli cardiovasculare şi cancer. Acest lucru ar putea fi cauzat de un număr mai mic de astfel de cazuri în populaţia studiată, au spus cercetătorii, sau îmbunătăţirii tratamentelor pentru cancer şi boli de inimă.

„Vor trebui efectuate seturi de date mai mari pe populaţii mai diverse, dar acest studiu evidenţiază că testele simple, neinvazive ale ochiului ne-ar putea ajuta să educăm pacienţii cu privire la sănătatea lor generală şi, sperăm, că vor fi utile pentru a-i ajuta pe pacienţi să înţeleagă schimbările pe care le pot face să-şi îmbunătăţească nu doar sănătatea ochilor, ci şi sănătatea lor generală”, a scris Garg.

„Retina oferă o „fereastră” unică şi accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare şi neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a scris autorul studiului, dr. Mingguang He, profesor de epidemiologie oftalmică la Universitatea din Melbourne şi Centrul pentru Cercetarea Ochilor din Australia. Studiul a fost publicat marţi în British Journal of Ophthalmology.

Ce afecţiuni arată ochii

Ochii pot oferi o „fereastră spre suflet”, aşa cum spun poeţii, dar au şi multe de spus despre starea de sănătate.

Ochii uscaţi pot fi un semn al poliartritei reumatoide. Nivelurile ridicate de colesterol pot determina formarea unui inel alb, gri sau albastru în jurul părţii colorate a ochiului, numit iris.

Un inel auriu-cupru care înconjoară irisul este un semn cheie al bolii Wilson, o tulburare genetică rară care face să se acumuleze cuprul în creier, ficat şi alte organe, încetinind otrăvirea organismului.

Leziunile vaselor de sânge din spatele ochiului, numite retină, pot fi semne precoce ale leziunilor nervoase din cauza diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, chiar şi cancerului, precum şi glaucomului şi legate de vârstă.

Verificarea semnelor de boală este un motiv esenţial pentru care medicul dilată ochii pentru a cerceta adânc în profunzimile lor la examenele anuale oftalmologice.

sursa: Mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

21 ianuarie: Ziua Internațională a Îmbrățișării, împotriva fricii și izolării. Cât bine poate face o îmbrățișare de 10 secunde

Publicat

Îmbrățișarea este unul dintre cele mai simple moduri de a arăta afecțiune. Ziua Internațională a Îmbrățișării, sărbătorită la nivel mondial pe 21 ianuarie, își propune să încurajeze oamenii să se îmbrățișeze mai mult, asta, atenție, indiferent dacă cunosc persoana respectivă sau nu.

Ziua Națională a Îmbrățișării îi ajută și pe oameni să-și înțeleagă emoțiile, deoarece îmbrățișarea face ca sentimentul să fie o practică mai acceptată și le permite oamenilor să se conecteze unii cu alții la un nivel mai intim.

Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

De ce sunt benefice îmbrățișările: 10 secunde de strâns în brațe, scade nivelul stresului

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului. Adică este perioada când avem cea mai mare nevoie de îmbrățișări.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.

Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.

Îmbrățișarea este o formă de a ne arăta sprijinul; îi face pe oameni fericiți, arată compasiune și înțelegere, iar îmbrățișarea arată că emoțiile sunt normale.

Copiii iubesc în special această sărbătoare, deoarece ei sunt, în general, cei care îmbrățișează cel mai mult oamenii și nu se tem să-și arate emoțiile.

Într-o societate care pare rece și nepăsătoare, există o mulțime de locuri care au multă speranță în ele; Ziua Națională a Îmbrățișării este doar un exemplu al acestei speranțe.

Din punct de vedere istoric, ziua a fost concepută pentru ca mai mulți oameni să-și arate public emoțiile și să se simtă confortabil cu acest fapt.

Era nevoie ca indivizii să se deschidă către ceilalți din societatea lor și să arate cum se simțeau. Odată cu apariția internetului, însă, Ziua Națională a Îmbrățișării a evoluat.

Care e cel mai bun mod de a sărbători

Cel mai bun mod prin care poți sărbători această sărbătoare este îmbrățișând oamenii! Îmbrățișează-ți mama, tatăl, bunicii, copiii – îmbrățișează-i pe toți cei pe care îi cunoști. Dacă ești mai îndrăzneț în ceea ce privește emoțiile tale, îmbrățișează-i chiar pe oamenii din cartierul tău.

Cel mai probabil, vor exista oameni dispuși să ofere îmbrățișări înapoi, deoarece această zi este despre răspândirea iubirii.

În cele din urmă, poate doriți să creșteți gradul de conștientizare cu privire la importanța acestei zile și să le trimiteți articolul și prietenilor voștri.

Rețineți: este o oportunitate de a renunța la frică și izolare și de a ne uni ca și comunități.

Foto: Pixabay – InstagramFOTOGRAFIN

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Sute de locuri de muncă în Europa pentru români. Lista ofertelor de job-uri din Germania, Franța, Norvegia, Estonia sau Finlanda

Publicat

eures locuri munca strainatate

Românii care vor să se angajeze în Europa, au acum la dispoziție 392 locuri de muncă, prin intermediul reţelei EURES România. Astfel Germania pune la dispoziția românilor 272 de locuri de muncă  plătite cu salarii cuprinse între 1600 și 3500 de euro pe lună.

Norvegia a publicat oferte pentru 96 de joburi, firmele din Franța caută să angajeze 7 români, Estonia a publicat 8 locuri de muncă, Finlanda caută 5 muncitori, Polonia- 3 locuri de muncă, iar Olanda oferă un loc de muncă.

În Germania se caută:

 • – 3 posturi de lucrător în amenajarea expozițiilor și a magazinelor cu un salar de 24,50 euro brut/ oră , cu contract permanent, cazare la hotel, curs de limba germana finanțat.

 • – tâmplar (fabricare și asamblare mobilier de expoziție și de magazin; magaziner – cunoștințe de limbă germană (scris și vorbit)
 • – operator mașini și sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor și a materialelor plastice);
 • – muncitor în construcții;
 • -maistru în construcții;
 • -lucrător în construcții de beton/beton armat;
 • -lucrător în producția și prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă;
 • -tăietor de carne și lucrător în producție;

În Norvegia sunt disponibile 96 locuri de muncă:

 • tâmplar,
 • faianțar,
 • mecanic auto,
 • betonist schelar;
 • electrician,
 • șofer autobuz,
 • vopsitor auto,
 • vopsitor,
 • șofer,
 • agent curățenie.

Estonia, 8 locuri de muncă pentru:

 • sudor,
 • tăietor lemne,
 • mecanic auto;

Franța, 7 locuri de muncă pentru:

 • – farmacist, cu un salariu de 3500 de euro/ luna ( în funcție de experiență)

 • sudor,
 • mecanic utilaje agricole;

 • Finlanda caută 5 muncitori în industria alimentară;
 • Polonia, 3 locuri de muncă: măcelar abator vită;
 • Olanda caută un tâmplar.

Persoanele interesate de locurile de muncă disponibile, pot intra pe site-ul anofm.ro/eures pentru a vedea detalii despre fiecare loc de muncă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate